T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Yardımın bedeli olur'

Başbakan Ecevit, dış kredi karşılığı bağımsızlığın tehlikeye girdiği eleştirilerine karşı, "Uluslararası kuruluşlardan yardım isterken onların da beklentileri bulunduğunu göz önünde tutmak gerekir" dedi

Başbakan Bülent Ecevit, "Bazı uluslararası kuruluşlardan yardım isterken onların da beklentileri bulunduğunu göz önünde tutmak gerekir. Bunun yadırganacak bir tarafı yoktur" dedi.

Başbakan Ecevit, Sakatlar Haftası dolayısıyla gerçekleştirdiği kabulün ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, hükümete IMF ve Dünya Bankası'ndan alınacak krediler nedeniyle sert eleştirilerin yapılmaya başlandığını ve Türkiye'nin bazı uluslararası kuruluşların dayatması ile karşı karşıya olduğu yolundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: "Bazı uluslararası kuruluşlardan yardım isterken onların da beklentileri bulunduğunu göz önünde tutmak gerekir. Bunun yadırganacak bir tarafı yoktur. IMF'nin yardımına gereksinme duyan her ülke bazı koşullarla karşılaşılabilir. Bazı makul ölçüler içerisinde beklentileri karşılamaya çalışıyoruz. Bunun yadırganacak bir tarafı yoktur. ABD Başkanı sayın Bush kamuoyuna açıkladığımız mektuplarda belirtildiği gibi Türkiye'ye büyük destek sağlamıştır ve bu uluslararası kuruluşları teşvik etmiştir. Bunları kabul etmenin onur kırıcı bir tarafı yoktur. İçimize sindiremediğimiz bir takım koşullar olursa onu da yeniden değerlendiririz."

Benim telefonlarım dinlendi

Başbakan Ecevit, ANAP İstanbul Milletvekili Cavit Kavak'ın telefonlarının dinlendiği yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti: "Bu zaten yasaktır. Ancak bu yasaklar zaman zaman delinmektedir. Benim de telefonlarımın dinlendiği açıklandı. Yasalarla gerekli durumlarda telefon dinleme olanağı zaten vardır. Ama yasal yetki sağlanmadan telefon dinlemenin haklı ve mazur görülecek bir tarafı yoktur. Eğer bir kurum veya kişinin telefonun dinlenmesi devlet güvenliği açısından gerekliyse bunun hukuki yolları vardır. Bunun dışında bu olanağa bu teknik olanağı kullanmak isteyenlerin davranışı iyi niyetle bağdaştırılamaz."

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AHİM) Kıbrıs konusunda yaptığı değerlendirmenin hatırlatılması üzerine de Ecevit, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin doğru bir değerlendirme yapmadığı açıktır. AHİM'in aldığı kararlar aslında Kıbrıs'ın gerçekleriyle tam bir uyum içinde değildir" diye konuştu.

 
MHP gitti ve geldi
Telekom'un özelliştirilmesi konusunda yaşanan tartışmalar MHP'yi koalisyondan kopma noktasına getirdi. Bahçeli, Derviş'i işi oldu bittiye getirmekle suçlarken, parti divanı MHP liderine çekilme yetkisini verdi.
Mesut Yılmaz 'yıldırmak' istiyor

Meclis'te mektup tartışması

Çiller ABD'de destek arıyor

Hükümet ABD'nin temsilcisi gibi
FP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan, ABD Başkanı George Bush'un Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği mektubun içeriğini eleştirerek, "Bu hükümet ABD'nin Uzakdoğu temsilcisi gibi çalışmaktadır" dedi. Candan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Dünya Bankası ve IMF'nin açıklamaları ve ABD Başkanı'nın mektubunun Türkiye'yi yönlendirmeye yönelik olduğunu iddia ederek, bütün bunların "Türkiye ABD mandası" şeklinde bir görüntü verdiğini söyledi. Candan, "Şimdi talimatla yasa çıkartılırsa yarın Kıbrıs, Ege ve Kuzey Irak'la ilgili talimatlar verilmeye başlanacaktır. Başkan Bush mektup göndererek talimat vermektedir. Başbakan mektubu sevinerek açıklamakta ve 'inşallah bir kaza olmaz' demektedir. ABD ile ilişkiler gözden geçirmeli. Hükümet mandacı bir anlayışa sahip. Dünya Bankası, IMF'nin talimatları ile yasa çıkartılmamalı."

12 Mayıs 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED