AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Gıdacılar fiyatlarda
indirim sözü verdi

Gıda, sağlık ve eğitimde KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi piyasalarda memnuniyetle karşılandı. Elinde daha önceden alınmış ürün bulunan gıda toptancıları da indirim sözü verdi.

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL
    Hükümetin gıda, sağlık ve eğitimde KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 8'e indirmesi sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Gıda toptancıları, yüzde 10'luk KDV indirimi konusunda vatandaşa fedakarlık sözü verirken, KDV oranı değişikliğinin dershane fiyatlarına 1 milyarlık indirim olarak yansıyacağı belirtildi.

    İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Günay Kotil, KDV indirimini rekabet şartları nedeniyle mecburen yansıtacaklarını söyledi. KDV indirimi ile vatandaşın temel gıda maddelerinin yüzde 50'lik bir kısımını daha ucuza alacağını belirten Kotil, indirimin daha önceden alınan mallarda sıkıntı oluşturabileceğini dikkat çekti.

    Tüccarın elindeki malı eski fiyattan satabileceğini ama yeni alacağı bir malı yüzde 10 farkla satamayacağını ifade eden Kotil, şöyle konuştu: "Şu an indirim nedeniyle dükkanımda 10 milyarın üzerinde KDV eksikliği var. Maliye bu konuda ne yapacak bilemediğim için bir şey söyleyemiyorum. Bir ay bir kargaşalık olur ama sonrasında indirim fiyatlara yansıyacaktır. Çünkü alımgücü eskisi gibi değil, çok düşük " dedi.

    İstismara karşı önlem alınmalı

    Mega Center Gıda Toptancıları Sitesi'nde faaliyet gösteren Erbaş Gıda'nın sahibi M. Adil Erbaş, KDV indirimiyle hükümetin topladığı vergiden fedakarlık yaptığını belirterek, aynı fedakarlığı üretici ve tüccarın da yapması gerektiğini söyledi. Enflasyon ve faizlerde düşüşle birlikte vatandaşların fiyatlarda da gerileme beklediğine dikkat çeken Erbaş, "Hükümet bir fedakarlık yapıyor vergisinden indirim yapıyor. Esnafımız da fedakarlık yapacak ve bunu fiyatlara yansıtacaktır. Ancak KDV indirimini istismar edenler de mutlaka olacaktır. Türkiye'de kötü adamlar tükenmez. Bunu da önlem alınması gerekiyor" diye konuştu.

    Dershane fiyatları indirimi bir milyar lirayı bulacak

    Birikim Dershanesi Müdürü Adem Doğan, yeni KDV oranının sektörde fiyatlara 1 milyar liralık bir indirim sağlayacağını söyledi. Sektörde gelecek senenin fiyatlarının şimdiden ilan edildiğini hatırlatan Doğan, "Bu indirim fiyatlarımıza direkt yansıyacak. ÖSS hazırlık kursları için önceden belirlediğimiz fiyat 3.5 milyar lira civarında olacaktı. Şimdi biz bunu 2 milyar 750 milyon liraya düşüreceğiz. Bir de öğrenciye tekrar bir indirim yapacağız. 2,5 milyar liraya kayıt yapabileceğiz" dedi.

    Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu ise, ''katma değer vergisi oranlarında yapılan indirimin, vatandaşa yansıyıp yansımayacağı'' konusundaki tereddütlere de dikkati çekerek, "sağlıkta sorun olmaz, devlet de taraflardan birisi. Eğitimde, Milli Eğitim Bakanlığı bunu takip edecektir. Gıdada ise bu indirimin halka yansıtılmasını hep beraber sağlamamız gerekiyor'' diye konuştu.

    Vergide indirim gelirimizi arttıracak

    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Vergi indirimi nedeniyle gelirlerimizde azalma olmayacak, hatta biraz daha artacak" dedi. Bakan Unakıtan, yeni düzenlemelerle vergiyi tavandan yavaş yavaş aşağıya doğru indirdiklerini, böylece ülkede artık ödenemeyecek düzeyde vergi kalmayacağını belirtti. Bakan Unakıtan, yeni düzenlemenin alt gruplardaki vergiyi azaltmak yerine tavandan vergi indirimini kapsadığını vurgulayarak, "Hükümetimiz, daha az vergi fakat tabana yayılmış bir vergi hedefliyor. Bunu yaparken de vergi gelirlerimizde azalma olmayacak, hatta biraz daha artacak bile. Çünkü, daha fazla kesim vergi ödeyecek.Yatırımcılar artık (Bu kadar vergi de ödenir mi?) demeyecek. Bu uygulamanın kayıtdışı ekonominin önlenmesine de katkısı olacak. Yatırımcılar, müteşebbisler (Ben bu vergiyi kaldırabilirim) diyerek, yatırımını ona göre yapacak." diye konuştu.

    Migros: Dargelirli rahatlayacak

    Migros Genel Müdürü Aziz Bulgu, vergi indiriminin, düzelen ekonomik ortama son derece olumlu katkısı olacağını, özellikle dar gelirli tüketiciler açısından bütçelerde belli bir ferahlamaya yol açacağını bildirdi. Bulgu, hükümetin açıkladığı gıdayla ilgili vergi düzenlemesi uygulaması başlar başlamaz bu indirimin doğrudan fiyatlara yansıyacağını belirterek, "Dolayısıyla tüketici mevcut Migros kampanyaları üzerine, bu ürünleri yüzde 10 daha da ucuza satın almış olacak" dedi.

    Bulgu, KDV indiriminin vergi gelirlerinde bir azalmaya yol açmayacağını tam tersine vergi gelirlerini artıracağını söyledi.

    Tansaş: Fiyatlar daha cazip olacak

    Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkan Yardımcısı ve Tansaş Genel Müdürü Servet Topaloğlu, gıda harcamalarına ilişkin vergi düzenlemesiyle organize perakende sektörüne daha fazla müşteri geleceğini belirterek, ''Çünkü fiyatlar daha cazip olacaktır'' dedi. Topaloğlu, gıdada KDV indiriminin çok olumlu olduğunu ifade ederek, kayıt dışılık nedeniyle organize perakende sektörünün geleneksel pazarlara göre yüzde 22-23 oranında daha fazla bir maliyetle çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Topaloğlu, "Bu dezavantaj bloğumuzun da en önemli kalemlerinden birini KDV teşkil ediyordu'' diye konuştu.



  • 23 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED