AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R

Avcılarla işbirliği

Ülkemizde avcılar eskiden potansiyel suçlu sayılırdı. Vuran, tahrip eden, katliam yapan eli silahlılardı onlar. 2003/2004 av sezonu açılmadan önce, 11 Temmuz 2003 tarihinde yeni Kara Avcılığı Kanunu çağdaş yeniliklerle yürürlüğe girdi. İşler değişti.

Yeni yasa, avcılar ve kuruluşlarının işbirliğini öngörüyor. Aynı AB ülkelerinde olduğu gibi. Avcılık koruma sistemi üzerine kurulu. Ülkemizde çok sayıda avcının bu kanunun ayrıntılarını bildiklerini sanmıyorum.

"Avcılık" artık her yıl, Türkiye'nin 9 coğrafi bölgesinden belirlenecek ve Merkez Av Komisyonunda biraraya gelecek birer avcı bölge temsilcisinin katkısıyla düzenlenecek.

Bu temsilciler, Türkiye'de ilk kurulan MARMARA AV ve YABAN HAYATI FEDERASYONU (MAYHF) ve OrmanYüksek Mühendisi Erkan Kayaözíün de katkılarıyla hazırlanan bir yönetmelik taslağı dikkate alınarak belirlenecek.

Yeni kanun, ülke avcılarının bulunduğu "Avcı Kuruluşları'nın" tanımını ve Orman Bakanlığı ile işbirliğini belirlemiş. "Avcı Kuruluşunun" yasada tanımı şöyle:

"Kuruluş statüsünde, avcılık ile av ve yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve düzenlenmesine ilişkin hükümlerin yer aldığı dernekleri ve bunların oluşturduğu federasyon ve konfederasyonlar (Madde 2/19)."

İsminin içinde "Avcılık'da" bulunan GSGM'ye bağlı Atıcılık Federasyonu bu tanıma tabi ki uymuyor. Ve sivil avcı kuruluşları önünde bir engel.

Peki, nedir avcı ve kuruluşlarından istenen işbirliği?; 1) Koruma, 2) Geliştirme ve 3) Avlanma.

Bu bakımdan avcı kuruluşları önce kendi bölgesini tanıyacak, sonra da yukarıda istenen işbirliği için projeler üretecektir. Ve sonuçta hem bölgesini temsil edecek ve hem de yasanın öngördüğü imkanlardan yararlanacaktır.

İşbirliği içinde olan sivil toplum örgütüne ne gibi imkanlar sağlanacak?

Yasaya göre, avcılardan avlanma ücreti, av malzemeleri satışlarından katılım payları, avcılık belgesi için harçlar toplanmaktadır (Madde 8). Orman Bakanlığı avcı kuruluşlarının kurulmasını ve çalışmalarını teşvik etmekle yükümlü kılınmıştır (Madde 3/6).

Yani bu bağlamda avcılık işlerine bakan "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM)", işte toplanan bu gelirlerin kullanımında yine yasa gereği çeşitli projelerle ilgili çalışmalar yapan avcı kuruluşlarını maddi olarak desteklemek zorundadır (Madde 10).

Böylelikle Av ve yaban hayatı için toplanan gelirler, yine avcı sivil toplum kuruluşları kanalıyla doğaya dönüşecektir. Bu karşılıklı hizmet anlayışının yasaya uygun bir biçimde yürüyebilmesi için, ilk adımlar Bakanlık ve MAYH-Federasyonu tarafından atılmıştır.

Bu konuda örnek teşkil edecek olan ilk pilot çalışmaya imza atacak ve Türkiye'nin ilk sivil avcılık federasyonu olan MAYHF ile işbirliğini başlatan yeni Genel Müdür Prof.Dr. M.Kemal Yalınkılıç'a önemli görev düşmektedir. Yeni yasa tüm avcılara, kuruluşlarına ve DKMPGM'ye hayırlı olsun..


24 Eylül 2003
Çarşamba
 
MAHMUT KULEİN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED