AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Kaçak elektriğin faturası yılda iki milyar doları aştı

TEDAŞ'ın yaptırdığı araştırmaya göre, kaçak elektrik nedeniyle bütçede oluşan açık yıllık iki milyar doları aşıyor. Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 22,5'i kaçak kullanılıyor.

TEDAŞ'ın Türkiye genelinde yaptırdığı araştırma kaçak elektrik kullanımının faturasını gözler önüne serdi. Kaçak elektrik kullanımı nedeniyle bütçede oluşan bir yıllık açığın 2 milyar doların üzerine çıktığı bildirildi.

İstanbul'un Avrupa yakasında elektrik dağıtımını gerçekleştiren Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ) yaptırdığı araştırmayla ilgili Medialand Basın ve Halkla İlişkiler'den yapılan açıklamaya göre, 2004 yılı itibariyle Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 22,5'inin kaçak kullanıldığı tespit edildi.

Hem abonelerin faturalarını, hem de ülke ekonomisini olumsuz etkileyen kaçak elektriğin, yılda yaklaşık 2 milyar dolar bütçe açığına neden olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de kaçak elektriğin en yoğun olarak kullanıldığı yerler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak tespit edilirken, buralarda kullanılan toplam elektriğin yüzde 40'ını aşkın bölümünün kaçak olduğu belirlendi. Araştırmaya göre, Mersin, Adana ve Antalya gibi aşırı göç alan illerde kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 30 düzeyinde olurken, İstanbul'da ise yüzde bu oran 20,51'i buluyor. Yapılan tespitlere göre, kaçak elektriğin yüzde 80'i meskenlerde, yüzde 13'ü ticari küçük işletmelerde kullanılıyor.

Kaçak yüzünden İstanbul'da 15 dakikada bir yangın

Kaçak elektrik tüketimi nedeniyle oluşan bu açığın yanı sıra yalnızca 2004 yılında 4 bin 133 adet trafo yanarak kullanılmaz hale geldi. Buna neden olarak tesisatın ehil olmayan elektrikçiler tarafından kurulması gösteriliyor. Bu sebeple geçen yıl sadece Şanlıurfa'da 294 adet trafo yangını meydana geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası (ETO) Başkanı Osman Yeşilyurt da kaçak elektrik kullanımının sadece İstanbul'da her 15 dakikada bir yangın yaşanmasına sebep olduğunu kaydetti.

  • ANKARA

    'Fakirin tandıra da kaçak elektrik döşemesini anlayamıyorum'

    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TEDAŞ'ın bölgedeki kaçak elektrik kullanımıyla başa çıkamadığını belirterek, "Kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi için vatandaşların bu konuya sahip çıkması gerekiyor" dedi.

    AK Parti milletvekilleri Yekta Haydaroğlu, Halil Kaya ve Maliki Ejder Arvas ile Muradiye ilçesine giderek incelemelerde bulunan Bakan Çelik, Kaymakam Hüseyin Çelik ile Belediye Başkanı Nafiz Ağaoğlu'nu makamlarında ziyaret etti. İlçenin sorunlarıyla ilgili Kaymakam ve Başkan'dan bilgi alan Bakan Çelik, ilçede elektrik sıkıntısı olduğunun aktarılması üzerine, şunları söyledi: "Köylere bırakılan 50'lik trafoyla vatandaşlar tandıra bile elektrik döşüyor. Ben yoksulluğu ve fakirliği anlarım, ama buna ne şebeke, ne de trafo dayanıyor. 100'lük trafo da götürüyorsun aynı sorunlarla karşılaşılıyor. Bizim ne yapıp yapıp bu sorunu çözmemiz gerekir" dedi. Bakan Çelik, İlçede kaçak elektrik kullanımından kaynaklanan elektrik sıkıntısını, Enerji Bakanı'na da ileteceğini söyledi.

  • VAN



  • 19 Ağustos 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED