AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Necef ve Kadisiye İspanya komutasında

ABD ordusu, Şiiler'ce kutsal sayılan Irak'ın Necef kentinin denetimini İspanya'nın komutasında, Honduras, Nikaragua, Dominik Cumhuriyeti ve El Salvador askerlerinin oluşturduğu uluslararası güce devretti. Necef'in denetiminin, İspanyol ve Orta Amerika ülkelerinden askerlere devredilmesi, Şii din adamı El Hakim'in hayatını kaybettiği suikastin ardından ertelenmişti. Bin üçyüz İspanyol askerinin yanı sıra Honduras, Salvador, Nikaragua ve Dominik Cumhuriyeti'den bin yüz askerden oluşan tugay, Necef ve El Kadisiye bölgelerinde istikrar ve güvenliği sağlayacak.

'Balkan ülkeleri Osmanlı'yı özlüyor'

Bilim Araştırma Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Osmanlı Vizyonu ile Balkanlar'a bakış" adlı konferansta söz alan konuşmacılar, dünyanın yeni bir Osmanlı'ya ihtiyaç duyduğunu vurguladılar. İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen ve Balkan müslümanlarının siyasi, sosyal ve kültürel sorunlarının dile getirildiği konferansa, Balkan müslümanları büyük ilgi gösterdi. Büyük bir katılımla gerçekleşen konferansta söz alan konuşmacılar, Osmanlı'nın bölgeyi terk etmesinin ardından Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da huzur ve barışın, yerini, kan ve göz yaşına bıraktığını kaydettiler.

Türkiye İzlandalı anneye tazminat ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Türk kocasından olan 2 çocuğuyla görüşmesi sağlanmadığı için, Türkiye'den davacı olan İzlandalı anneyi haklı buldu. Mahkeme, Ankara'yı, Sophia Gudrun Hansen'e toplam 75 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM kararında, Türk makamlarının İzlandalı annenin çocuklarıyla görüşebilmesi için yeterli önlemleri almadığı görüşünü belirterek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel ve ailesel yaşamla ilgili 8 numaralı maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Yerleşim birimlerine yılda 560 milyon dolar

İsrail hükümetinin, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşkelerinde yaşayanların altyapı ve eğitimine yılda 560 milyon dolar harcadığı bildirildi. Haaretz gazetesinde yayımlanan raporda, rakamın bu bölgelerdeki askeri harcamaları kapsamadığı belirtildi. Gazetenin 3 aylık araştırma sonunda hazırlanan raporda, Batı Şeria ve Gazze'nin işgal edildiği 1967'den bu yana İsrail hükümetinin yerleşkelere 10,1 milyar dolar harcadığı da kaydedildi. İsrail Merkez İstatistik Bürosu, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki yerleşkelerin nüfusunun, bir önceki yıla göre yüzde 5,7 oranında artarak, geçen yıl 220 bine çıktığını açıkladı.

1 ABD askeri ile 3 Iraklı sivil öldü

ABD askerlerinin, Irak'ın başkenti Bağdat'ın 50 kilometre batısındaki Felluce'nin kuzeyinde bulunan bir köye yönelik operasyonunda 3 Iraklı'nın öldüğü bildirildi. Felluce Hastanesi doktorlarından Ayman Kader El Ami, El Cisr köyünden 3 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını, ölen ve yaralananların hepsinin aynı aileden olduğunu kaydetti. Musul'da yaralanan ABD askeri öldü.



24 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED