AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Taş atan adam

Edward Said'in ölümü dünyayı üzüntüye boğdu. 2000 yılında Lübnan sınırına giden Said, İsrail tarafına attığı taş ile sembol olmuş, "O taş bütün kötülere atılmıştır" demişti.

Filistinli akademisyen 67 yaşındaki Edward Said'in lösemiye yenik düşerek önceki gün New York'ta hayatını kaybemesi sadece Filistin'de değil, bütün dünyada derin üzüntüye neden oldu. New York'taki Columbia Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde felsefe dersleri veren Said, özellikle Filistin devleti ile halkının özgürlüğü adına verdiği mücadele ile dünya gündemine damgasını vuran bir isimdi. Columbia Üniversitesi Ortadoğu ve Asya Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Hamid Dabashi, Said'in eşiyle konuştuğunu ve Said'in New York Hastanesi'ne kaldırıldığını öğrendiğini belirterek, "Said son 30 yılda Filistin'in en etkin sözcüsü idi" dedi. New York Hastanesi'nde hayata gözlerini yuman Profesör Said, son yıllarda Filistinliler'e yönelik şiddete karşı yapılan protesto gösterilerinde sıkça boy gösteriyordu.

Annan: Büyük kayıp

Aynı zamanda usta bir piyanist ve müzik eleştirmeni olan Said, ölümünden kısa bir süre önce ABD'nin yetkin üniversitelerinden biri olan UCLA'da verdiği bir seminerde şunları söylemişti:

"Kökeni ve geçmişi ne kadar ürkütücü olursa olsun, açlık, işkence ve zor kullanma yoluyla var olmuş hiçbir iktidar, sansüre tâbi kılınmamalıdır."

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Edward Said'in ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Annan, yazılı bir açıklama yaparak, Said'in İslam dünyasını Batı'ya ve Batı'yı İslam dünyasına açıklamakta çok şey yaptığını ifade etti.

"Cesur bir entelektüeldi"

Lübnan Kültür Bakanı Gazi Aridi, Said'in ölümünün "özelde Filistin genelde Arap dünyası için büyük bir kayıp'' olduğunu vurguladı. Aridi, Said'in Araplar'ın ve Filistin'in konumunu akılcı, bilimsel ve esnek bir biçimde sunan entelektüel bir yetenek olduğunu belirtti. Filistinli milletvekili Hanan Aşravi de, Said'in entelektüel ve cesur kişiliğinin altını çizdi. Tanınmış Suudi yazar ve düşünür Türki El Hamad ise, ''Biz Araplar entelektüel düşünce alanında çok zengin değiliz. Said'in gidişi entelektüel hayatımızda dev bir delik açıyor'' dedi. Filistin'in Kudüs kentinde 1935 yılında doğan Said, eğitimine Kahire'deki okullarda başlamıştı. Ünlü düşünür, Princeton Üniversitesi'nde lisans eğitimini, Harvard Üniversitesi'nde ise yüksek lisansını tamamladı. Said, son olarak bağlı bulunduğu Columbia Üniversitesi'nde kurulan Modern Diller Kurumu'nun da başında bulunuyordu.

"Giderayak Şaron ve Arafat'a verdi veriştirdi"

Independent gazetesi, bilimadamının ölümünü, "Filistinli, entellektüel ve mücadeleci. Edward Said, son nefesine kadar Arafat ve Şaron'a verdi veriştirdi" diyerek duyurdu. Said'in 1993 yılında imzalanan Oslo Barış Anlaşması'na karşı çıktığını hatırlatan Independent, gerekçelerini yazarın makalelerinden alıntılarla aktardı.

İSRAİL'E TAŞ ATTI

2000 yılında Lübnan sınırına giden ünlü düşünür, İsrail tarafına attığı taşın fotoğraflarıyla dünya basınına konu olmuştu. Said'in üniversiteden atılması için açılan kampanya, Columbia Üniversitesi yönetiminin şu açıklamasıyla etkisiz kalmıştı: "Taş doğrudan kimseye atılmış değil. Herhangi bir yasa da çiğnenmiş görünmüyor. Ve bize kalırsa kendisinin davranışları, akademik özgürlük ilkeleri dahilindedir."



27 Eylül 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED