AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Erdoğan'a AB övgüsü

Başbakan Erdoğan'ın Suriye gezisine Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alması damgasını vurdu. Suriye Devlet Başkanı Esad, Erdoğan'a "Başarınızdan dolayı size hayranım" dedi.

Erdoğan'ın gezisinde Suriye ile su sorunu da çözüldü. Suriye'nin Dicle'den su alma isteğine olumlu bakan Erdoğan'a Başbakan Itri, "Asi Nehri üzerine ortak baraj yapalım" teklifi yaptı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye gezisine Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alması damgasını vurdu. İkili temaslarda Türkiye'nin Brüksel zirvesinde müzakere tarihi alınması ve Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği performans övüldü.

Erdoğan, dün eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, milletvekilleri, başmüşavirleri Prof. Ahmet Davutoğlu ve Prof. Nabi Avcı, işadamları ve basın mensuplarından oluşan kalabalık bir heyetle Suriye'ye gitti.

Suriye Başbakanı Naci Itri tarafından karşılanan Erdoğan, Başbakanlık Binası'nda Itri ile bir süre baş başa görüştü; ardından heyetler arası görüşme yapıldı.

Bürokratik oligarşiyi aşmalıyız

Görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye ve Suriye arasındaki Ticaret Anlaşması'nı bugün Serbest Ticaret Anlaşması olarak imzaladıklarını belirterek, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin daha hızlı gelişeceğini söyledi. Görüşmede, Türk işadamlarının Suriye'deki yatırımları ve iki ülke işadamlarının ortak yapabilecekleri yatırım konularını da ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Bu adımların çok daha süratli gelişebilmesi için her iki ülkenin bürokratlarının da yardımcı olması lazım. Bürokratik oligarşi önünüzü kesiyorsa, biz devreye gireriz. Yeri geldiği zaman parafları atmasını da bilmeliyiz. Yeter ki biz attığımız adımın, doğru olduğuna inanalım" diye konuştu.

Su sorunu tarih oldu

Suriye Başbakanı Itri de, Suriyeli bir gazetecinin, "Asi Nehri üzerinde, ortak bir baraj kurulacağı yönünde bilgiler aldık. Acaba, Suriye-Türkiye arasındaki su ihtilafı bitti mi?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Bu soruya teşekkür ediyorum; ama bu biraz çıban kaşıma gibi geldi bana. Biz bazı şeyleri geride bıraktık. Biz artık anlaştık ve bölgemizde ortak kalkınma istiyoruz. Şayet, Asi Nehri üzerinde ortak bir baraj kurulması bölgeyi kalkındıracaksa, biz bunu yaparız. İki ülke arasındaki sınır da eskiden tehlikeliydi. Şimdi sınırdaki mayınlar arındırılıyor ve o bölge tarıma açılıyor. Biz, halklarımızı birbirine kenetleyecek ve yaşam düzeyini artıracak projelerden yanayız."

Itri, Dicle Nehri'nden su alınmasıyla ilgili konuyu da görüşmede ele aldıklarını ve Erdoğan'ın bu konuya olumlu yaklaşarak, bir sakınca olmadığını, bu konudaki gerekli teknik desteğin sağlanabileceğini söylediğini kaydetti. Başbakan Itri, yakın gelecekte, bu bölgede 150 bin hektardan fazla toprağın sulanacağını ve birçok tarım ürününün elde edileceğini ifade etti.

İsrail'i barışa ikna etmeliler

İki Başbakanın görüşmesinde İsrail-Filistin ihtilafı da ele alındı. Erdoğan, Suriyeli bir gazetecinin sorusu üzerine de, ABD Başkanı Bush ile önceki gün yaptığı görüşmede Musul'da Türk güvenlik görevlilerin şehit edilmesi, 30 Ocak'ta Irak'ta yapılacak seçim ve bölge barışını ele aldıklarını bildirdi. Erdoğan, "Politikamız; düşman üretmek değil, dost kazanmaktır" dedi.

Suriye Başbakanı Itri de, bir Türk gazetecinin, "İsrail ile aranızdaki sorunların giderilmesinde, Türkiye'den arabuluculuk beklentiniz var mı" sorusunu cevaplarken, "Bölgede adil ve kalıcı barışı istiyoruz. Ancak İsrail bunu istemiyor. Aldığı toprağı iade etmiyor. BM'den, diğer kuruluşlardan sayısız kararlar çıktı. Ancak İsrail bunların hiçbirisini kabul etmedi. İsrail bazı güçlerden aldığı sonsuz desteğe güvenerek adil ve kapsamlı barışın gerçekleşmesini engelliyor. Bizim beklentimiz, uluslararası barış severlerin İsrail'i barışa ikna etmeleridir" diye konuştu.

Esad: Bürokrasiyi aşalım

Başbakan Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Beşar Esad tarafından kabul edildi. İki ülke halkını birbirine daha fazla yakınlaştıracak, bağlayacak, kenetlendirecek çalışmaları çok önemsediklerini ifade eden Esad, siyasi düzeydeki ilişkilerin de "memnuniyet verici" olduğunu hatırlatarak, "Ekonomideki bürokratik engelleri kırabilirsek, yeni bir açılım temin edebiliriz" dedi.

Başbakan Erdoğan da, Esad'ın, bu yılın başındaki Türkiye ziyaretinin birçok şeyin başlangıç adımı olduğunu kaydetti. Kabulün ardından Cumhurbaşkanı Esad, Erdoğan onuruna yemek verdi.

Asıl gündem Türkiye'nin AB başarısı

Başbakan Erdoğan'ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Başbakan Naci İtri ile görüşmesine Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alması damgasını vurdu. Esdad, Başbakan Erdoğan'ı Brüksel Zirvesi'nde aldığı başarıdan dolayı teprik ederken, "Brüksel'deki başarınızdan dolayı size hayranım" dedi. Başbakan Erdoğan'ı Brüksel zirvesinde gösterdiği performans için tebrik eden Başbakan Itri ise Türkiye'nin başarısının Ortadoğu ve İslam dünyası için büyük kazanım olduğunu dile getirdi. Heyetler arası görüşmelerde de sık sık Türkiye'nin zirve başarısının konuşulduğu belirtildi.

Gündüz siyaset gece gezi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ve Eşi Esma Esad, konukları Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı gece yalnız bırakmadı. Esad ve eşi, gündüz yapılan görüşmelerin ardından Şam'ın merkezinde bulunan tarihi mekanları konuklarına gezdirdi. İkilinin misafirperverliği dikkat çekti.

'Cumhurbaşkanı' Erdoğan

Başbakan Erdoğan ile Suriye Başbakanı Itri, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasını imzalarken, basın toplantısında konuşmaları, Türkçe ve Arapça tercüme eden tercüman Ahmet Kocaer, Başbakan Erdoğan'ı, "Cumhurbaşkanı" diye duyurunca, uyarı üzerine ifadesini düzeltti. Erdoğan da gülerek, "Sen Türkiye'den gelen birisi olarak, böyle yaparsan..." dedi.



23 Aralık 2004
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED