AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Sümer'de özelleştirme macerası 2004'te bitecek

Türkiye'de özelleştirme kapsamına alınan ilk kuruluş olan Sümer Holding'de, "özelleştirme macerası", 16 yıl aradan sonra sonlanma aşamasına geldi. Türk sanayiinin kuruluşunu sağlayan, bir zamanlar 40 fabrikası bulunan Sümer Holding'de, halen satış işlemleri sürdürülen 16 fabrikada makinalar hemen hemen durdu. Sümer Holding Genel Müdürü Ahmet Kara, Sümer Holding'in özelleştirilmesi çalışmalarını 2004 yılında tamamlamayı öngördüklerini bildirdi.


  • Azerbaycan'ın santral ihalesini Telesis kazandı

    Azerbaycan Telekom'u Aztelekom, Beylekan kentinin tüm telefon santrallerinin sayılaştırılma ihalesini Türk firması Telesis'e verdi. Telesis Azerbaycan telefon santralleri pazarına Telesis'in teknoloji transferi de gerçekleştiriyor.


  • Japonya yeni vergi sistemi arayışına girdi Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, hükümete bağlı Vergi Komisyonu'nundan, Japonya'nın nüfusunun yaşlanması ve küreselleşme dahil önemli sorunları karşısında arzu edilir, istenir bir vergi sisteminin araştırılmasını istedi. Vergi Komisyonu'nun yeni üyeleri, emekli maaşlarındaki vergiler, adem-i merkeziyetçilikle alakalı vergi meseleleri, çevre konularıyla alakalı vergileri ele alıp tartışacak.


  • Madencilik İmar Yasası'na takıldı

    Madencilik sektörü, İmar Yasası'ndan şikayetçi. Şehir merkezlerinden uzak, mücavir alanı dışında maden arayan sektör, İmar Yasası gereği Bayındırlık Bakanlığı'ndan izin istemek zorunda. Bu durumdan şikayetçi olan madencilik sektörü, konuyu Bakan Zeki Ergezen'e ilettiler. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) başkanlığında "Yatırımların Kolaylaştırılması Reform Kararı"adıyla yapılan toplantıda, madencilerin sorunları ele alındı. Sektör temsilcileri, "İmar alanı yerleşim yerlerinde yapılır, il imar bu işlerle ilgilidir. Dağ başında imar alanı olmaz" görüşünü savundular. Ankara Sanayi Odası (ASO) Madencilik sektörü temsilcisi Sözer Özer, konuyu Bakan Ergezen'e götürdü. Bakan Ergezen ise, maden arama çalışmalarını kolaylaştırmak için çalışacağı vaadinde bulundu.

  • NEVZAT DEMİRKOL


  • Türkkonut arsalarına Vakıfbank kredisi

    Vakıfbank ile Türkkonut arasında bugün, arsa alıcılarına düşük faizli kredi kullandırmayı amaçlayan bir kredi anlaşması yapılacak. Vakıfbank'tan yapılan açıklamada, Ankara-Eskişehir yolu Temelli Mevki'ndeki 3 etap villa arsalarının şahıs, kooperatif ve birliklere satışa sunulduğu hatırlatılırken, müstakil, tapulu ve imarlı, 330-1500 m2 arasında değişen arsaların alıcılarının ihtiyaç duyacakları krediyi, Türkkonut garantörlüğünde Vakıfbank'ın vereceği bildirildi. Kredilere 12 ay vadede aylık 2.80, 18 ay vadede aylık 3.00 ve 24 ay vadede de aylık yüzde 3.10 oranında faiz uygulanacak.


  • Kredi kartı faizlerinde indirim

    Bu arada Vakıfbank, Bankomat-7/24 kredilerine uygulanan faiz oranlarında indirime gitti. Banka Bankomat-7/24 hesaplarına uygulamış olduğu faizi yüzde 4.95'e çekti.


  • AB kendi markalarını koruma altına aldı

    AB Komisyonu, AB üyesi ülkelerin çeşitli kaliteli bölgesel ürünlerinin markalarını küresel himaye altına almaya başladığını açıkladı. AB ülkelerinin, ilk aşamada 41 ürün markasından oluşan bir listeyi onayladıkları, ünlü ve kaliteli AB ürünlerini temsil eden bu markaların üçüncü ülkelerde suiistimal ve taklit edildikleri için himayeye alındıkları bildirildi. Komisyon, AB'de himaye edilen ürün ve markalar listesine girebilecek 600 isim bulunduğunu, bu listenin genişletileceğini duyurdu. AB Komisyonu, AB'ye gelecek yıl katılması öngörülen 10 aday ülkenin ürünlerinin de dahil edileceğini, yeni katılımcıların himaye istedikleri ürünlerin listesini Brüksel'e ilettiklerini belirtti.


  • Serbest Bölgeler İstanbul'da buluşacak

    Dünya Serbest Bölgeler Birliği WEPZA'nın 25. Genel Kurulu toplantısı, Devlet Bakanı ve WEPZA Başkanı Kürşad Tüzmen başkanlığında, 19 Ekim 2003 tarihinde, İstanbul Conrad Hotel'de yapılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan (DTM) yapılan açıklamaya göre, Genel Kurul'un ardından 20 ve 21 Ekim tarihlerinde, 5 oturum halinde Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan gelen uzman konuşmacıların katılımıyla "Ticaret Kapasitesi'nin Geliştirilmesinde Serbest Bölgelerin Rolü" konulu konferans düzenlenecek. Konferansta, serbest bölgeler olgusu çeşitli yönleriyle ve dünyadaki örnekleriyle birlikte ele alınacak.


  • Migros'ta Osmanlı Sarayı defilesi yapıldı

    Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, Migros Alışveriş Merkezi'nde defile sundu. "Migros Moda Günleri" kapsamında düzenlenen defilede, Türk motifleri ile bezenmiş 22 giysiden oluşan Osmanlı Saray Koleksiyonu tanıtıldı. Defilede, bindallı, şalvar ve "üç eteği"nden hazırlanmış kaftanların yanı sıra sim ve sırma ile Türk motifleri işlenmiş kıyafetler, Ankaralıların beğenisine sunuldu.


  • Esnafın yüzü gülmeye başladı

    TESKOMB ve Halk Bankası'nın yaptığı dayanışma ile kredi musluğu açılan esnafın yüzü gülmeye başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Kadir Akgül, TESKOMB'un bugüne kadar Halk Bankası ile yapmış oldukları dayanışma sonucu esnafın yüzünün gülmeye başladığını bildirdi. TESKOMB'dan yapılan açıklamada ayrıca, Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Akgül'ün, Anadolu'daki yerel basının çok ilkel şartlarda çalıştığını belirterek, destek isteyen Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Nazmi Bilgin'e basın mensuplarına desteğe hazır olduğunu ifade ettiği belirtildi.



    13 Ekim 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED