AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Mavi Akım' savunması

Yüce Divan'da savunmasına devam eden enerji eski bakanlarından Zeki Çakan, "Mavi Akım olmasaydı, Türkiye ekonomisi büyük zararlara maruz kalacak ve Türkiye gaz bulamayacaktı" dedi.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davanın duruşması, Sanık Zeki Çakan'ın savunmasıyla dün devam etti. Çakan, Mavi Akım Doğalgaz Alım Satım Sözleşmesi ile ilgili isnatlara cevap verdiği savunmasında, Mavi Akım kapsamında Türkiye ile Rusya arasında 25 yıl süreli doğalgaz alımına ilişkin sözleşme imzalandığını söyledi. Bu sözleşmeyi fesih yetkisinin Enerji Bakanlığı'na ait olmadığını belirten Çakan, "Mavi Akım olmasaydı, Türkiye ekonomisi büyük zararlara maruz kalacak ve Türkiye gaz bulamayacaktı" dedi. Çakan heyete hitaben "Eğer Mavi Akım Projesi iptal edilseydi, şu anda içinde bulunduğunuz salon ısınmazdı ve siz değerli heyet üyeleri soğuktan duramazdınız" dedi. Savunmasında sık sık siyasi nedenlerle yüce Divan'a sevk edildiğini vurgulayan Çakan, Trusgaz ile imzalanan sözleşmenin Recai Kutan'ın bakanlığı dönemine ait olduğunu hatırlatarak komisyonun bunu görmezden geldiğini söyledi.

Çakan, Bakanlığı döneminde 7 enerji KİT'inde 1 katrilyon 851 trilyon kar edildiğini belirterek, "BOTAŞ 2002'de yüzde 830 kar etmiş, 2003 'te ise yüzde 31,4 net kar artışı sağlamıştır" dedi. Devletin, yanlış ödenen bir kuruşunun bile suç olduğunu savunan Çakan, kendi döneminde keşif artışlarında hiçbir ayrım gözetilmediğini belirterek, hukuka olan güvencenin tam olduğunu vurgulayarak beraatini istedi.

Ünlülerin tanıklığı istendi

İddia makamında bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, çok sayıdaki enerji üst düzeydeki bürokrat, işadamı ve gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak ile şu isimlerin tanık olarak dinlenmelerini talep etti: Hilmi Güler, Gökhan Yardım, Gökhan Bildacı, Selahattin Çimen, Yurdakul Yiğitgülen, Mustafa Mendilcioğlu, Haldun Atıf Danışman, Talat Ertürk, Fuat Çelepçi, Ayşe İnkaya, Gülseren Kamçıcı, Nuran Şenata, Bahattin Kaymaz, Yavuz Selim Gayretli, Erol Üçer, Raha Gülümser, Şarık Tara, Sinan Tara, Muzaffer Selvi, Budak Dilli, Ünal Eker, Naci Ağbal, Fikret Demir, Kutlahan Çınbay, A. Bilal Uzuner, Uğur Başıer, Hayri Nadi Bıyıklıoğlu, Doğan Altınbilek, Mehmet Güllü, Emin Erdoğan, Muhuttin Kuzu, Erol Çalımlı, Mümtaz Turfan, Birsel Sönmez, Zeki Köseoğlu, Ünal Peker, Hasan Hüseyin Sualan, Hami Çelebi, Saner Başaran, Önder Piyade, Ali Akış, Mustaf Kılıçarslan, Murat Yılmazer, Mustafa Çetin, Hüseyin Çavdar ve Demir Erman ile Osman Nuri Karadeniz.

Duruşma 3 Şubat'ta

Eski Eneri ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davanın duruşması 3 Şubat 2005'e ertelendi. Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, verilen aradan sonra ara kararları açıkladı. Bumin, sanıklar Ersümer ve Çakan ile avukatlarına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın istemlerine karşı savunmalarını yapmaları için süre verildiğini bildirdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın istemlerinin gelecek duruşmada karara bağlanmasını kararlaştırdıklarını belirten Bumin, duruşmanın 3 Şubat 2005 saat 10.00'a ertelendiğini kaydetti.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA



  • 23 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED