|

Kanlı tahliye

Esed ve İran destekli terör grupları, sivillerin Halep’ten tahliyesini defalarca kez sabote etti. Kentin doğusundan ayrılan ilk konvoy, geçiş noktasında ağır silahlarla tarandı. 4 kişi öldü, yüzlercesi yaralandı. Ankara yeniden Moskova-Tahran hattında kriz diplomasisini devreye soktu. Yolun açılması için İran’a gerekli uyarılar yapıldı. 108’i yaralı 951 kişiyi taşıyan ambulans ve otobüsler yeniden yola koyuldu. Rejimin kontrol noktasını geçen ilk kafile, 6 kilometrelik kabus yolunu yoğun tacizler altında geçerek İdlib’e vardı. İkinci konvoyun da hareket etmesiyle 100 bine yakın insanın tahliyesi resmen başlamış oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 07:53 - 16/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Halep'te sivillerin tahliyesi operasyonu, İran'ın sabotaj ısrarlarına rağmen resmen başladı. İşte, Esed rejimi ve Tahran destekli terör gruplarının caniliğine sahne olan Halep-İdlib hattındaki gelişmelerden önemli satır başları...



SAAT 10:30 Uykusuz gecenin sabahı


Zorunlu göç denemesinin ilki, Esed rejimi ve muhaliflerin uzlaşmasına rağmen önceki gün Tahran destekli gruplarca sabote edilmişti. Hatta önceki gece İranlı general Seyit Cevat komutasındaki terör grupları, tanklar ve ağır silahlarla kuşatma operasyonuna başlamıştı. Devreye giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Tahran-Moskova hattında yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü. Katliam çetelerinin ilerleyişi durduruldu. Silahlı saldırıların ardından Halep'in doğusuna geri dönen ambulans ve otobüsler, ateşkesin yeniden başladığının duyurulmasıyla dün sabah 10.30'da harekete geçti. 108'i yaralı, 951 kişiyi taşıyan 20 yolcu otobüsü ve 10 ambulans, muhaliflerin elindeki İdlib'e geçmek üzere yola çıktı.





SAAT 11:30 Silahsız sivillere saldırı


Halep'in doğusundan hareket eden ilk konvoy, rejim kontrolündeki 6 kilometrelik yolu aşmak için yoğun çaba harcadı. Araç enkazları ve çukurlarla dolu yolu açmak için bir kepçe operatörü de aracıyla konvoyun önünde görev aldı. Otobüs ve ambulanslar rejimin kontrol noktasında beklediği sırada başta Hizbullah olmak üzere İran destekli gruplar büyük bir provokasyona imza attı. Konvoy ağır silahlarla saldırıya uğradı. Can pazarının yaşandığı bölgede başta kepçe operatörü ve ambulans şoförü olmak üzere 4 kişi öldü, 40'ı ağır yüzlerce kişi yaralandı. Konvoy, Halep'in doğusundaki hareket noktasına geri dönmek zorunda kaldı. Olayın duyulması üzerine, tahliye için sokaklarda hazırlık yapan diğer siviller de evlerine dönerek beklemeye başladı.






SAAT 12:40 Tahran'a sert uyarı


Saldırı sonrası Ankara yeniden devreye girdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'i aradı. Tahran'a gerekli uyarılar iletildi. Daha önce konvoyun 'güvenli bir şekilde İdlib'e varacağını' açıklayan Moskova'nın da, provokasyon sonrası Tahran'ı kesin bir dille uyardığı iddia edildi. Rus ordusu, bir insansız hava aracını da konvoyu izlemekle görevlendirdi. İHA, internetten canlı yayına başladı. Gerekli güvencelerin verilmesiyle birlikte Haleplileri taşıyan ilk kafile yeniden yola koyuldu. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, muhalifler ve ailelerinden oluşan 5 bin kişinin Halep'in doğusundan tahliye edilmeye başlandığını açıkladı. Kontrol noktasını geçen konvoy, 6 kilometrelik kabus yolunu aşarak muhaliflerin kontrolündeki İdlib'in sınırına vardı.






SAAT 15:30 Raşidin yoluna bomba


İdlib sınırına gelen konvoyun yakınlarına taciz atışları yapıldı. Güzergah üzerindeki Raşidin'de Esed uçakları havadan, İran destekli teröristler ise karadan saldırıda bulundu. Yolun tahrip olması için füzelerle yapılan saldırıları da atlatan siviller, 21 kilometrelik yolun rejim denetimindeki 6 kilometresini tamamlamış oldu. Türk Kızılayı, AFAD, STK'lar ise Hatay'ın karşısındaki İdlib'de hazırlıklara hız verdi. Bu sırada Halep'in doğusundaki otobüs grubundan ikincisi de yolcularını alarak harekete geçti. Öte yandan Rusya ve ABD, Halep'teki durumu çözüme kavuşturmak adına yapılan görüşmeleri askıya aldı.





SAAT 16:40 Kurşunlar altında mutlu son


Kızılhaç Örgütü ve Suriye Kızılayı'nın refakat ettiği ilk kafile İdlib'e güvenle ulaştı. 50'den fazla ağır yaralı Türkiye'ye getirilerek tedavi altına alındı. Yaralılara ilk müdahale Hatay'da kurulan acil sağlık çadır birimlerinde yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, tahliyelere ilişkin sürecin Putin ile Erdoğan arasında yapılan görüşmelerle bağlantılı olduğunu söyledi. İlk konvoydakilerin güvenli bölgeye ulaşmasının ardından tahliyeye hız verildi. Dün gece saatleri itibariyle Halep'te İdlib'e nakledilenlerin sayısı yaklaşık 5 bine ulaştı.





Türkiye'ye teşekkür


Halep'te binlerce kişi sokaklarda tahliye sırasının kendisine gelmesini bekledi. Ölümden kurtulup İdlib'e gidenler ise Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti İdlib'e ilk getirilen Haleplilerden birisi olan Ali Salim, “Araplar liderler bizleri ölüme terk etti, kendi koltukları için bizleri sattı. Kimse bizimle olmadı, sadece Allah ve Recep Tayyip Erdoğanlı Türkiye yanımızdaydı." ifadelerini kullandı. “Buradan sayın Erdoğan'a teşekkürlerimi iletmek istiyorum, başkanım biz sağsalim vardık" sözlerine yer veren Ahmed Salih, Arap ülkelerine tepki gösterdi.





#Halep
#Mübadele
#Suriye
#İran
7 yıl önce