AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Türk'ün bin yılı İngiltere'de

İngiltere'nin en büyük sanat galerilerinden Royal Academy of Arts, Türklerin tarihsel serüvenine ilişkin dev bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergilenecek yaklaşık 370 eser, zengin sanat tarihimizi Avrupa'ya tanıtacak.

  • ÖMER ÇAKKAL
    İngiltere Kraliyet Sanat Akademisi, 2005 yılı Ocak ayında Türklerin sanatsal ve kültürel zenginliklerini tanıtacak, hafızalardan silinmeyecek bir sergiye ev sahipliği yapacak. 'Türkler: 1000 Yılın Yolculuğu 600 - 1600' adını taşıyan ve 22 Ocak - 12 Nisan 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sergi, Çin'in doğu sınırından Batı'da Balkanlar'a kadar uzanan geniş bir coğrafyadan seçilmiş tekstil ürünleri, el yazmaları, halılar, hat sanatı örnekleri, ahşap ve metal işçiliği örnekleri ile eşsiz seramikleri Avrupa'nın kalbinde bir araya getirecek. Sergide, 7. yy'da İpek Yolu üzerinde kurulan Uygurlardan başlayarak Selçuklu, Timur ve Osmanlılar dönemindeki sanat eserlerine yer verilecek. Üç ay sürecek olan sergide, başta Topkapı Sarayı Müzesi ile İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki önemli koleksiyonlar olmak üzere 11 ülkeden yaklaşık 37 kişi ve kurumun Avrupa ve ABD'deki çok sayıda özel koleksiyondan seçilen ve çoğu İstanbul dışına daha önce hiç çıkarılmamış 370'i aşkın paha biçilmez eser yer alacak.

    73 yıl sonra Avrupa'da bir ilk sergi

    'Türkler: 1000 Yılın Yolculuğu 600-1600' sergisinde yer alacak sayısız değerli eserin arasında Sultan Aleaddin Keykubad için Konya'da inşa edilen bir camiden gelen 13. yüzyıl Selçuk halısı, Osmanlı döneminin eşsiz hazineleri arasından Fatih Sultan Mehmet'in zırhlı kaftanı, Mimar Sinan tarafından harem kapısı olarak tasarlanmış mozaikli ahşap kapı, 1. Selim'in kristal ve firuze kakmalı kaması ve Kanuni Sultan Süleyman'ın tören kılıcı da bulunuyor.

    Sergi, Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nin en değerli eserlerinden biri sayılan ve daha önce Türkiye dışında sergilenmemiş ünlü ressam Mehmet Siyah Kalem'in olağanüstü çizimlerini de bir araya getirecek.

    İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın desteğiyle gerçekleştirilen sergi Türkler'e ilişkin Avrupa'da, Royal Academy'nin 1931 yılında büyük beğeni kazanan ve saygın eleştirmenlerden övgüler alan 'Uluslararası Pers Sanatı Sergisi'nden bu yana bu ölçekteki ilk İslâm sanatı sergisi olacak. Akademi bu çapta daha önce 1995'te 'Afrika: Bir Kıtanın Sanatı' ve 2000'de 'Aztekler' başlıklı sergilere ev sahipliği yapmıştı.

    Eserlerin pek çoğu Türkiye'den

    Sergi kapsamında ziyarete açılacak olan 350'nin üzerinde eserin büyük bir çoğunluğu, İstanbul'daki Topkapı Sarayı Müzesi'nden ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nden getirilecek. Ayrıca, Berlin Devlet Müzesi, Paris'teki Luvr Müzesi, New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi, Londra'da Victoria & Albert Müzesi ile British Müzesi, Viyana'daki Güzel Sanatlar Müzesi ve St Petersburg'daki State Hermitage Müzesi'nden de birçok değerli eser izleyicilerin beğenisine sunulacak.

    RA Yayıncılık, bu önemli sergiye eşlik etme amacıyla sergilenecek eserlerin renkli resimlerinden oluşan bir de katalog hazırladı. Sergi, tüm dünyada internet üzerinden www.turks.org.uk adresinden takip edebilecek.

    Yine bu zengin sergi kapsamında, atölye çalışmalarından galeri sohbetlerine kadar her yaştan izleyiciye hitap eden pek çok etkinlik gerçekleştirilecek. Sergi boyunca, dünyanın önde gelen akademisyenleri ve Türkiye'den gelecek önemli konuşmacıların katılacağı konferanslar da yer alacak.

    Serginin tanıtımı önceki akşam yapıldı

    SERGİNİN tanıtımı için önceki akşam Sepetçiler Kasrı'nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı ve Tanıtım İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şule Soysal, Türkler'in Avrupa'da göçebe bir ırk olarak bilindiğini vurgulayarak sergi ile sanatsal yaratıcılığımızın anlaşılacağını; küratörlerden Nazan Ölçer de Türkler'in temas ettikleri kültürlerle uyumlu, büyük bir medeniyet kurduklarının anlaşılacağını söyledi. Serginin basın bülteninde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sergi, Türklerin göz kamaştırıcı sanatsal gelişimini gözler önüne serecek ve hafızalardan silinmeyecek bir sergi olacaktır." ifadesine yer verildi.

  •  
    Basından Akisler…
  • OSMAN AKKUŞAK


    "Hamdım, Piştim, Yandım" Mevlâna Şeb-i Arus VCD'de
    Burhan Öçal'dan "Sultan Orhan"
    Şehir Tiyatroları'nda bilete zam yok
    İstanbul Şehir Tiyatroları'nda (ŞT) Ocak ayı biletlerinin satışına bugün başlanıyor. Müzikal oyunlar (tam) 6 milyon 500 bin, (indirimli) 5 milyon 500 bin; normal oyunlar (tam) 5 milyon 500 bin, (indirimli) 4 milyon 500 bin ve çocuk oyunları 2 milyon Türk lirası olarak satılıyor. Ocak ayında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Yedi Kocalı Hürmüz, Çalıkuşu (yeni), Kanlı Nigar ve Küçük Nasreddin; Fatih Reşat Nuri'de Ben Anadolu, Belden Aşağı Vurmak (yeni), Gayri Resmi Hurrem ve Keloğlan; Musahipzade Celal'de Yaprak Dökümü, Ben Anadolu, Can Ateşinde Kanatlar ve Bir Gece Masalı ile Lay Lay Lom (yeni); Haldun Taner'de Hadi Öldürsene Canikom, Ay! Uyuyor muydun?, Hamlet ve İsli Sisli Pis Puslu, Gaziosmanpaşa'da Belden Aşağı Vurmak, Yaprak Dökümü, Kiralık Konak ve don Kişot Petmen'e Karşı'yı; Ümraniye'de Çalıkuşu, Hadi Öldürsene Canikom, Yedi Kocalı Hürmüz ve Kurşun Askerin Utancı'nı; seyirci ile buluşturuyor.
    Bilgi tel: 0 212 219 10 78

    'Kedici Ressam'dan kedi resimleri sergisi
    Kedilere hayranlığı ve resimlerinde obje olarak sürekli kedi kullanmasından dolayı ''kedici ressam'' olarak tanınan Sedef Yılmabaşar Ertugan, 8. kişisel sergisini açtı. Beşiktaş'taki Toprak Sanat Galerisi'ndeki açılışta Ertugan, yine birbirinden ilginç kedi tablolarından oluşan sergisi için, ''Kedi, hayranı olduğum, benim gözüme görünen güzelliğini yansıtmaya çalıştığım obje. Kedi figürüyle ben tuvale kendi duygularımı yansıtıyorum'' dedi. Ertugan, kimi zaman kedilerin bir anlık bakışlarını yakaladığı tuvalini, kimi zaman da rengarenk balıklar ya da hayal dünyasının simgeleriyle çevrelediğini ifade etti. Sergi, 15 Ocak 2005 tarihine kadar açık kalacak.
    Adıyaman ve İlçeleri Atlası yayınlandı
    Adıyaman-Gerger Gazetesi, Adıyamanı tanıtmak, gelişmesini sağlamak için "Adıyaman İl ve İlçeleri Atlası" hazırlayıp yayınladı. Mehmet Emin Gerger ile Ramazan Topdemir'in birlikte hazırladığı atlas, Adıyaman ve 8 ilçesinin tarihi-turistik potansiyelini, sosyal, ekonomik, coğrafi yönlerini içeriyor. İlin tarihi-turistik yerleri, cami ve türbeleri, yemekleri, folkloruna ilişkin bilgiler fotoğraflarla birlikte veriliyor.
    Bilgi tel: 0 532 522 61 64
  • 23 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED