AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Türkiye seçimini yapsın:
Avrupa mı, Amerika mı?

'Yol Ayırımındaki Türkiye' konulu toplantıda konuşan Bernard Lewis, "Daha önce Türkiye'nin önünde İslam ve Avrupa seçenekleri vardı ve Türkiye Avrupa'yı seçti. Türkiye şimdi ise Avrupa ile Amerika arasında seçim yapmak zorunda" dedi.

George Bush yönetimindeki 'neo-con'ların önemli kuruluşlarından American Enterprise Institute adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen "Yol Ayırımındaki Türkiye" toplantısına katılan tarihçi Bernard Lewis, Türkiye'nin önünde önemli bir seçimin bulunduğunu belirterek, "Türkiye, Atlantik'in hangi kıyısını seçeceğine karar verecek" dedi. Lewis, daha önce Türkiye'nin önünde İslam ve Avrupa seçenekleri bulunduğunu ve Türkiye'nin Avrupa'yı seçtiğini, şimdi ise AB ile ABD arasında seçim yapması gerekeceğini söyledi.

"AB Türkiye'yi almayacak"

Bernard Lewis, AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul edeceği beklentisinin "saçma" olduğunu savunarak, "AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul etmesi için tek bir olasılık görüyorum. O da, AB'nin bir gün Müslüman bir devlet olması" dedi. Lewis, Türkiye için en uygun yolun, Avrupa Birliği'yle olabilecek en iyi anlaşma üzerinde müzakere etmek olduğunu savundu. Lewis, Türkiye'nin geleceğe ilişkin politik hesaplamalarına Rusya, Çin ve Hindistan'ı da dahil etmesi gerektiğini, Rusya'nın yeniden uluslararası sahneye bir güç olarak döneceğini söyledi.

Türk askerinin Irak'ta nasıl karşılanacağı sorusuna karşılık Lewis, "İlk tepki şaşkınlık olur. Türk askerinin, Irak'ın hangi bölümüne gideceği ve bunun hangi koşullarda gerçekleşeceği önemli" dedi.

"Irak'a ek askerin hayati önemi yok"

Aynı toplantıda konuşan Pentagon Savunma Politikası Kurulu üyesi ve ABD'nin eski Savunma Bakan Yardımcılarından Richard Perle, şahsi görüşüne göre ABD'nin Irak'ta ek askere ihtiyaç duymadığını ve Türkiye'nin Irak'a asker göndermesinin, olumlu olmakla birlikte, "hayati önem" taşımadığını söyledi. Perle, "Benim kişisel görüşüm, ABD Başkanı George Bush yönetiminden farklı. Bana göre ABD, Irak'ta ek askere ihtiyaç duymuyor. Eğer Irak'ı uluslararasılaştırırsak, buraya giden birlikler yine ABD'nin yardımına ihtiyaç duyacak. ABD onlara yardım etmek zorunda kalacak. Bush yönetimi, yabancı asker talep ediyor. Az sayıda yabancı asker problem çıkarmaz, bu iyi birşey olur. Ancak ben, ek askeri gücün hayati önemi olduğuna, ölüm kalım meselesi olduğuna inanmıyorum" dedi.

Türk parlamentosunun, Irak'a asker göndermeyi reddetmesi durumunda Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği konumunun sorulması üzerine Perle, "Sanırım Türk gazetelerinin atacağı türde manşetler, ilişkilere yardımcı olmaz" dedi.

Amerikan askerinin kuzey cephesini Türkiye'den açmasına izin vermeyen 1 Mart'taki Meclis kararının "küçük bir mesele" olduğunu ve geride kaldığını söyleyen Perle, ABD'nin, başka herhangi bir ülke ile ilişkilerini bu kadar kısa sürede toparlamasının güç olduğunu, Türkiye'nin farkının da bu noktada ortaya çıktığını söyledi.

"Irak'ı uluslararasılaştırmak büyük bir hata olacak"

Irak'ta durumun, köşe yazılarındakinden çok daha iyi olduğunu savunan Perle, okulların açık olmasını örnek gösterdi ve Fransa'da bile öğretmen grevleri yüzünden eğitimin şu anda Irak'a kıyasla sekteye uğradığını savundu. Fransa'nın, Irak'ta otoritenin bir an önce Irak halkına bırakılmasından bahsederken aslında, Irak'ın uluslararasılaştırılmasından bahsettiğini söyleyen Perle, "Ama BM hiçbir zaman eve dönmez. Irak'ın geleceğini uluslararasılaştırmak büyük bir hata olacaktır" dedi.

ABD'nin, tek taraflı hareket etmekle eleştirildiğini söyleyen Perle, "İyi ama bunun alternatifi nedir? İkinci bir 11 Eylül mü? Beyaz Saray'a her gün, Amerikalılar'ı öldürmeye yönelik planları içeren raporlar geliyor. Biz tehdit altındayız. Başka ülkeler tehdit altında hissetmediği için bizi anlayamıyor" dedi. Türk ekonomisinin Irak savaşından kötü etkileneceği tahmininde bulunanların yanıldığını belirten Perle, "Bana göre Türk ekonomisi çok iyi görünüyor" dedi.

Çelebi'ye övgüler yağdırdı

Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı Ahmed Çelebi'ye övgüler yağdıran Perle, "Bir sonraki hükümeti Irak halkı seçmeli. Eğer Çelebi'yi seçerlerse, bence Irak halkının çok parlak bir geleceği olacak.

Çelebi, kesinlikle cesaret ve bütünlüğe sahip bir isim" dedi. Panelde konuşan ekonomist Deniz Gökçe ise, bugün seçim yapılsa, AKP'nin oylarını artıracağını söyledi. Gökçe, son 20 yılda iş dünyasını destekleyen en pragmatik hükümetin AKP olduğunu belirtti.



24 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED