AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Zirvenin gizli kahramanları

Türkiye, 17 Aralık'ta en büyük desteği İngiltere'den aldı. Büyükelçi Westmacott, Cüneyd Zapsu ve Ahmet Davutoğlu'nun yanısıra, büyükelçiler Volkan Bozkır ve Volkan Vural ile sürekli teması kurdu.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, 15 Aralık günü Başbakan Tayyip Erdoğan'la telefon görüşmesinde, gerektiğinde devreye gireceğinin ilk işaretini verdi. Blair'in uçağıyla 16 Aralık'ta Brüksel'e gelen Westmacott, otele yaptığı kritik ziyaret öncesinde de Türk heyetiyle telefon ile temas kurdu. Westmacott, cep telefonu ile Erdoğan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu'nun yanısıra Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile de konuştu. İngiliz elçi, Hollanda heyetiyle ilk müzakereleri yürüten diplomatlardan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Bozkır ve Madrid Büyükelçisi Volkan Vural ile de iletişim halindeydi.

Dönem Başkanı Hollanda heyetiyle 15 Aralık günü yapılan ilk toplantıda, Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal, Kıbrıs, daimi kısıtlamalar ve müzakerelerin tam üyelikle sonuçlanmaması halinde AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin birbirine kenetlenmesini öngören paragraflara tepkiyle yaklaştı. Ziyal, Ege ile ilgili bölüme de net ifadelerle karşı çıktı. 15 Aralık akşamı 19 nolu Kıbrıs ve 20 nolu Ege paragrafı üzerine teknik müzakerelere giden Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan, Dünya Ticaret Örgütü Temsilcisi Deniz Bölükbaşı ve Genel Müdür Yardımcısı Levent Bilman, otele döndüklerinde Ege konusunda gelişme sağlandığını ancak 19. paragrafta sorunlar bulunduğu Başbakan Erdoğan ile yaptıkları değerlendirmede aktardı.

16 Aralık Cuma günü Türk heyeti ilk teması yine Hollandalılar ile kurdu. 4 defa değişen Kıbrıs paragrafında ilk olumlu değişim de o gün yaşandı. Akşam saatlerinde, Westmacott Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından Davutoğlu ve Türk diplomatlarla yüzyüze görüşüyordu.

Blair beşli zirveyi topluyor

Sabah saatlerinde toplanan 25 ülkenin lideri Kıbrıs konusunda uzlaşma sağlayamamıştı. Konsey binasında Hollanda Dönem Başkanı'nın odasında Türk heyeti ile yapılan görüşmelerden de çözüm sağlanamadığı bilgisi, Blair'e ulaşmıştı. Blair o sırada, Konsey üyelerinden Chirac, Schröder, Balkanende ve Karamanlis'i, 5'li bir toplantıda 19. paragrafı çözmeye davet etti. Blair'in sergilediği net tutum zirvenin de seyrini değiştirdi ve Blair, Türk heyetinin AB yolundan ayrılmasını istemediğini ortaya koydu. Beşli toplantının bir bölümüne Karamanlis yerine Berlusconi katılmıştı. Erdoğan'ın Hollanda Dışişleri Bakanı Bot'a, "Bye bye" demesinin ardından, Blair, Türk heyetinin odasına geldi. Blair, Erdoğan ile ilk görüşmesinde beşli zirvede, çözüm mutabakatına varıldığını anlattı. Blair'in görüşmelerin yeniden başlayacağını belirten sözlerine, odaya gelen Schröder, Berlusconi de destek verdi. Türk heyetinin odasına Bot'un dönmesiyle de 19. paragraf üzerinde müzakereler tekrar başladı.

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA



  • 24 Aralık 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED