AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
AB kaynakları KOBİ'lere akacak

KOBİ'lere, 2005-2006 arası iki yıllık dönemde Avrupa Birliği fonlarından 80 milyon euro, iç kaynaklardan ise 20 milyon euro olmak üzere toplam 100 milyon euro hibe kullandırılacak.

  • FAHRİ SARRAFOĞLU
    AB fonları ve KOSGEB desteklerinden faydalanma yolları Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nde (MÜSİAD) tanıtıldı. MÜSİAD tarafından düzenlenen, "KOBİ'lere yönelik AB fonları ve KOSGEB desteklerinden faydalanma yolları" adlı panele konuşmacı olarak katılan AB Genel Sekreterliği Ekonomi Mali İşler Daire Başkanı İnci Ataç, İkitelli KOSGEB Müdürü Mustafa Kaplan ve MKOO Consulting Genel Müdürü Fatih Öncü önemli açıklamalarda bulundu. Panelde verilen bilgiye göre Avrupa Birliği (AB) fonları ve iç kaynaklardan KOBİ'lere, 2004-2006 tarihleri arasındaki iki yıllık dönemde AB kaynaklarından 80 milyon Euro, iç kaynaklardan da 20 milyon euro kaynak kullandırılacak.

    AB Genel Sekreterliği Ekonomi Mali İşler Daire Başkanı İnci Ataç, AB'nin hibe yardımları konusunda yaptığı açıklamada 2004 yılı için 38 projenin AB tarafından onaylandığını toplam 250 milyon Euro'luk bir hibenin bu projeler için harcanacağını dile getirdi. 2006 yılı için birliğin Türkiye'ye yönelik hibe yardımının ise 500 milyon Euro olacağını söyleyen Ataç, "KOBİ'lere yönelik de çeşitli destek ve yardımlar var. Firmalarımız bunları takip ederek AB'nin desteklediği projeleri öğrenerek bu katkılardan yararlanabilirler" şeklinde konuştu.

    AB'nin en büyük fonu: 6. Çevre Fonu

    MKOO Consulting Genel Müdürü Fatih ÖncüFatih Öncü de Avrupa Birliği (AB) 6. Çerçeve Programı olarak bilinen ve Türk girişimcilerine de açık olan toplam 17,5 milyar Euro'luk fonlarla ilgili bilgi verdi. Bu programdan, gerekli şartları yerine getiren girişimcilerin, 2002-2006 yılları arasında yararlanabileceğini kaydeden Öncü, "Programdan alınan krediler hibe özelliği taşıdığından, geri ödemesiz olarak veriliyor" şeklinde konuştu. 6. Çerçeve Programı'na uygun proje kapasitesine sahip altyapının, 13 aday ülke arasında sadece Türkiye, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde olduğu tespitini de yapan Öncü, "Bu açıdan Türk girişimciler diğer adaylara göre çok daha avantajlı" diye konuştu.

    AB, 2005'TE 10 İLE DESTEK VERECEK

    Avrupa Birliği (AB) gelecek yıl 10 il, 2006 yılında ise 13 ile hibe yardımında bulunacak. Gelecek yıl, AB fonlarından, Samsun, Kastamonu ve Erzurum merkezli olmak üzere, Amasya, Çorum, Tokat, Çankırı, Sinop, Bayburt, Erzincan illerine 52 milyon Euro'luk hibe yardımı yapılacak. Bu 10 ile yapılacak hibe yardımı, en geç Mart ayında, bu illerde ilan edilecek ve Şubat ile Mart aylarında da, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ile DPT, Hazine uzmanları, bu hibelerden yararlanma koşulları konusunda ayrıntılı bilgilendirme turları düzenleyecekler.

    Toplam 52 milyon euro'luk hibe yardımı, küçük altyapı projeleri (örneğin beldelerin arıtma tesisi sistemleri vb.) Küçük ve Orta Ölçekli şirketlerin, Sivil toplum kuruluşlarının kaklkınmaya yönelik finansman ihtiyaçları ve yerel kalkınma projelerinde kullanılacak. Hibe için başvuruda bulunacak şirket ve kuruluşların projeleri, Haziran ayına kadar değerlendirilecek. Hibe yardımından faydalanmak isteyen bu illerdeki KOBİ'ler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarından başvuruları kabul edilenlere, 30 Kasım 2005'e kadar mali yardımlar kullandırılacak.



  • 24 Aralık 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED