AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Cesetler tepsilerde taşındı

Musul'da önceki gün Amerikan üssüne düzenlenen saldırıda ABD ordusu Irak işgalinden bu yana en ağır kaybını verdi. Saldırıda 24 asker öldü, onlarcası yaralandı. Ceset ve yaralılar tepsilerde taşındı.

Musul'da bulunan Amerikan üssüne önceki gün düzenlenen ve 1 Mayıs 2003'ten bu yana ABD ordusuna yönelik en çok ölümlü saldırı olarak tarihe geçen eylemin yankıları sürüyor. Saldırıya geniş yer veren İngiliz gazetesi The Daily Telegraph, Musul'da ABD askeri karargahına yönelik saldırıya ilişkin "Yaralılar tepsilerde taşındı" başlığı ile verdiği haberde, "cehennem anlarını" anlattı. Musul'daki Amerikan üssünde bulunan yemekhane çadırında gerçekleşen ve 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı anına dakika dakika tanıklık eden muhabir Jeremy Redmon'ın The Daily Telegraph'te yayımlanan haberinde şu ifadeler yer aldı:

Çığlıklar ve yoğun duman...

"Patlamanın etkisiyle, askerlerin ayakları yerden kesildi ve koltuklarından fırladılar. Bir havan topu çadırın üstünü yardı ve yemeklerin içi şarapnel parçalarıyla doldu. Çığlıklar ve yoğun dumana rağmen, askerler yemek tepsilerini ters çevirdiler ve yaralıları onların üzerlerine yerleştirerek dışarı taşıdılar. 'Doktor, doktor' diye bağırıyordu askerler. Sonra doktorlar içeri hücum etti ve kalan yaralıları sedyeler üzerinde dışarı çıkardılar. Dışarıdaysa, askerler bomba sığınaklarını tıka basa dolduruyorlardı. Bazılarıysa, patlamanın yarattığı şokla çadırın etrafında yalpalanıyordu. Bir kadın asker, kendisine sarılan arkadaşına 'Duyamıyorum, duyamıyorum' diye bağırıyordu."

Amerikan ordusu, Musul'da bulunan Amerikan askeri üssüne yönelik saldırıda, 14'ü asker olmak üzere toplam 18 Amerikalı ve 4 Iraklı askerin öldüğünü açıkladı. Ordunun, üsse yönelik saldırıda ölü ve yaralı sayısını düzelttiği yazılı açıklamasında, saldırıda 51'i Amerikan askeri toplam 72 kişinin yaralandığı da belirtildi. Ölenler arasında ordu için çalışan 4 Amerikalı sivilin bulunduğu belirtilen açıklamada, ölen Iraklıların güvenlik güçlerine bağlı olduğu, 21 yaralı arasında da Amerikalı ve diğer ülkelerden sivillerin yanı sıra Irak güvenlik güçleri üyeleri bulunduğu kaydedildi.

Saldırı, ABD Başkanı George Bush'un esas çatışmaların bittiğini açıkladığı 1 Mayıs 2003'ten bu yana Amerikan ordusuna yönelik en çok ölümlü saldırı oldu. Bu arada, ABD Başkanı George W. Bush, Musul kenti yakınlarında yer alan ABD üssünde meydana gelen patlamada ölen Amerikan askerlerinin bir barış görevinde olduğunu belirterek, yaşamını yitirenler için başsağlığı dileğinde bulundu.

Musul semt semt kuşatıldı

Bölgedeki kaynaklar, Amerikan askerlerinin Dicle nehri üzerindeki köprülerden geçişleri engellediğini, saldırganları bulmak için evlere baskın düzenlediğini belirtiyor. Musul valiliği de gece televizyonda yayınlanan bildiriyle Dicle nehri üzerindeki 5 köprünün kullanımının yasaklandığını, emre uymayanların vurulacağını duyurdu. Musul sakinleri, Musul'un hayalet kente döndüğünü, sokaklarda hiç kimsenin kalmadığını kaydediyor. Bu arada, Amerikalı askeri yetkili Korgenaral Thomas Metz, Marez üssündeki patlamaya neyin sebep olduğunun tespit edilmesi için patlayıcı uzmanlarının başkent Bağdat'tan Musul'a gittiğini söyledi. Metz, CNN'e yaptığı açıklamada, uzmanların bombanın büyüklüğünü ve türünü açıklayabileceğini belirtti. Amerikalı askeri yetkililer, üsdeki yemek çadırına roket ya da havan saldırısı olduğu üzerinde dururken, saldırıyı üstlenen Ensar el Sünnet adlı örgüt ise üsse intihar saldırısı düzenlediğini ileri sürüyor.

  • MUSUL



  • 23 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED