AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Düşük faizle 1 milyar dolar kazanırız

Devlet Bakanı Babacan, ABD'den alınacak 8.5 milyar dolarlık kredinin düşük faizle borçlanmak suretiyle sağlayacağı imkanın, 1 milyar doları bulacağını söyledi.

8.5 milyar dolarlık ABD kredisinin faizinin, "piyasa koşullarından daha uygun" olacağı öğrenildi. Dün anlaşması imzalanan finansman kredisinin faizinin ne olacağına yönelik teknik görüşmeler devam ediyor. Kredi, 4 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli olup, 18 aylık süre içerisinde 4 eşit dilimde kullandırılacak.

Devlet Bakanı Babacan, ABD'den alınacak 8.5 milyar dolarlık kredinin düşük faizle borçlanmak suretiyle sağlayacağı imkanın, toplam 1 milyar doları bulacağını söyledi.

Devlet Bakanı Babacan, Dubai'de dün ABD Hazine Bakanı John Snow ile imzaladıkları finansman anlaşmasının detayları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

ABD'den sağlanacak kredinin, teknik ve hukuki kısmına yönelik olarak çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Babacan, teknik konulardan bir tanesini de faizin belirlenmesi olduğunu vurguladı.

Kredi programa endeksli

Babacan bu arada, kredinin uygulanmasında sıkı bir IMF denetiminden çok, uygulanmakta olan programın uygulamasına bakılacağını söyledi.

Babacan, ABD'nin, kredi için başvurulduğu tarihte, uygulanmakta olan programdan sapma olup olmadığına dikkat edeceğini kaydetti.

Bakan Babacan, 8.5 milyar dolarlık kredinin ilk diliminin, Türkiye ne zaman 'hazırız' derse, kredi başvurusunun ardından yapılacak değerlendirme sonucu serbest bırakılacağını sözlerine ekledi.

Faiz nasıl hesaplanacak?

Babacan, faizin belirlenmesi yöntemi konusunda takip edilecek yolu ise şöyle anlattı: "ABD'nin 1990 yılında çıkartmış olduğu bir kredi reform kanunu var. O kanun çerçevesinde bu faizin bir hesap metodu bulunuyor. Şu anda bu çerçevede hesaplamalar yapılıyor. Bu kredinin faizi, Türkiye'nin piyasadan borçlanma faizinin altında bir faiz olacak.

Piyasa faizi ile borçlanmak yerine düşük faizle borçlandığımız zaman, bir avantaj elde ediyoruz. Bu avantajı, bu kredinin süresini hesap ederek bugüne getirdiğimiz zaman, kazancımız 1 milyar dolar olacak. Faizin hesaplanması, kavram olarak belli. Ama hesap metodu karmaşık. Ayrıca hesaplamada, piyasa verileri de gerekiyor. O nedenle çalışmalar devam ediyor.''

Erdoğan: IMF'den yeni bir kredi düşünmüyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelecek yıl stand-by anlaşmasının sona ermesinden sonra Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF), başka kredi almayı planlamadıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) Gulf News gazetesine verdiği mülakatta, "Makro-ekonomik hedefleri tutturmalıyız'' dedi. Öte yandan, Devlet Bakanı Ali Babacan da dün , BAE'nin en büyük özel televizyonlarından El Arabiya'daki konuşmasında, 8.5 milyar dolarlık kredinin Türkiye'ye olan güveni gösterdiğini söyledi.



24 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED