AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

  • Yaşlı anne-babaya bakmak özendirilecek
    Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış, kent yaşamıyla birlikte çekirdek aileye geçiş nedeniyle huzurevlerinin yükünün artığını, bu nedenle anne-babaya bakmayı özendirici politikalar uygulanacağını bildirdi. Genel Müdür Barış, Anadolu'da aileden en az bir çocuğun, anne-babasının yanında kalarak onlarla yaşaması onlarla sürdürmesi geleneğinin, zaman içinde değişmeye başladığını söyledi. Sosyal yapının çekirdeğini oluşturan Türk aile yapısının korunmasına büyük önem veren hükümetin, yaşlıların huzurevlerine mahkum edilmemesi konusuna da büyük bir duyarlılık gösterdiğini ifade eden Barış, şunları kaydetti: "Hükümet, bu sorunun çözümü için kurumumuza kesin talimat verdi. Anaya-babaya bakmayı özendirici politikalar uygulayacağız. Öncelikle ailelere, kendilerinin yardımına muhtaç olan büyüklerine sahip çıkmaları için, uzmanlarca psikolojik telkinlerde bulunulacak. Ayrıca yaşlı anne ve babasının bakımını üstlenen kişilere maddi destek sağlamayı da planlıyoruz."

  • KONYA

  • Hem doktor hem eczacı
    Kayseri'de bir doktor, ikinci üniversite olarak eczacılık fakültesini bitirip eczane açtı. Ancak tabelasına "doktor" unvanını da yazınca, Kayseri Eczacı Odası ile anlaşmazlığa düştü. Kendisinin hem tıp, hem de eczacılık fakültesi mezunu olduğunu ifade eden Ümit Köroğlu, "1983'te Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne kayıt yaptırdım ama 6 ay devam ettikten sonra okulu bıraktım. 1989 yılında ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanıp, 1995'te mezun oldum. Mezun olduktan sonra, daha önce okullarına devam etmeyenler için af getirildi. Aftan yararlanarak, eski okuluma yeniden devam edip eczacılık fakültesini de 2001'de bitirdim" dedi. Bu alanda bir "ilk" olduğu için bazı sorunlarla da karşılaştığını vurgulayan Köroğlu, şöyle devam etti: "Öncelikle eczacı odası ile aramızda sorun çıktı. Oda yetkilileri, işyeri levhamda doktor unvanımı kullanamayacağımı, 2 unvanımı kullanmanın haksız rekabete girdiğini belirttiler. Ben de avukatım aracılığıyla yaptığım araştırmada, bu konuda yasal bir engel olmadığını öğrendim. Konunun çözümü için Rekabet Kurulu'na başvurduk. Kurulun kararına göre anlaşmazlık netleşecek."

  • Vize simsarlarına itibar etmeyin
    Bulgaristan'ın Tekirdağ Fahri Konsolosu Cemalettin Uslu, "Bulgaristan'dan vize almada, vatandaşlar aracılık yapan kişilere itibar etmesin" dedi. Uslu, bu yıl Nisan ayında faaliyete geçen Tekirdağ'daki fahri konsolosluk binası sayesinde, Bulgaristan'a gitmek isteyenlerin vize taleplerini Edirne'de bulunan Bulgaristan Başkonsolosluğu'na gelmeden kendilerine yapabildiklerini söyledi. Tekirdağ'daki fahri konsolosluğa, merkez dışında, Çorlu, Çerkezköy gibi ilçede bulunanlardan vize talebi geldiğini bildiren Uslu, şunları söyledi talepleri gerekli işlemler tamamlandıktan sonra kurye aracılığıyla Edirne'de faaliyet gösteren Bulgaristan Başkonsolosluğu'na gönderiliyor. Burada yapılan incelemenin ardından, yeniden Tekirdağ'a ulaştırılıyor. Bulgaristan'dan vize almada, vatandaşlar aracılık yapan kişilere itibar etmesin. Vize isteyen kişi doğrudan kendisi başvursun."

  • EDİRNE (A.A)

  • Otomobildeki 14 tabancaya el konuldu
    Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, 14 tabanca ele geçirildi. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre, ihbar üzerine polis ekipleri, H.E. yönetimindeki 31 AF 119 plakalı otomobili ilçe yakınlarında durdurdu. Otomobilde yapılan aramada, 9 CZ 75 D marka 9 milimetre, 2 Vizor marka 7.65 milimetre ve 2 Beratta marka 7.65 milimetre ile Armi Tanfoglio marka 7.65 milimetre çaplarında, toplam 14 tabancayla 23 şarjör bulundu. Sürücü H.E. ile H.G. gözaltına alındı.

  • ŞANLIURFA

  • Öğrenim ve katkı kredisi başvuruları için son gün
    2005-2006 öğretim yılında burs, öğrenim ve katkı kredisi almak isteyen ara sınıf öğrencilerinin daha önce uzatılan başvuru süresi bugün sona eriyor. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, 2005-2006 öğretim yılında halen bir yüksek öğretim kurumuna davam eden ara sınıf (ön lisans ve lisans) öğrencilerinin başvuruları için 7 Ağustos 2005 tarihine kadar tanınan süreyi, öğrencilerin tatil döneminde olmaları ve başvurularını bu sürede yapamamaları nedeniyle daha önce bir kez uzatmıştı. Başvurularını henüz yapmamış öğrenciler, kurumun "www.kyk.gov.tr" internet sayfasından işlemlerini gerçekleştirebilecek.

  • Tayine itiraz eden öğretmenden AİHM'e 750 bin avroluk dava
    Konya'da, hakkındaki müfettiş raporları doğrultusunda görev yeri değiştirilen öğretmen Abdullah Baran'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı 750 bin avroluk tazminat davası başvurusu kabul edildi. Baran'ın avukatı Ulaş Tunca, Konya'da Yusuf İzzettin Horasanlı İlköğretim Okulu'nda müdür yardımcısı olarak görev yapan müvekkilinin, okuldaki bilgisayarlardan müstehcen yayın yapan internet sitelerine girilmesine izin verdiği iddiasıyla suçlanarak, konunun incelenmesi için müfettiş görevlendirildiğini söyledi. Müfettişlerin 4 Haziran 2004'te okulda inceleme yaptığını, soruşturmanın ardından müvekkilinin görev yerinin değiştirilerek Konya'nın merkez Karatay İlçesi Karaarslan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na süresiz geçici görevle gönderildiğini ifade eden Tunca, Baran'ın, 19 Nisan'da da eşinin Konya'da bir okulda öğretmen olarak çalışması ve Selçuk Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmasına karşın Sivas'ın Gemerek İlçesi Yeniköy Köyü İlköğretim Okulu'na sınıf öğretmeni olarak tayin edilmesi üzerine AİHM'e dava açmaya karar verdiklerini belirtti. Tunca, "Başvuru, 28 Temmuz'da kabul edildi" dedi.

  • KONYA (A.A)

  • Hollanda uçakları arızalı çıktı, 304 yolcu Antalya'da kaldı
    Antalya-Amsterdam seferini yapmak için motor çalıştıran Hollanda'nın Martin Air şirketine ait uçakta yangın çıkınca, başka uçak istendi. Gelen ikinci Hollanda uçağı da arızalı çıkınca, 304 yolcu Antalya'da kaldı. Edinilen bilgiye göre, önceki gün saat 23.55 de Antalya-Amsterdam seferini yapmak üzere 304 yolcusunu alan Martin Air şirketine ait MD-11 modeli uçağında yangın çıktı. Kalkış öncesi uçağa enerji sağlayan jeneratörün bağlandığı sırada, kuyruk kısmında meydana gelen yangın, Antalya Havalimanı itfaiyesinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Hasar gören uçak apronda park alanına çekildi. Uçaktan tahliye edilen 304 yolcu da, terminale alınarak, beklemeye başladı. Bu sırada, Martin Air şirketi, Hollanda'dan ikinci bir uçak istedi. Ancak saatler sonra gelen uçağın da arıza yapması, 304 yolcunun Antalya tatilinin iki gün uzamasına neden oldu. Bir süre önce Hollanda sivil havacılık yetkilileri, Türk özel sektör havayolu şirketi olan Onur Havayolları uçaklarının bakımsız olduğu gerekçesiyle ülkelerine uçuşunu bir süre yasaklamıştı.

  • SIRRI BIYIK-İSTANBUL

  • Depremin 100 yıllık bilançosu: 100 bin ölü
    Türkiye'de son yüzyılda meydana gelen 192 adet hasar yapıcı deprem nedeniyle yaklaşık 100 bin kişi ölürken, yaklaşık 650 bin konutun yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü bildirildi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Türkiye topraklarının büyük bir bölümünün birinci derece deprem kuşağında yer aldığının bilinen bir gerçek olduğunu belirterek, "Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve 1996 yılında yürürlüğe giren, Türkiye'nin deprem bölgelerini gösteren harita incelendiğinde, ülkemizin yüzde 96'sının farklı oranlarda deprem tehlikesine sahip bölgeler içerisinde yer aldığı görülmektedir" dedi. Bakan Özak, depremlerin yol açtığı zararların yıllık toplam milli gelirde yüzde 0,7 kayıp yarattığını, bu durumun kalkınma hızını yaklaşık 1 puan geriye çektiğini vurguladı. Türkiye'de son yüzyılda 192 hasar yapıcı deprem meydana geldiğine dikkati çeken Bakan Özak, bu depremler sonucu 100 bin kişinin öldüğünü, yaklaşık 650 bin konutun yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü söyledi.

  • ANKARA

  • Formula 1 için NATO Zirvesi önlemi alındı
    İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Park'ta yapılacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için NATO Zirvesi benzeri güvenlik önlemleri alındığını söyledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde, emniyet muhabirleriyle yaptığı sohbette Formula1 için alınan güvenlik önlemleri sorulan Cerrah, alanın jandarmanın sorumluluk bölgesinde bulunduğunu ve bu nedenle önlemlerin de Jandarma Genel Komutanlığı'nca alındığını ifade ederek şöyle konuştu: "Ancak, yarışlar nedeniyle İstanbul'a gelmesi beklenen 60-70 bin misafirin kalacağı oteller ile bu misafirlerin İstanbul Park'a gidiş ve gelişleriyle ilgili önlemler bize ait. Otellerin bulunduğu Taksim ile diğer bölgelerde alınan güvenlik önlemlerinin, geçen yıl Haziran ayında yine İstanbul'da yapılan NATO Zirvesi'nde alınan güvenlik önlemlerinin benzeri".

  • MEHMET KÖPÜKLÜ/ İSTANBUL

  • 'Anadil' soruşturması takipsizlikle sonuçlandı
    KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) hakkında, tüzüğündeki "...üyelerin kültürlerini geliştirmeyi, ana dillerini kullanmayı amaçlar" ifadesi nedeniyle başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Basın Savcısı Hamza Uçar'ın takipsizlik kararında, şu görüşlere yer verildi: "4771 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un, farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için özel kurslar açılabileceğine ilişkin 11. maddesi hükmü ve ülkemizde çeşitli dillerin konuşulmakta olduğu gerçeği dikkate alındığında, sendikanın tüzüğünde ana dillerini kullanmayı istemesi nedeniyle sendika hakkında kapatma davası ve üyeler haklarında kamu davası açılmasının hakka uygun düşmeyeceği, şüphelilerin suç kastı ile hareket ettiklerine dair yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediğinden kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir."

  • ANKARA (A.A)

  • Havai fişek deposu yangınına dava
    Ümraniye Dudullu'daki bir havai fişek deposunda çıkan ve 6 kişinin ölümü, 1 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan yangına ilişkin 2 kişi hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı, Demirciler Sanayi Sitesi'nde (DES) Acar Limited Şirketi'ne ait depoda 9 Haziran 2005 tarihinde meydana gelen olaya ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Yangında, Cemal Topal, Can Abanoz, Arda Abanoz, Çetin Öztatlı, Atilla Koçer ile Ercan Cingil hayatını kaybetmiş, İbrahim Rüzgar da yaralanmıştı. Savcılık, söz konusu firmanın sorumluları olan tutuklu sanık Cenk Acar ve babası Coşkun Acar hakkında, TCK'nın 85/2. maddesi uyarınca 'birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 3 ile 15'er yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.

  • İSTANBUL

  • 'Karambol'cüler oyun sahası istiyor
    Yalnızca İspanya ile İzmir'in Tire İlçesi'nde bilinen ve "bilardonun atası" olarak nitelendirilen "karambol" oyununun, saha sıkıntısı yüzünden yeterince tanınmadığı bildirildi. Karambolun tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla 20 yıldır çalışma yürüttüğünü belirten Heybetullah Kaya, "Karambolün adını duymuş olan yerli ve yabancı turistler Tire'ye geldiğinde mutlaka bizi buluyor. Oyunu seyrediyor ve bizden öğrenmek istiyorlar. Oyun yıllar önce İspanya'dan gelmiş. Yeterli saha ve şartlara kavuşursak İspanya'daki karambolcülerle karşılaşma yapmak isteriz. Bir tek oyun sahamız var, o da yetersiz" dedi.

  • Fotoğraflarla Küçükçekmece'de hayat
    Küçükçekmece Belediyesi, ilçenin tarihi, kültürel, sosyal gelişimine ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla, "Küçükçekmece'de Hayat" adlı bir fotoğraf yarışması düzenledi. "Saydam", "Dijital'', ''Baskı'' olmak üzere 3 kategoride gerçekleştirilen yarışmaya 150'ye yakın başvuru yapıldı. Yarışmada, "Saydam (Dia)" dalı birinciliğini Adnan Gül, "Dijital" dalı birinciliğini İsa Şimşek, "Baskı" dalı birinciliğini de Ercan Aydeniz kazandı. Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri ise, Radisson SAS Oteli'nde yapılan bir törenle verildi. Ödül töreninde konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, ilçenin 800 bine yaklaşan nüfusu ile İstanbul'da önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Yeniay, alışılmış belediye hizmetlerinin dışında sosyal dönüşümü sağlayacak hizmetler yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

  • İSTANBUL

  • 'Kurallar herkes için geçerli'
    İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Istanbul'da yüksek sesle müzik yayını yapan eğlence merkezlerinin kurallara uyması gerektiğini belirterek, "Kurallara riayet etmezlerse, edecek duruma getireceğim onları" dedi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, bir gazetede sağlığıyla ilgili olarak çıkan haberlere ilişkin makamında basın mensuplarını kabul etti. Cerrah, haberin yanlış anlaşılmadan kaynaklanmış olabileceğini belirterek, "Çok şükür demir gibiyim" dedi. Bir gazetecinin sorusu üzerine Cerrah, eğlence merkezlerinin müzik yayını sesini diğer vatandaşları rahatsız etmeyecek ölçüde değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Cerrah, İngiltere'de stadlardaki güvenlik için istirahatli polis memurlarından karşılandığını, bunlara da ücret ödendiğini belirterek "Futbol Federasyonu'na bildirdik. Öneriyi sıcak karşıladılar" dedi.

  • MEHMET KÖPÜKLÜ

  • İstanbul Boğazı'ndan vinç geçti
    Karadeniz Ereğlisi'ndeki liman inşaatında kullanılmak üzere İtalya'dan yola çıkarılan 57.3 metre yüksekliğindeki vinç, yaklaşık 3 saatte İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e çıkarıldı. Yüksekliği konusundaki tereddüt nedeniyle 2 gündür Ahırkapı'da bekletilen İtalyan firması Micoperi'ye ait "Micoperi-30'' adlı vince, yüksekliğinin 57.3 metre olduğunun belirlenmesinin ardından geçiş izni verildi. "TK/B Master'' adlı römorkör tarafından çekilen vinç, saat 11.00 sıralarında kılavuz kaptan eşliğinde İstanbul Boğazı'ndan yaklaşık 3 saatte geçerek Karadeniz'e açıldı.

  • İSTANBUL (A.A.)

  • Bolu Dağı'nda kaçak avı
    Kaçaklara yönelik operasyonlar tüm hızıyla sürüyor. Dün de Bolu Dağı'nda düzenlenen baskında, yurda yasadışı yollardan girdikleri anlaşılan 1'i Pakistan, 18'i Afgan uyruklu 19 kişi yakalandı. Alınan bilgiye göre, Bolu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ihbar üzerine Erzurum'dan İstanbul'a giden 65 DF 029 plakalı minibüsü takibe aldı. Camları içeriyi göstermeyecek şekilde özel filmlerle kaplanmış minibüsü Bolu Dağı'nda durduran ekipler, 19 kaçağı yakaladı. Türkiye'ye 4 gün önce girdiklerini ve İstanbul'a gidebilmek için kişi başına 900 dolar ödediklerini belirten kaçaklar, İstanbul'dan Avrupa'ya geçmeyi planladıklarını söylediler. Kaçakların bulunduğu minibüsün sürücüsü Mehmet Özer, 4 yaşındaki çocuğunun menenjit hastası olduğunu ifade ederek, "Bu işi, çocuğumu tedavi ettirebilmek için kabul ettim. Kaçakları İstanbul'a götürmem karşılığında 1500 dolar ile 700 YTL alacaktım. Yaptığım işten pişmanım, fakat çaresizlikten yaptım'' diye konuştu. Öte yandan Edirne'nin İpsala İlçesi'nde, yasadışı yollardan sınırı geçmek isteyen 27 yabancı uyruklu yakalandı.

  • BOLU



  • 19 Ağustos 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED