AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Portakal'ın 40'ı çıkıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV işbirliğiyle düzenlenen Altın Portakal Film Festivali, kırkıncı yılını 25 ana başlık altında topladığı bir dizi etkinlikle kutluyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın işbirliğiyle, 1-5 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 40. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl kırkıncı yıla yakışır zengin bir festival programı ile sanatseverleri karşılamayı bekliyor. "Festivaller ve Kentler" ana teması etrafında şekillenen festival bünyesinde bu yıl kentin 40 ayrı noktasında 5 günde 323 etkinlik düzenlenecek. Altın Portakal Film Festivali'nin kırkıncı yıl etkinlikleri dün, Enis Rıza Sakızlı, Oktay Güzeloğlu, Volkan Severcan, Erdoğan Tokatlı, Safa Önal, Fehmi Bayraktar, Giray Ercenk, Atıf Yılmaz, Bekir Kumbul, Selda Alkor, Kadri Yurdatap, Sabahattin Çetin, Yusuf Sezgin, Sevda Sevil Aktolga, Göksel Kumsal, Bülent Kayabaş ve Yılmaz Atadeniz'in katıldığı bir toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıda söz alan Onursal Başkan Atıf Yılmaz "Türkiye'de devlet bile darbelerle yönetimine ara verdi ama Altın Portakal 40 yıldır sürüyor" diyerek organizasyon yönetimine teşekkür etti.

    Son beş yılın en iyi katılımı bu yıl

    Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na son 5 yılın en yüksek katılımı bu yıl yapıldı. Yarışma yönetmeliğindeki 'yurtiçinde yapılan ulusal/uluslararası hiçbir yarışmaya katılmama' şartının bu yıla özgü kaldırılması ve ödüllerin geçen yıla oranla yüzde yüzeli oranında arttırılması nedeniyle yarışmaya 12 film başvurdu. Bu filmler arasında Abdülhamit Düşerken, Bekleme Odası, Çamur, Giz, Gönderilmemiş Mektuplar, Gülüm, İnat Hikayeleri, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Karşılaşma, Kolay Para, Metropol Kâbusu ve O Şimdi Asker yer alıyor. Bu yılki festival bünyesinde; bugüne kadar 'en iyi film' dalında Altın Portakal Ödülü almış filmler arasından '40 yılın en iyi 5 filmi' seçildi. En iyi seçilen Muhsin Bey, Uzak, Uçurtmayı Vurmasınlar, Düğün ile Gurbet Kuşları, festival günleri boyunca gösterilecek. Festivalde bu yıl yaşam boyu onur ödülü alan sanatçılar arasında yer alan Tunç Başaran'ın 5 filmi 'ustaya saygı' adı altında ücretsiz olarak gösterilecek. Köyde Sinema Şenliği bu yıl 7 köyde kurulacak açıkhava sinemalarıyla sürecek.


    BOZKIRIN TEZENESİ AÇIK HAVA'DA SÖYLÜYOR

    "Gönül Dağı yağmur yağmur boran olunca / Akar can özümde sel gizli gizli / Bir tenhada can cananı bulunca / Sinemi yaralar dil gizli gizli" mısralarını Neşet Ertaş'ın sesinden dinleyip de, gözünden yüreğine, dışından içine doğru -gizli gizli- yaş akıtmayan var mıdır? Sazından gümbür gümbür ses getirmesini, sazının tınısına alnının terini düşürmesini, gönülden süzdüğünü nefesiyle işlemesini bilen büyük usta Neşet Ertaş bugün saat 20:00'de, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda sevenlerinin karşısına çıkıyor. 1938 yılında Kırtıllar Köyü'nde Döne'den doğma Muharrem Ertaş'ın oğlu", tek başına çıkıp bir dağ gibi büyeyeceği sahnede; eriştiği kulağa; gönülden, yardan, sevdadan, gurbetten ve güzelden saz ile söz düşürecek.


    ZEKİ MÜREN ve CAHİDE SONKU ANILIYOR

    "Uluslararası Beyoğlu Buluşması" ikinci haftasında, yaşamlarının önemli bir bölümü Beyoğlu'nda geçmiş iki ünlü sanatçıyı anıyor. Bugün saat 19:00'da Elhamra Pasajı'ndaki Karşı Sanat Galerisi'nde Zeki Müren ve Beyoğlu adlı bir söyleşi düzenleniyor. Orhan Alkaya'nın yöneteceği toplantıya İsmet Ay, Gönül Yazar, Ergun Hiçyılmaz ve Sefa Önal katılıyor. Yarın saat 21.00'de Pera Palas'ta İstanbul Barosu bir şiir akşamı düzenliyor. Cuma günü ise Nazım Kültürevi'nde Cahide Sonku anılacak. Saat 17:00'deki Cahide Sonku'nun Anısına başlıklı toplantıya Rutkay Aziz, Mücap Ofluoğlu, Bülent Oran, Sefa Önal, Agah Özgüç, Ziya Öztan ve Hale Soygazi katılacak. Cuma günü saat 17.30'da Tünel'de Borusan Filarmoni Orkestrası, saat 20:00'de Miniatürk'de Koçani Orkestra birer konser verecek.
    Bilgi tel: 0 212 245 79 84


    Siz sorun çocuğunuz cevaplasın

    Üsküdar Yayınevi'nden "Siz Sorun Çocuğunuz Cevaplasın" adıyla çıkan küçük kitapçık, büyük bir misyon yükleniyor. Kitapçık, çocukların dinin gerekleri ile Peygamber sevgisini; bereket, şükür, cömertlik, hürmet gibi din kaynaklı hasletleri öğrenebilmeleri için basit soru ve cevaplardan oluşuyor. Modern hayatın tüm açmazlarını yaşayarak çocuk yetiştiren ve özellikle çocuklarını dinini bilen, içine doğduğu kültür ve medeniyetin zengin dünyasından haberdar ve onun bir parçaşı olarak yetiştirmek isteyen anne-babaların işini kolaylaştırmayı öngörüyor.
    Bilgi tel: 0 216 391 07 82

  •  
    Kopyala, çal, paylaş
    Borusan Sanat Galerisi Amerikalı küratör Michele Thursz'un gerçekleştirdiği "Kopyala, Çal, Paylaş" isimli sergiye evsahipliği yapıyor. Serginin teması ise "sanatçılar ve ikonlar"
    İstanbul Şehir Tiyatroları gişelerini açtı
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ekim ayı oyunlarının bilet satışına başladı. Sezona zamsız giren ŞT'de biletler müzikal oyunlar 6, indirimli 5; normal oyunlar 5 indirimli 4 ve çocuk oyunları 2 milyon lira. Perşembe günleri ise tüm biletler indirimli. Ekim'in ilk haftasının oyun ve sahneleri ise şöyle: Harbiye: Hırçın Kız, Fatih: Yaprak Dökümü, Üsküdar: Pazartesi-Perşembe, Kadıköy: Hamlet, Gaziosmanpaşa: Çengi, Ümraniye: Macbeth. Bilgi tel: 0 212 219 10 78
    Ararat'a sansürlü izin
    Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan'ın çektiği ''Ararat'' adlı filmin Türkiye'de gösterimine, bazı sahnelerin kesilmesi koşuluyla izin verildiği bildirildi. Filmi Türkiye'ye ithal eden Belge Film'den yapılan yazılı açıklamada, Film Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu'nun, Egoyan'ın abartılı sinema diliyle Ermeni tarih tezlerini ileri sürdüğü ve Osmanlı askerlerini küçültücü ifadeler kullandığı sahnelerin bir bölümünün kesilmesine karar verdiği belirtildi.
    Ödüllü filmler New York'ta
    Kazandığı önemli ödüllerle dünya sinemasında dikkatleri üzerinde toplayan Türk filmleri, 5. New York Türk Filmleri Festivali çerçevesinde yeni dünyada yaşayan Türk ve Amerikalı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. 17-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenen festival Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak'ı ile açılacak. 12 uzun, 3 belgesel ve 4 kısa metraj filmden oluşan festival, Paxton Winters'in ''Crude'' adlı filmiyle kapanacak.
    24 Eylül 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED