AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Soğukkanlı Bay Ripley

Gerilim edebiyatının ünlü yazarı Patricia Highsmith'in daha önce defalarca sinemaya uyarlanan romanı bir kez daha perdede. Son dönemin en iyi oyuncularından John Malkovich, Ripley'in Cinayetleri'nde soğukkanlı ve olgun bir portre çiziyor.

Daha önce "John Malkovich Olmak" adıyla kendine adanmış bir filmde izlediğimiz son dönemin en iyi oyuncularından John Malkovich'in başrolünü sırtlandığı "Ripley'in Cinayetleri / Ripley's Game" vizyonda. Film, ünlü gerilim-polisiye yazarı Patricia Highsmith'in sinemaya defalarca uyarlana romanının son versiyonu. Daha önce Plein soleil-1960, Der Amerikanische Freund-1977, The Talented Mr. Ripley-1999 adlarıyla filme çekilen romanın bu son uyarlamasında Tom Ripley'i bu defa ünlü aktör John Malkovich canlandırıyor. Malkovich faktörünün artılarını da düşününce Ripley'in Cinayetleri'nde izleyici aklının ve sinsiliğinin yanında daha yaşlı, daha erdemli ve daha karizmatik bir Ripley'le karşı karşıya kalıyor. "Gece Bekçisi" adlı klasiğiyle sinema tarihindeki yerini hakkıyla alan Liliana Cavani'nin senaryosunu yazıp yönettiği filmde, sıradan bir sosyopatın çok fazla sertleşmeden halledeceği bir olay, kahramanız Ripley için çok kurnaz bir plana hatta sonsuz bir lanete dönüşmektedir.

John Malkovich'ten Tom Ripley çıkarmak

Oyunculuk performansıyla sinema dünyasını kendine hayran bırakan John Malkovich'ten edebiyat dünyasının hayran olduğu soğukkanlı katil Tom Ripley'in başarılı bir olgunluk çağı çıkaran filmin konusu kısaca şöyle: Tom Ripley, sahte Rönesans tabloları sayesinde sahip olduğu milyonlarca dolarla kaçtıktan üç yıl sonra bir soylunun kimliğine bürünerek kuzeydoğu İtalya'nın Veneto bölgesine yerleşir. Alımlı harpsikord virtüözü Luisa ile evlidir ve otantik villasında ince zevklerle örülü bir hayatı yaşamaktadır. Ripley, katıldığı yerel bir partide ansızın egosunun rahatsız edildiğini hisseder. Zevkinin hor görüldüğü bir yoruma kulak misafiri olmuştur ve tüm dikkatini 'suçlu'ya odaklar: Bu kişi ölümcül bir hastalığı olan Jonathan Trevanny'dir. Bu arada Ripley'in eski ortağı, bir adamı öldürmesi karşısında yüklü bir para teklif eder. Ripley, işi kabul etmez ama, işi kabul edeceğini düşündüğü Jonathan Trevanny'yi önerir. Trevanny işi kabul eder, ancak kahramanımız bu işin dışında da kalamayacaktır.

Ripley'in Cinayetleri
Senaryo-yönetmen: Liliana Cavani
Oyuncular: John Malkovich, Ray Winstone, Uwe Mansshardt, Hans Zischler, Paolo Paoloni, Chiara Caselli

 
-PAZARTESİ NOTLARI-
Roman Gibi Tarih!...
Barış Ödülü Filistinli çocukların
Türkiye Yayıncılar Birliği'nin 2003 Barış Ödülü, Filistinli çocuklara verildi. Türiye Yayıncılar Birliği ve CNR Uluslararası Fuarcılık'ın düzenlediği İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı'nda Barış Ödülü'nü, Filistinli çocuklar adına Filistin lideri Arafat'ın danışmanı Annan Avvad aldı. Kitap Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Yayıncılık Emek Ödülleri de sahiplerini buldu. Roman dalında ödüle layık görülen Yaşar Kemal, öykü dalında Nezihe Meriç, şiir dalında Fazıl Hüsnü Dağlarca, deneme dalında da Nermi Uygur'un ödülleri, kendileri törene katılamamaları nedeniyle temsilcilerine verildi.
Üsküdar'ın romanını yazdı
Uzun yıllar Kanada'da yaşayan ve bir dönem burada Gazeteciler Derneği Başkanlığı da yapan Tülin Erbaş, doğduğu semt olan Üsküdar'ın romanını yazdı. Kitabına "Üsküdar" adını veren Erbaş "Romanımda zaman tüneli süzgeçinden geçirdiğim Üsküdar'ı yazdım. Üsküdar, tarihi kimliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu ilçenin karşı karşıya geldiği gerçeği kitabımda vurguladım" diye konuştu.
  • MURAT PALAVAR

  • 13 Ekim 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED