AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Dînî liderlere CIA rüşveti

Ronald Kessler tarafından kaleme alınan ''CIA Savaşta'' adlı kitapta, CIA'nin, cemaatlerine yumuşak dînî mesajlar vermeleri ve Amerikan karşıtlığını gidermeleri için dini liderlere para ödediği iddia edildi.

Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA'nin, cemaatlerine yumuşak dini mesajlar vermeleri ve 11 Eylül'den sonra Arap dünyasında oluşan Amerikan karşıtlığını gidermeleri için mollalara para ödediği iddia edildi. Ronald Kessler tarafından kaleme alınan Ekim ayında satışa çıkarılacak "CIA Savaşta" (The CIA at War) adlı kitapta ayrıca, Irak'ın Mart ayındaki işgalini desteklemek amacıyla yürütülen casusluk faaliyetleri hakkında da ayrıntılı bilgi verildi.

Kitapta daha önce CIA ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI hakkında yazdığı kitaplarla tanınan Kessler'in CIA Direktörü George Tenet ve diğer üst düzey CIA yetkilileriyle yaptığı görüşmelere de yer verildi. "İslam'da, tıpkı öteki dinlerde olduğu gibi herhangi bir kişi kendini dini lider olarak adlandırabilir. Bu yüzden CIA, mollalara para ödemenin yanında sahte dini liderler de yarattı" ifadelerinin yer aldığı kitapta, CIA'nin, kendilerini din adamı olarak tanıtan ve Müslüman olmayanlar hakkında daha yumuşak dînî mesajlar verecek görevlileri işe aldığı ileri sürüldü.

"Ilımlı Müslümanlar oluşturuyoruz"

Bir CIA kaynağının, "Radyo istasyonlarının yönetimini devralıyor ve din adamlarını destekliyoruz. Ilımlı Müslümanlar yaratıyoruz" şeklindeki sözlerine yer verilen kitapta, CIA'nin ayrıca Iraklılar'a, Amerikan güçlerine karşı direnmemeleri yönünde fetvalar veya dînî fermanlar yayınlamaları için mollalara para verdiği belirtildi. Kitapta Irak'ta yürütülen casusluk faaliyetlerine de değinilerek CIA'nin, Irak'ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin, oğulları ve diğer yetkilileri takip etmek ve Iraklı askerlerin konumlarıyla kitle imha silahları üretildiğinden kuşkulanılan tesisleri izleyebilmek amacıyla küçük video kameraları yerleştirdiği belirtildi. Saddam'ın kullanması ihtimali bulunan araçların üzerine elektronik izleme cihazları yerleştirildiği ve radar görüntüleme algılayıcılarıyla zeminin, gizli sığınaklar ve stoklama tesislerinin tespit edebilmek amacıyla tarandığı kaydedildi.

CIA, el-Kaide için eleman arıyor

Saddam'ın petrol kuyularını havaya uçurabileceği ihtimaline karşı CIA ve ABD Özel Güçleri'nin Iraklı koruma görevlilerine, savaş başladıktan sonra patlayıcı maddelerin kablolarını keserek kuyuları korumaları için para ödedikleri de kitaptaki iddialar arasında yer aldı. Kessler, CIA'nın Ürdün, Suriye ve Mısır gibi ülkelerin gizli servislerinden sağladığı elemanlar vasıtasıyla el-Kaide içine sızmaya, örgüt mensuplarının birbirlerini öldürmelerini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunduğunu kaydetti.



24 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED