AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
'Terörü istihbarat örgütleri yaptırıyor'

"TERÖR, stratejik ve bölgesel aktörlerin vazgeçeme-yecekleri bir 'dolaylı savaş' yöntemi olmuştur. İstihbarat örgütleri, teröristlere organizasyon, planlama, eğitim, silah ve malzeme hizmeti veriyor."

  • EVİN GÖKTAŞ ANKARA
    Jandarma Genel Komutanlığı'na göre, uluslararası terörün arkasında, çeşitli ülkelerin istihbarat örgütleri bulunuyor. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan, "Uluslararası terör ve istihbarat" konulu raporda, terörün, planlama, organizasyon, silah ve malzeme temini, eğitim ve yönlendirme gibi perde arkasındaki faaliyetlerinin, istihbarat örgütlerince yerine getirildiği ifade edildi.

    'Efsane'nin arkasına gizleniyorlar

    Terörün, stratejik bir güç ve bu güce ait istihbarat örgütü olmadan yapılamayacağı kaydedilen raporda, bu durumun kamufle edilebilmesi için genelde örgüt liderinin yüceltildiği, sembol yapıldığı, efsane haline getirilerek arkasındaki istihbarat örgütlerinin gizlenmeye çalışıldığı belirtildi.

    Raporda, şu görüşlere yer verildi: "Dünyada terörist örgütlerin stratejik güçlere doğrudan ya da dolaylı olarak dayandığı, arkasında stratejik desteği olmayan uluslararası terör örgütünün varlığını sürdüremeyeceği düşünülmektedir. Terörün, stratejik ve bölgesel aktörlerin vazgeçemeyecekleri bir 'dolaylı savaş' yöntemi olduğu gözardı edilmemelidir."

    Merkezi güçlerin kontrolünde

    Raporda, günümüzde sadece bir ülkenin sınırları içerisinde kalmış terörist organizasyon kalmadığı; terörün, uluslararası, hatta uluslarüstü niteliğe kavuştuğu vurgulanarak, şu tespitlerde bulunuldu: "Terördeki bu değişim; yalnızca teröre muhatap olan ülkeleri değil, her geçen gün daha da küreselleşen dünyada giderek daha fazla ülkeyi yakından etkileyebilmektedir. Bu noktada; gelecekteki terörün ilk göze çarpan biçiminin, 'kendine özgü metodları ile ilk kez uygulanması' olacağını söylememiz mümkündür. Bu durum, bir eylem çeşidi ile ilk kez karşılaşma noktasında odaklanmaktadır. Yaşanan tecrübeler, bir terör eyleminin karışık, karmaşık ve etkili olmasının arkasındaki gücün ne kadar büyük olduğunu ortaya koymaktadır. Terör örgütleri, eylem çizgilerini, eylem yapmaya veya yapmamaya yönelik karar süreçlerini, kontrolünde bulunduğu merkezi güçlerin çıkarları doğrultusunda belirlerler. Terör, 1960-1980 sürecinde olduğu gibi artık açıktan yapılmamakta ve kendisini ilan etmemektedir. Aksine belirgin bir işaret ve emareleri çeşitli şekillerle gizleme yoluna gitmektedir. Bu emarelerin gözlemlenemediği, işaretlerin alınamadığı ortam ve toplumlarda, terörün sebebi, gerekçeleri, hatta terörün mevcudiyetinin dahi anlaşılması imkansız hale gelmektedir."

    'Savaş biçimi' olarak kullanılıyor

    Raporda, terör bugüne kadar konvasiyonel harp içinde örtülü bir fonksiyon iken, günümüzde anlamını yenileyen savaş kavramı içinde, başlı başına bir savaş fonksiyonu olarak da kendini yenilediği; buna bağlı olarak uluslararası terör örgütlerinin de biçim, şekil, yöntem ve yapılanma model ve eylemin tiplerini değiştirdiği vurgulandı.

    Raporda, iletişim araçlarının ve uydu görüntüleme teknolojilerinin, terörist organizasyonların takibi ve saldırılarının önlenmesinde önemli imkanlar sunduğu da belirtilirken, uluslararası terörizmle etkili bir mücadele için öncelikle terör örgütlerinin mali kaynaklarının kesilmesi gerektiği de vurgulandı.



  • 21 Aralık 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED