AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Üniversitelerde ifade özgürlüğü yok

Gazi Üniversitesi tarafından yapılan ankete göre, üniversitelerde ifade özgürlüğü yok. Ankete cevap veren öğrenciler, üniversitelerin bilimsel, kültürel ve fiziki altyapısının da yetersiz olduğunu düşünüyor.

YÖK Yasası nedeniyle rektörler ile hükümet arasında sert tartışmalar yaşanıyor ama kimse öğrencilerin ne düşündüğünü sormuyor. Oysa öğrencilerin yüzde 94'ü üniversitelerde düşüncelerini ifade etme özgürlüğünün olmadığı kanaatinde. Üstelik öğrenciler, üniversitelerin eğitim, bilim, altyapı, sosyal ve kültürel yönden yetersiz olduğunu düşüncesinde birleşiyor. Hükümetin YÖK Yasası'nı değiştirmek istemesiyle başlayan tartışmalar tekrar alevlenirken, üniversitelere sadece "insansız bina" muamelesi yapılması eleştirilere neden oldu. Geçen yıl Gazi Üniversitesi tarafından yapılan araştırma ise üniversitelerdeki gerçek tabloyu gözler önüne serdi. 58 üniversiteden 37 bin 680 öğrencinin katıldığı, "Üniversite Gençliğinin Sosyo-Kültürel Profili Araştırması" 7 bölgde, 49 devlet ve 9 özel üniversitede gerçekleştirildi. Üniversitelilerle ilgili yapılan Türkiye'nin en kapsamlı araştırması, öğrencilerin üniversitelerin yeterliliği konusundaki düşüncesini yansıtan çarpıcı sonuçlar verdi.

Öğrenciler 'Özgürlük yok' diyor

Araştırmaya göre üniversite gençliği, eğitimin en önemli sorun olduğunu düşünüyor. Öğrenciler üniversitelerde düşünce özgürlüğü olmadığı kanaatini taşıyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 57'si öğrencilerin üniversitelerde düşüncelerini ifade etme özgürlüğünün yetersiz olduğunu belirtirken, yüzde 36.9'u kısmen yeterli olduğu görüşünde. İfade özgürlüğünün yeterli olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 6.1'de kaldı. Üniversiteleri çeşitli yönleriyle değerlendiren öğrenciler, pekçok alanda okullarını yeterli bulmadı. Öğrencilere göre, üniversitelerde bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetler, elektronik altyapı, yayın yeterliliği, derste kullanılan materyaller ve fiziki koşullar yetersiz.

Öğrencilere göre üniversiteler bilgisayar, internet, web sayfası konularında da sınıfta kaldı. Bu konularda üniversiteleri yeterli gören öğrenci oranı sadece yüzde 15.6. Geriye kalanların yüzde 51.8'i ise bilgi-işlem teknolojileri konusunda üniversiteleri yetersiz olarak nitelerken, yüzde 32.6'sı "orta" yorumunu yaptı. Yayınlar konusunda ise öğrencilerin büyük bölümü üniversiteleri yetersiz buldu.

Yayınlarla ilgili gençlerin sadece yüzde 8.7'si okullarını "yeterli" bulurken, yüzde 31.7 "orta", yüzde 59.6'lık bölüm ise "yetersiz" değerlendirmesi yaptı. Üniversite eğitiminin vazgeçilmezlerinden olan derslerde kullanılan materyallerle ilgili ise öğrencilerin sadece yüzde 12.9'u üniversiteleri yeterli buldu. Geriye kalanların yüzde 36.3'ü orta, yüzde 50.8'i ise yetersiz değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmaya sonuçlarına göre üniversitelerde önemli sorunlardan bir tanesi de yabancı dil eğitimi. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 10.6'sı okullardaki yabancı dil eğitimini yeterli bulurken, yüzde 29.6'sı orta, yüzde 59.8'i ise yetersiz görüşünde. Okul içinde mesleki uygulamaların yeterli olduğunu düşünen öğrencelirin oranı yüzde 12.8'de kalırken, yüzde 33.6'lık bölüm orta, yüzde 53.6'lık bölüm ise yetersiz kanaatinde. Öğrencilerin yüzde 47'si hocaların derse verdiği önemi "iyi", yüzde 45.8'i "orta" ve yüzde 7.2'si "kötü" olarak değerlendirdi. Türkiye'nin en kapsamlı gençlik araştırmasına göre; öğrencilerle hocalar arasında iletişim sorunu yaşanıyor. Üniversite gençliğinin yüzde 28.4'ü öğretim üyesi-öğrenci iletişimini "iyi", yüzde 46.2'si "orta", yüzde 25.4'ü ise "kötü" diye yorumladı. Öğrencilere göre hocalar başarıyı değerlendirmede de yeterli değil. Araştırma katılan gençlerin yüzde 29.6'sı başarıyı değerlendirmede öğretim üyelerini "iyi", yüzde 47'si "orta", yüzde 23.4'ü ise "kötü" buldu.

Yönetim yetersiz, binalar kötü

Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 23.2'si fakülte ve yüksekokul yönetimini yeterli bulurken, yüzde 48.7'si kısmen yeterli, yüzde 28.1'i ise yetersiz olduğunu kaydetti. Üniversite öğrencilerinin yüzde 26.6'sı eğitim yapılan binaların yeterli olduğu yönünde görüş bildirirken, yüzde 36.6'sı orta, yüzde 36.8'i ise binaların yetersiz olduğunu belirtti.

Gürüz önce öğrenci gönderdi şimdi kendi gidiyor

YÖK Başkanı Kemal Gürüz, emekliye ayrılmasının ardından YÖK bütçesinden çok sayıda öğrenci gönderdiği ileri sürülen ABD'nin Wisconsin Üniversitesi'nde ders vermeye başlayacak. Kemal Gürüz'ün Wisconsin Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi olduğunu öğrenildi. YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık tarihinde sona eriyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le arası açık olan Gürüz aynı göreve yeniden atanma umutlarını kesti. Gürüz, emekliye ayrıldıktan sonra ABD'ye yerleşmeye karar verdi. YÖK Başkanı Kemal Gürüz ABD'ye yerleşmesinin ardından Wisconsin Üniversitesi'nden ders vermeye başlayacak. Gürüz'ün bir süre önce Wisconsin Üniversitesi'nin mütevelli heyeti üyeliğine getirildiği öne sürüldü. Gürüz'ün, mütevelli heyeti üyesi olduğu bu üniversitede derslere de gireceği bildirildi. Kemal Gürüz'ün YÖK Başkanlığı döneminde Wisconsin Üniversitesi'ne çok sayıda öğrencinin gönderildiği iddia ediliyor.

  • HAMDİ ATEŞ ANKARA



  • 27 Eylül 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED