AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
'ABD kredisinin, asker kararımızda etkisi yok'

Dışişleri Bakanı Gül, ABD'nin Türkiye'ye sağladığı 8.5 milyar dolarlık kredinin asker gönderme kararı üzerinde etkisi olmadığını söyledi. Gül, "Irak'ta çokuluslu güce katılmak için BM kararı gerekiyor" dedi.

Birlişmiş Milletler (BM) Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin Türkiye'ye sağladığı 8.5 milyar dolarlık kredinin asker gönderme kararı üzerinde bir etkisi olmadığını söyledi. Gül, Reuters ajansına verdiği demeçte, "operasyonu yasallaştıracak, Irak'ta çokuluslu bir barış gücünü yetkilendiren BM kararının, Türkiye'nin katılımı için temel olduğunu" belirtti.

Dubai'de imzalanan Türkiye'ye 8.5 milyar dolarlık kredi sağlanmasına dönük finansman anlaşmasıyla ilgili olarak Bakan Gül, ABD'nin ekonomik yardımını olumlu karşıladıklarını, ancak bunun asker gönderme kararında etkisinin olmadığını, hatta bunun para için yapıldığı gerekçesiyle olumsuz etkisinin olabileceğini ifade etti. Parlamentonun savaş döneminde ABD'nin talebini reddettiğini hatırlatan Gül, "Parlamentoda bir kez daha başarısız olmak istemediklerini" kaydetti.

Amerika ile ilişkiler

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk Amerikan Cemiyeti (ATS) tarafından düzenlenen yemekli toplantıya da katılarak bir konuşma yaptı. Irak'taki geçiş döneminin, Amerikan yönetimi ve BM Güvenlik Konseyi'nin belirleyeceği hedefler temelinde başarıya ulaşması gerektiğini vurgulayan Gül, Türk hükümetinin bu hedeflere ulaşılması için üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini anlattı. Türk-Amerikan ilişkilerini siyasi ve askeri seviyesinden daha üstlere taşımayı hedeflediklerini belirten Gül, ikili ekonomik ortaklık komisyonunun ikinci toplantısı ile Ticaret ve Yatırım Konseyi'nin bir sonraki toplantısının önemli olduğuna işaret etti.

Şalom ile görüştü

Bu arada New York'taki ilk görüşmesini İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile yapan Gül, "Türkiye'nin terörü kınadığını, ancak aşırı kuvvet kullanımını da onaylamadığını'' dile getirdi. Türkiye'nin Ortadoğu barış çabalarına aktif olarak katılmak istediğini belirten Gül, "Arafat'la ilgili sürgün kararı yerine getirilmezse iyi olur'' dedi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gül ayrıca, "Atlantic Records" plak şirketinin es başkanı Ahmet Ertegün'e hizmetlerinden dolayı üstün hizmet plaketi verdi.

'Gelin Türkiye için çalışalım'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu üyesi derneklerin temsilcileriyle de bir araya geldi. ABD'de faaliyet gösteren derneklerin temsilcilerine hitaben konuşma yapan Gül, ABD'deki Türk derneklerinin gönüllü lobiler olarak, Türkiye'nin menfaatine önemli katkılar sağladığını belirtti.

ABD'deki Türk toplumunun eğitimli ve kalifiye insanlardan oluştuğunu belirten Gül, bunun Türkiye için önemli fırsat olduğunu ifade ederek, "Gelin, Türkiye için birlikte çalışalım" dedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'deki ekonomik göstergelerin olumlu gidişine ve ekonomik büyümedeki artışa dikkat çekerek, hükümetin önemli ekonomik ve siyasi reformlara imza attığını kaydetti. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Gül, AB ile tam üyelik görüşmelerine 2004 sonunda başlamak istediklerini belirterek, "Siyasi alanda yapılan reformlar AB istediği için değil, Türk halkının yararına olduğu içindir" dedi.



24 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED