AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Temmuzda yollarda

Gurbetçi yönetmen Fatih Akın'ın sıcacık filmi "Temmuzda" ülkemizde vizyonda. Genç bir öğretmenin, aşık olduğu Türk kızının peşinde ülkeleri aşarak yaptığı yolculuğu anlatan film, bir çok ülkeyi ve farklı milletten insanları kapsayan öyküsü ile dikkat çekici.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Yaz rehavetinin üzerimize çöktüğü son günlerde gösterime giren çerezlik filmlerin sayısı iyiden iyiye arttı. 'Yaz, kültür-sanatın fetret devridir' genel kabulünün epey dışına taşıldığı son aylarda yurtdışından gelen filmlerin sayısındaki artış ise dikkat çekici. Gurbetçi yönetmen Fatih Akın'ın son filmi "Im Juli / Temmuzda" bunlardan biri. Almanya'da genç kuşağın en yetenekli yönetmenleri arasında yer alan Fatih Akın, ikinci uzun metrajlı filmi Temmuzda'da yanında bulunduğu halde leylasını uzaklarda arayan bir Mecnun'un hikayesini perdeye taşıyor.

    Melek'a aşık bir 'mecnun'

    Sayılamayacak kadar çok ülke gezecek olan Daniel'in öyküsü Almanya'da başlıyor. Daniel, öğrencilerle diyalog kurmamayı tercih eden, kendi dünyasında hemen hemen kimse tarafından ciddiye alınmayan ve yalnız yaşayan genç bir öğretmendir.

    Daniel'in makus talihi, Juli ile tanıştığında değişir. Juli ilk görüşte aşık olduğu Daniel'in falına bakmış ve Daniel'i çok kısa zamanda hayatının aşkını bulacağına ikna etmiştir. Ancak işler Juli'nin planladığı gibi yürümez ve Daniel bir Türk Kızı olan Melek'e aşık olur. Daniel, Melek'in peşinden gerçek aşkı bulmak üzere İstanbul'a gitmeye karar verir. Juli ise Daniel'in peşindedir. Juli ve Daniel Almanya'da başlayan ve Ortaköy'de sonuçlanacak bir maceraya doğru yelken açarlar.

    Birbirlerini kaybeder, sonra 'dünyanın küçüklüğünden' istifade edip bir çok kez yeniden karşılaşırlar. İkili, İstanbul'a uzanan zahmetli yolculukta hem kendileri hem de yaşadıkları dünya hakkında pek çok şey öğreneceklerdir. Tesadüflerin, büyümenin ve sevgiyi kabullenmenin o keyifli yolculuğu her geçen an Juli ile Daniel'i sıcacık saracaktır.

    Filmin tanınmış yüzü Kurtuluş

    Almanya'nın önemli yönetmenlerinden kabul edilen Fatih Akın, sinema çevrelerinde takdir toplayan filmi Temmuzda ile birçok festivalde çok sayıda ödüle uzanan bir isim. 5 milyon marklık bütçe ile çekilen filmin tanınmış yüzü ise son olarak Sultanhamit Düşerken'de başrol oynayan Mehmet Kurtuluş. İki Türk, iki Alman oyuncunun başrolleri paylaştığı filmin diğer önemli isimleri Daniel rolündeki Moritz Bleibtreu, Daniel'in takipçisi Juli'yi başarıyla canlandıran Christiane Paul ve Alman genci İstanbul'a kadar sürükleyen Melek'e hayat veren İdil Üner.

    Temmuzda / Im Juli

    Senaryo - yönetmen: Fatih Akın Görüntü Yön.: Pierre Aim Yapımcı: Ralph Schwingel, Stefan Schubert Yapım: 2000 - Almanya - 100" Oyuncular: Moritz Bleibtreu, Christiane Paul, Mehmet Kurtuluş, İdil Üner, Branka Katic


    Savaş ve sanat P'de

    1996'dan bu yana yayımlanan dünya sanatı dergisi P, Yaz 2003 sayısını Savaş ve Sanat'a ayırdı. Yanyana gelmeleri en son düşünülebilecek iki sözcüğün zorunlu birlikteliğini tarihe geri bakarak ele alan P, üç bin yıl öncesine uzanan İlyada'nın dizelerinden Picasso'nun 20. yüzyılı simgeleyen Guernica'sına dek savaşın ve sanatın izini sürüyor.
    Bilgi için tel: 0 212 225 46 37

    Demokrasinin gelişi

    Amerikan'ın Irak'ı işgali ve Irak'a demokrasi getireceğini ileri sürmesiyle zihinlere düşen; demokrasi savaş yoluyla getiri-lebilir mi, sorusunun cevabı üç ayda bir çıkan Karizma dergisince aranıyor. Zengin ve alanının uzmanı kalemlerin yazdığı dergi son sayısında ayrıca Abant Platformu'nu da mercek altına alıyor. Dosya hemen hemen aynı konuları tartışan iki platformu biraraya getiriyor.
    Bilgi tel: 0 212 513 84 15

    Din ve özgürlük

    Siyaset ve düşünce dergisi Yarın, son sayısını "Din özgürlüğün bekçisi olabilir mi? sorusu ekseninde din ve özgürlük tartışmalarına ayırıyor. Özgürlükçü bir teolojinin gerekliliği ve geleneksel teolojinin eleştirisi üzerinde yoğunlaşan dosyada, zengin makalelerin yanısıra Mısır'lı felsefeci Hasan Hanefi ve Doç. Numan Kurtulmuş ile yapılan söyleşiler de yer alıyor.
    Bilgi tel: 0 212 679 16 43

    Hedefteki İran mı?

    Bilgi ve Düşünce dergisi son sayısını ABD müdahalesi ve İran'a ayırıyor. Ali Bulaç, İran'daki siyasal sistemin teorik arka planını inceliyor. Zafer Özcan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'la yaptığı görüşmeden notlar aktarıyor. Mustafa Miyasoğlu, Hilmi Yavuz'un portresini çıkarıyor. Cihan Aktaş ise Hobiler Ala0nında Başörtüsü konulu yazısı ile dikkat çekiyor.
    Bilgi tel: 0 212 532 47 61

  •  
    İngiliz sahnelerinde bir Türk
    Türk yazar Mehmet Onur, sahnelediği 'Young Love' ile İngiliz tiyatrosunda yerini alıyor.
    İKSV, Hindistan'dan ezgiler sunar!
    10.Uluslararası İstanbul Caz Festivali tüm hızıyla sürüyor. Bu yılki programında İtalya, Küba ve Hindistan'dan sanatçıları İstanbullu müzikseverlerle buluşturan festival yönetimi, bu akşam Açıkhava Tiyatrosu'nda Hindistan'ın ünlü tabla sanatçısı Zakir Hussain'i ağırlıyor. Klasik müzikle Hindistan tınılarını bir araya getiren Summit adlı projesiyle İstanbullu müzikseverlerin karşısına çıkacak olan Hussain'e George Brooks, Summit, Steve Simith, Fareed Haque ve Kai Eckhardt eşlik edecek. Caz Festivalini'nin bu akşam gerçekleştirilecek diğer etkinliklerinde ise Önder Foçan Nardis'te, Octo Bando Caz Kenti'nde çalacak. Tel: 0216.4541555
    'Savaş ve Barış'ın çizgileri yarışıyor
    MAZLUMDER İstanbul Şubesi, savaşın karikatürlerde kalması ve dünyaya barışın hakim olması için 'Savaş ve Barış' konulu bir karikatür yarışması açtı. Son başvuru tarihi 15 Ekim 2003 olarak belirlenen yarışmada birinci olan eser 1.5, ikinci 1 milyar ve üçüncü 500 milyon lira ödülle ödüllendirilecek. Mansiyon kazanacak iki eserin sahibine ise 250'şer milyon lira verilecek. Katılım için: Kocasinan cad. No: 28 Kat: 5 Fatih-İstanbul Bilgi tel: 0 212 532 29 90
    YKY kültür ve sanatı 'sokağa' çıkardı
    Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Temmuz ayını sokakta yapılacak bir dizi sanat etkinliği ile geçiriyor. Sokakta başlığıyla yapılan, herkesi püfür püfür eğlenceye davet eden etkinlikler arasında mehtap gezileri, öğle paydosu konseri, sokak tiyatrosu, imza günleri, söyleşiler, beden ve hareket atölyesi bulunuyor. Bugün ise saat 18.30'da Barış Manço Vapuru'nda electrikBlue sahne alacak. Kocaeli Değirmendere'de ise imza günü ve konser yapılacak. Bilgi tel: 0 212 252 47 00
    Tantavi Parkı'nda bir aylık etkinlik
    Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 10. Tantavi Kültür-Sanat Etkinlikleri bugün başlayıp, Ağustos'un 10'nuna kadar sürecek. Sinema gösterimi, tiyatro, hemşehri geceleri, konserler, aşıklar şöleni, illizyon gösterisi, show, masallar, stand-up gösterilerinin yapılacağı etkinlikler, Tantavi Parkı'nda halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Bugün saat 18:00'de başlayacak ilk etkinlikler çocuk, kukla tiyatrosu ve konser ile sürecek. Bilgi tel: 0 216 443 56 00
    12 Temmuz 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED