AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
H A Y A T
BATMANLI
CHARLIE CHAPLIN

Batmanlı Ata Aksoy, derin iç dünyasını konuşarak değil pandomim yaparak anlatıyor. Cüneyt Arkın'ın popüler olduğu dönemlerde herkes Arkın'ı taklit ederken, gönlünü pandomime veren, Charlie Chaplin hayranı Ata Aksoy, pandomim ile psikodramı birleştirerek çeşitli sağlık kurumlarında rehabilitasyon amaçlı programlar yapıyor.

  • SEVDA ALKAN / İSTANBUL
    Türkiye'de çok fazla yer bulamamış sanat dallarından biri de pandomim. Batman'da doğan Ata Aksoy da yeterince tanınmayan ve anlaşılamayan bu sanata gönlünü kaptırmış. Adının pandomim olduğunu bile çok geç öğrendiği bu sanata olan merakı, kimi zaman deli, kimi zaman da "Fuzuli" olarak adlandırılmasına neden olurken, Aksoy'un yalnızlığı da gittikçe büyümüş. Bir köy çocuğunun odasında arkasına sığındığı hayalleri sayesinde Aksoy şimdi, mesleğinde önemli bir yerde bulunuyor.

    Chaplin'i örnek aldı

    Batman'da doğan, Mardin Midyat'ta büyüyen Aksoy, zor bir çocukluk geçirmiş. Cüneyt Arkın'nın filmlerinin popüler olduğu bir dönemde arkadaşlarının sokakta Arkın'nın hareketlerini taklit ederken, kendisinin de pandomim yaptığını ve Charlie Chaplin'i örnek aldığını belirten Aksoy, yaptığının bir sanat dalı olduğunu ise köy muhtarının evine gittiğinde öğrendiğini söylüyor. Aksoy, yaptığının sanat olduğunu kavradığı anı, şu sözleriyle anlatıyor: "1980 yıllarıydı. O dönem televizyon sadece muhtarımızın evinde vardı. TRT'de "Erdinç Dinçer" adındaki pandomim ustasının gösterisini veriyorlardı. O programı izlediğimde yapmaktan hoşlandığım şeyin bir sanat dalı olduğunu öğrendim." Pandomim yapmak için İzmir'e kaçtığını anlatıyor. Orada amatör bir tiyatro grubuna giren ve bu tiyatro ile birlikte İstanbul'a gelen Aksoy, Pera Güzel Sanatlar Akademisi'nde 2 yıl ders almış. Daha sonra Pandomimi pskodrama ile birleştiren Aksoy, sokaktaki insanları izlediğini ve onların yaptığı ama fark etmediği hareketlerini gösterdiğini anlatıyor.

    DEPREM ÇOCUKLARINA PANDOMİMLİ REHABİLİTE

    Önemli pek çok günde performans sergileyen Aksoy, Adapazarı depreminin ardından 9 ay boyunca deprem çocuklarına pandomim dersleri verdiğini belirtiyor. Aradan yıllar geçmesine rağmen oradaki çocuklardan mektuplar aldığını ifade eden Aksoy, aynı zamanda otistik çocukların zihinsel gelişimlerine yardımcı olmak üzere İstanbul genelindeki sağlık kurumlarında, tedavi çalışmalarında da mim ve pskodrama performanslarında bulunmuş. Aynı zamanda Fransa ve Almanya gibi ülkelerin konsolosluklarında özel günlerde performans sergileyerek sanatını yapmanın mutluluğunu yaşayan Aksoy şimdi "Metropolde Kadın Direnci" adlı oyunu için hazırlıklarını bitirme aşamasında.

  •  
    Mutsuz evliliklere 'sağlık'lı çözüm
    Sağlık Bakanlığı genç çiftleri evliliğe hazırlayacak. İsteyen herkese 'Aile Danışmanlığı' hizmeti verecek olan bakanlık, akraba evliliklerini, boşanmaları ve şiddet olaylarını önlemeye çalışacak
    Büyük 'bebek' galaksiler gerçekmiş
    Yörüngede dönen NASA teleskopu, büyük "bebek" galaksilerin varlığını kanıtladı. California Teknoloji Enstitüsü tarafından 2003 yılında, galaksilerin 10 milyar yıllık evrimini incelemesi için Dünya yörüngesine oturtulan Galaksi Gelişim Kaşifi teleskopunun bulguları, yeni oluşan galaksiler olduğunu gösterdi. Teleskopun bulgularında, 10 milyar yıldan önce var olan genç galaksilere benzeyen üç düzine parlak ve küçük galaksiler dünyaya muhtemelen 2 ila 4 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor.
    23 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED