AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Türkiye Avrupa'nın küresel gücü olacak'

Türkiye'nin AB'ye girmesiyle Avrupa'nın büyük bir güç kazanacağını söyleyen Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, "Türkiye'nin boyutları ve jeostratejik ağırlığı sayesinde AB'nin küresel gücü artacak" dedi.

Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Türkiye'nin AB'ye katılımının Avrupa'ya büyük güç kazandıracağını, söyledi. Verhofstadt'ın, "Le Soir" gazetesine verdiği demeç, "Türkiye, Avrupa'ya güç kazandıracak" başlığıyla manşete taşındı ve tam sayfa yayınlandı. Verhofstadt, "Belçika, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını neden bu kadar şiddetle savundu" sorusunu, "Çünkü Türkiye'yi savunmaktan korkmadık" diye cevapladı ve şöyle konuştu:

"Türkiye'yi savunmamızın jeostratejik nedenleri de var. Eğer Türkiye Avrupa ailesine demirlenirse, bu devlet, büyük bir Müslüman toplumla, bizim değerlerimiz temelinde gelişecek. Eğer bir devlet bu değerleri kabul ediyorsa, katılımını neden reddedelim?"

Sınırlara TSK koruması

Helmut Kohl ve Valery Giscard d'Estaing gibi isimlerin muhalefetlerinin hatırlatılması üzerine, "Onlar (Türkiye'nin katılımıyla) AB'nin siyasi gücünün zayıflayacağını söylüyorlar. Ben tamamen aksini düşünüyorum" diyen Verhofstadt, "Türkiye'nin boyutları ve jeostratejik ağırlığı sayesinde AB'nin küresel gücü artacak" dedi. "Yarın, AB toprak bütünlüğü için Türkiye'nin İran, Irak sınırlarını korumak durumunda mı kalacağız" sorusunu da yanıtlayan Verhofstadt, "Hiç merak etmeyin. Türk Silahlı Kuvvetleri, sınırları tek başına koruyacak yetenektedir. Türkiye, uzun zamandır NATO üyesidir" cevabı verdi

Kıbrıs'a Roma benzetmesi

Verhofstadt, "Zirve sonunda Kıbrıs'ın tanınmamasından hiç rahatsızlık duymuyor musunuz?" sorusuna cevap verirken, "Türkiye'nin katılım antlaşması, tüm üye ülkeler tarafından imzalanacak. Eğer sorun çözüm bulmazsa Türkiye AB üyesi olamayacak" diye cevap verdi. "Roma bir günde inşa edilmedi" diyen Verhofstadt, Kıbrıs sorununun 40 yıldır sürdüğünü hatırlatarak, "Biliyorum ki Türkiye, sorun çözüm bulunca Kıbrıs'ı tanımak istiyor. Bu mesele, sadece hukuki gerekçelerle çözüm bulamaz. Bir de şöyle düşünün: Eğer Türkiye'den Kıbrıs'ı tanımasını isteseydik, Ankara bunu reddedip masadan çekilseydi ve müzakereleri başlatmasaydık, o zaman Kıbrıs sorununun çözümü hiç olmazdı" şeklinde konuştu.

Bot: Türkiye ile anlaşmamak çok kötü olurdu

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye ile 17 Aralık zirvesinde anlaşma sağlanamamış olsaydı, AB açısından bunun bedelinin çok ağır olacağını söyledi. Bot, Hollanda'nın etkin gazetesi De Telegraaf'da yayımlanan söyleşisinde, "zirvede, Türkiye ile müzakerelere başlanması kararı alınmayarak kapı dışında tutulmaya devam edilseydi, mevcut anlaşmalar kapsamında bir başka şekilde yine Türkiye ile ilişkilerin sürdürülmek zorunda kalınacağını" ifade etti. "O zaman bunun bedeli ağır olurdu" diyen Bot, Türkiye ile müzakerelere başlanmasını öngören bir çerçeve için 24 ülke ile yoğun diploması trafiği yürüttüklerini söyledi. Bot, son ana kadar hemen hemen bütün ülkelerle anlaştıklarını, ancak Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel'in zirvede son güne kadar direncini sürdürdüğünü belirtti. Bot, bu lidere de "Hey Wolfgang, dinle biraz artık" demek zorunda kaldıklarını söyledi.



24 Aralık 2004
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED