AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
İdarelerin ihaleye ilişkin şikayetleri incelemesi (2)

Yasanın , İdarelerin şikayetleri inceleyebilmesi için getirdiği ikinci koşul şikayet süresi ile ilgilidir.

b)Süreye İlişkin Koşul; İsteklilerin idarenin tesis ettiği ihale işlemlerine karşı şikayet yoluna başvurabilmeleri belirli bir süreye tâbi kılınmıştır. Bu sürenin geçirilmesi şikayet hakkını ortadan kaldıracaktır. Bu sürenin ne kadar olduğu 4734 sayılı Kanunda açıkça belirlenmiştir. İsteklilerin şikayetleri; şikayete yol açan durumların farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen 15 gün içinde yapılmışsa idarece dikkate alınacaktır. Söz konusu 15 günlük süre hak düşürücü bir süredir ve kamu düzeninden sayılmaktadır. Süresi içinde yapılmayan inceleme başvuruları idarelerce dikkate alınmayacak ve şikayetin esasına girilmeden süre yönünden reddedileceklerdir. Sürenin kamu düzeninden sayılması, incelemenin her aşamasında süreye riayetin, incelemeyi yapan mercilerce kendiliğinden incelenebilmesi ve bu nedenle talebin süreden reddedilebilmesi veya süreden reddedilen bir şikayetin, incelemenin herhangi bir aşamasında süreye uygunluğunun tespit edilerek esastan karar verilebilmesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Yasada hak düşürücü sürenin varlığı, Sürelerin Başlangıcı meselesini oldukça önemli hale getirmektedir. Yasanın 55. maddesi 15 günlük sürenin başlangıcı olarak, isteklilerin şikayete yol açan durumların farkına vardığı veya farkına varmış olması gerektiği tarihi esas almaktadır. Farkına varılan tarih genel olarak istekliye idare tarafından bir yazılı bildirimin yapıldığı hallerde ortaya çıkmaktadır. İdarenin işleminin istekliye tebliğ edildiği tarih isteklinin farkına vardığı tarih olarak kabul edilmektedir ve 15 günlük şikayet süresi bu bildirimin yapıldığı günden sonraki gün başlamaktadır. Farkına varılmış sayılan tarih ise daha çok şikayete konu olan hususun bulunduğu aşamaya göre belirlenmektedir. Şayet ihale dokümanına karşı bir şikayet söz konusu ise istekliler, ihale dokümanını aldığı tarihten sonraki 15 gün içerisinde veya idarenin herhangi bir işlemi ile ilgili bir bilgiyi, herhangi bir yolla elde etmiş ve buna bağlı olarak istekli bir işlem tesis etmiş ise işlemin tesis edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde idareye şikayet yolunu kullanabileceklerdir. Bununla birlikte; istekliler ilan ve doküman ile ilgili şikayetlerini ihaleye teklif vermeden önce yapmak zorundadırlar. Aksi halde ihaleye teklif vermiş olmak, ilan ve dokümanla ilgili şikayet hakkını ortadan kaldıracaktır. Çünkü istekliler şikayet yoluna başvurmadan tekliflerini vermekle, ihale dokümanında yer alan tüm hususları tamamen kabul ettiğini beyan etmiş olmaktadırlar.

İDARELERİN CEVABI VE ZIMNİ RED

54. Madde, isteklilerin şikayeti üzerine idarelerce yapılacak şikayet incelemesinin esas ve usullerini de düzenlemektedir. Üçüncü fıkra "İdare, şikâyetin verilmesini izleyen otuz gün içinde gerekçeli bir karar alır. Bu kararda, şikâyet tamamen veya kısmen haklı bulunmuşsa alınması gereken düzeltici önlemler de belirtilir. Alınan karar, bütün aday veya isteklilere karar tarihini izleyen yedi gün içinde bildirilir" hükmünü getirmektedir.

İdare, yapılan şikayet kendi kayıtlarına girdiği tarihten itibaren 30 günlük cevap verme süresine sahiptir. Bu süre, idarenin ihale yetkilisinin bizzat veya bir komisyon marifetiyle şikayet konusunu inceleyerek, ihale komisyonunun işlemleri ile ilgili iddiaların yerindeliğine, şikayetçinin gerçekten bir hak kaybının ya da zararının olup olmadığına karar verebilmesi için öngörülmüş azami bir süredir. İdare bu süre içerisinde şikayetçiye bir cevap vermek zorundadır. İdare şikayeti haklı bularak işlemini geri alıp düzeltici işlem tesis edebileceği gibi şikayeti yerinde bulmayarak reddedebilir. Hatta, ihalenin yapılmasını engelleyici bir mevzuata aykırılık tespit ederse ihaleyi tümden iptal edebilir. İdare aldığı kararı gerekçesi ile birlikte 7 gün içerisinde istekliye bildirilmek üzere tebliğe çıkaracaktır. Ancak; sürenin dolmasına rağmen İdare şikayetçiye bir cevap vermemiş ise, bu idarenin "zımni red kararı" sayılacaktır ve KİK'na itirazen şikayet hakkı doğacaktır. Yasa KİK na başvurulabilmesi için idareye yapılacak şikayeti tüketilmesi zorunlu ön yol olarak belirlediğinden, bu sürenin beklenmesi nedeniyle doğabilecek bir hak kaybını da önlemektedir. İstekliler idareye yaptıkları başvuru üzerine 30 günün tamamlanmasını bekleyecek ve 30.günden sonraki ilk gün 15 günlük itirazen şikayet süresinin başlangıcı olacaktır. İdare 30 günlük süre içerisinde şikayeti inceleyip cevap verdiği halde idarenin cevabı 7 gün içerisinde bildirime çıkarılmamışsa, yada istekliye hiç tebliğ edilmemişse şikayet cevaplandırılmamış kabul edilerek ancak zımni red süresinin dolması üzerine itirazen şikayet yoluna gidilebilecektir.


5 Ekim 2004
Salı
 
BİLAL KARACA


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED