AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y E M E K
Mevsimin sıcağı varsa
Köşkeroğlu'nun dondurması var

Mevsimine uyarak serin bir mevzuya dalalım dedik, soluğu Karaköy'deki Köşkeroğlu'nda aldık...

Hadi bu hafta değişik bir şey yapalım. Yemek yemeyelim… Ya da yemek konusunu herkes kendi başına çözümlesin. Biz başka şeylerden bahsedelim... Telaş etmeyin! Çok uzağa gitmeyeceğiz, yine ağız tadı, üstelik mevsime de çok uygun. Yaz sıcakları iyiden iyiye bunaltmaya başlamışken hep birlikte serinlemeye çalışacağız.. Efendim, bu hafta sonumuzu dondurma ve tatlı çeşitlerine ayırdık… Karaköy'deki Köşkeroğlu Kebap ve Baklavacısı'na gittik, tatlı yedik tatlı konuştuk…

İkinci Dünya Savaşı'nın sona erdiği yıllarda Gaziantep'te kurulan Köşkeroğlu, 80'li yılların ikinci yarısında İstanbullular'a da hizmet vermeye başlıyor. 1986'da Karaköy'de iki ve Merter'de bir şube açarak İstanbul serüvenini başlatan müessesenin ismi dede mesleği olan yemeniciliği unutmamak için Köşkeroğlu olarak seçilmiş.

DONDURMALAR KATKI MADDESİ İÇERMİYOR

Dondurma diyorduk... Köşkeroğlu'nda yediğim dondurmanın tadını başka hiçbir yerde bulamadım desem, yalan olmaz. Katkı maddesi kullanmadan üretim yapan müessesede 7 dondurma çeşidi bulunuyor. İnek ve keçi sütünden üretilen dondurmanın yapımında kullanılan ek malzemelerden sahlep Kastamonu ve Siirt, fıstık ise Urfa Birecik'ten getirtiliyor.

İŞİN SIRRI KULLANILAN YAĞDA

Dondurmayı kaşıklarken müessese sahibi Süleyman Bey, üretimini yaptıkları diğer tatlı çeşitlerinden bahsediyor. Aldığım bilgilere göre Köşkeroğlu'nda 23 ayrı tatlı çeşidi üretiliyor. "Havuç Dilimi", "Gelin Bohçası", "Dürüm", "Özel Prens" gibi enteresan isimli ürünler; en çok rağbet gören tatlı çeşitleri… Görüntüsünü çok beğendiğim havuç dilimi adlı baklavanın lezzeti de yanıltmadı beni...

Baklava üretiminin ayrı bir sanat olduğunu belirten Süleyman Bey, kullandıkları yağ ile ilgili ilginç bir bilgi veriyor. Köşkeroğlu Baklavaları'nda sadece koyunlardan bahar aylarında sağılan sütten yapılan Urfa sade yağı kullanılıyormuş.

Tatlımın yanında içtiğim limonata, doğal limondan yapılmış. Herşeyin yapay olduğu, limonata ve şerbetlerin bile yapay konsantreye dönüştüğü bir dönemde Köşkeroğlu'nun gerçek limonatayı yapması gerçekten takdire şayan. Kış aylarında kaliteli limon bulunamamasından dolayı müessese limonatayı sadece yaz aylarında menülerine ekliyor. Bu güzel tatların ardından gözüme ilişen üzüm sucuğuna da hayır diyemedim. Üzüm sucukları tamamen saf pekmezden yapılıyor. Restoran kısmında kebap çeşitleri de yapılıyor.

11:00-23:00 arası hizmet veren müessesenin park problemi yok. Çünkü katlıotoparkın hemen altında bulunuyor. Gittim, gördüm, tattım, memnun kaldım. Lezzet keşfine çıkmak isteyenlere de tavsiye ederim.

FİYATLAR

Havuç dilimi	2 milyon 750 bin
Kuru baklava	2 milyon 250 bin
Limonata	750 bin
Sarma		2 milyon 750 bin

NASIL GİDİLİR

Mumhane Cd. Kat Otoparkı Alt No: 2 / 2 KARAKÖY / İSTANBUL
Tel: 0212.243 15 91 – 0212.251 78 86

BANA GÖRE EN İYİLERİ

  • Havuç dilimi

  • Limonata

  • Fıstıklı dondurma

    ELEŞTİRİLERİM

  • Dondurma satış reyonunun görselliği daha iyi olabilirdi. Dondurma satışı yapıldığı pek anlaşılmıyor.

  • Böyle doğal ortamda oluşturulan limonatanın sunum ve görselliği çok basit kalmış. Daha orijinal olabilirdi.


    TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ

    Dünyanın en sevilen lezzetlerinden biri olan dondurma bugün dünyanın her yerinde dört mevsim keyifle tüketilen bir gıda. Bu tadın nerede ve nasıl ortaya çıktığı araştırıldığında birçok efsane ile karşılaşılıyor. Dünyanın her ülkesinde dondurma hakkında ilginç hikayeler anlatılmasına rağmen bu hikayelerin hiçbiri dondurmanın yapılışını, tariflerin içeriğini doğrulayacak herhangi bir tarihsel kanıta sahip değil.

    Anadolu'nun yüzyıllar öncesinden gelen şerbet, kar ya da buzla soğutulmuş tatlı içecekler içme alışkanlığı vardı. 13.yy'da Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk zamanlarından beri buz, yüksek Anadolu düzlüklerinden toplanıp buz mahzenlerinde depolanırdı. 17.yy'da kar ticareti yapan "karcı"lar İstanbul'da önemli bir profesyonel gruptu. Kar, Anadolu'dan diğer bölgelere katırlarla nakledilir ve konsantre üzüm suları ile karıştırılıp dondurma benzeri buzdan tatlılar elde edilirdi. Türkiye'de buz ve kar temin edilmesine rağmen dondurma yakın bir tarihe kadar hatta 17.yy'a kadar yenilmezdi. Yıllık dondurma tüketimi, kişi başı Avrupa'da yaklaşık 17 kg. iken bu rakam Türkiye'de ancak 1 kg. dolaylarında seyredebiliyor.

    ÜZÜM SUCUĞU:

    Saf pekmezden yapılan üzüm sucuğunun kışın üşütmediği ve çocukların gelişimini olumlu yönde etkilediği söylenir.

    LEZZETLİ SÖZLER

    Sofrada nur, Kaza bela geri dur, Evin sahibi olsun mamur


  • 6 Temmuz 2003
    Pazar
     
    RAMAZAN BİNGÖL


    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED