YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Bu ne biçim harf hatası?

Susurluk sanığı Sami Hoştan'ın soyadının bazı belgelerde Hoşnav bazı belgelerde de Oştan olarak geçmesi Emniyet'te Hoştan'ı kimlerin koruduğu yönünde rahatsızlığa yolaçtı.

İSTANBUL- Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfi Topal'ın ortağı Sami Hoştan'ın bir harf hatasından dolayı yedi yıl gecikmeli olarak yakalanması Emniyet'te harf polemiği başlattı. Emniyet yetkilileri, Sami Hoştan'ın soyadındaki yanlışlığın yakalanamamasında etkili olduğunu söylerken, Hoştan'ın soyadının Emniyet kayıtlarına Oştan olarak geçirildiği dönemde Narkotik Şube Müdürü olan Mestan Şener, bir kişinin yakalanamamasında 'H' harfini bahane etmenin anlamsız olduğunu belirtti. Böylece Birinci MİT Raporu'nda da adı yanlışlıkla Sami Hoşnav diye geçen Hoştan, harf farklılığından dolayı hakkında ikinci kez polemik başlatılan adam oldu. Hoştan'ın soyadının kaydındaki yanlışlık, adını kayıtlara 'Lütfü' olarak yazdırıp pasaport alan eski ortağı Ömer Lütfi Topal'ın durumuyla birleştirildiğinde daha da önem kazandı. Hoştan'ın uyuşturucu kaçakçılığından aranıyor olması Emniyet çevrelerinde, "Haşhaş sanığı 'H' harfinden paçayı kurtardı" esprilerine yol açtı.

Yurtdışına 63 kilo eroin sevkettiği gerekçesiyle 1993'te yakalanan Ekrem Koylan adlı kaçakçının ifadeleri doğrultusunda Hoştan'ın adının kayıtlara Sami Oştan olarak geçirildiği dönemde Şube Müdürü olan Şener, "Susurluk olayından sonra bu adamı herkes tanıdı. Soyadı Oştan şeklinde kaydedildi diye bunca zaman yakalanamaması garip" dedi. Kayıtlardaki yanlışlığın kendilerinden kaynaklanmadığını belirten Şener şunları söyledi:

Oştan mı Hoştan mı?

"Şimdi olayı tam hatırlamıyorum ama biz o dönemde bir sanık yakalamışız. Adam yanlışlıkla ya da bilerek soyadı Oştan diye vermiş. Biz de kayıtlara böyle geçirmişiz. O dönemde Sami Hoştan diye biri tanınmıyor pek. Sadece bir sanık ifadesinde onun adını veriyor. Eğer Hoştan'ı yakalamış olsak ve nüfus cüzdanı elimizde olduğu halde kayıtlara yanlış geçsek o zaman bütün sorumluluğu üzerime alırım. Ama adam firari. Kimlik bilgileri net değil. Ve ortada sadece bir harf hatası olmuş. Bu tür durumlarda bilgi fişi açarız ve ifadelere göre kişiyi tanımlarız. Şimdi sanık size; 'adı Sami olan biri' dese aynen yazmak zorundasınız. Sanık soyadını yanlış söylediği için biz de yanlış yazmışız. Baksınlar DGM kayıtlarına, eğer 'Sami Oştan adlı kişi şu suçtan aranmakta olan bir firaridir' denmemişse o zaman söylenecek bir şey yok. Ama adamın adı gizlenmemiş. Üstelik Susurluk olayından sonra bu adamın adı herkesçe bilinmeye başladı. Şimdi sadece bir harften ötürü bu adamın dört yıl yakalanamamasına ne demeli? Sanırım bu durum, Hoştan adının kayıtlara yanlış geçirilmesinden daha önemli."

EK SÜRE VERİLDİ

Sami Hoştan'la yüzleştirilmek üzere gözaltına alınan Ekrem Koylan, dün Hoştan'ı Emniyet'te teşhis etti. Koylan, 1993'te uyuşturucunun sahibi olarak 'Sami Oştan' diye bahsettiği kişinin Hoştan olduğunu söyledi. Koylan, dün Bakırköy Adliyesi'ne çıkarılırken, Emniyet Hoştan'ın gözaltı süresinin üç gün uzatılması için İstanbul DGM'den izin aldı. Şu âna kadarki sorgusunda uyuşturucu kaçakçılığı yaptığını yadsıyan Hoştan'ın üç günlük sorgu sırasında vereceği ifade merakla bekleniyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...