YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Devler havlu attı

İki yeni GSM için açılan ihalenin ilkini 2 milyar 525 milyon dolarla İş Bankası-Telecom İtalia konsorsiyumu kazanırken, Sabancı ve Koç Holding'in verdiği düşük teklifler dikkat çekti

İSTANBUL- İki yeni cep telefonu lisansı için açılan ihalenin ilkini 2 milyar 525 milyon dolarla en yüksek teklifi veren İş Bankası-Telecom Italia konsorsiyumu kazandı. Piyasalarda 7-17 milyar dolar arasında değer biçilmesine rağmen Ulaştırma Bakanlığı'nın taban fiyat olarak yaklaşık 650 milyon dolar biçtiği ihale "devlerin havlu attığı" bir ihale oldu. İhale komisyonu, tekliflerin açıklanmasından sonra en yüksek teklifi veren İş Bankası konsorsiyumu ile ikinci en yüksek teklifi veren Sabancı konsorsiyumu arasında açık artırmaya gidilmesine karar vermesine rağmen, Sabancı konsorsiyumu açık artırmaya girmeyince ilk ihaleyi en yüksek teklifi veren İş Bankası konsorsiyumu kazandı.

İhaleye verilen teklifler göz önünde tutulduğunda Türkiye'nin en büyük holdingleri olan Sabancı ve Koç Grubu ile ihaleyi kazanan İş Bankası konsorsiyumu arasındaki 1 milyar doları aşkın fark dikkat çekti.

Cep telefonu şebekesi kurulması ve işletilmesi amacıyla iki lisanstan birinin sahibini belirlemek üzere çıkılan ihalede, teklifleri içeren zarflar dün Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü toplantı salonunda açıldı. Zarfların açıklanmasıyla birlikte en yüksek teklifin 2 milyar 525 milyon dolarla İş Bankası-Telecom İtalia konsorsiyumu tarafından verildiği açıklandı.

Sürpriz karar

Bu arada, teklif zarflarının açılması ve tekliflerin açıklanmasının ardından ara verilen oturuma ikinci turunda, açık artırmaya girmesi kararı verilen iki konsorsiyumdan 2 milyar 525 milyon dolarla en yüksek teklifi veren İş Bankası-Telecom Italia konsorsiyumu ile 1 milyar 350 milyon dolarla ikinci en yüksek teklifi veren Sabancı konsorsiyumunun açık artırmaya girmesine karar verildi.

Komisyon daha sonra, İş Bankası konsorsiyumu ile Sabancı konsorsiyumu arasında açık artırma işlemi öncesi ilgililere hazırlık yapmaları amacıyla oturuma ara verirken, açık artırmaya, en yüksek teklif olan 2 milyar 525 milyon dolardan başlanacağını hatırlattı.

En yüksek teklifi veren konsorsiyuma ihaleyi verebilme inisiyatifine sahip olan İhale Komisyonu'nun, en yüksek teklifi veren iki konsorsiyum arasında açık artırmaya gidilmesi kararı vermesi, ihale öncesi "fiyatın düşük tutulduğu" yolunda yapılan eleştirilerin etkili olduğunu gösterdi.

Sabancı açık artırmaya girmedi

Açık artırma için bir kez daha toplanan komisyon, Sabancı konsorsiyumunun, açık artırmaya girmeyeceğini bildirmesi üzerine, ihaleyi, en yüksek teklifi veren İş Bankası-Telecom Italia konsorsiyumunun kazandığını açıkladı.

Devler ayak uyduramadı

Piyasalarda 7-17 milyar dolar arasında değer biçilmesine rağmen Ulaştırma Bakanlığı'nın taban fiyat olarak yaklaşık 650 milyon dolar belirlediği ihale "devlerin havlu attığı" bir ihale oldu. İhale komisyonu, tekliflerin açıklanmasından sonra en yüksek teklifi veren İş Bankası konsorsiyumu ile ikinci en yüksek teklifi veren Sabancı konsorsiyumu arasında açık artırmaya gidilmesine karar vermesine rağmen, Sabancı konsorsiyumunun açık artırmaya girmemesi, "devlerin günümüzdeki ekonomik konjonktüre ayak uyduramadığı" yorumlarının yapılmasına neden oldu.

İhalede en yüksek teklifi veren ve ihaleyi kazanan İş Bankası konsorsiyumu ile Türkiye'nin en büyük holdingleri olan Sabancı konsorsiyumu ve Koç Holding konsorsiyumu arasında 1 milyar doları aşkın fark olması dikkat çekti.

Haber Merkezi Bütçeye 430 milyon dolar

Ulaştırma Bakanlığı`nın dün gerçekleştiği 1. GSM-1800 ihalesi devleti katma değer vergisiyle de destek olacak. Ulaştırma Bakanlığı GSM-1800 lisans ihalesi öncesi 24 Mart`ta Maliye Bakanlığı`na bir yazı ile başvurarak, ihalede teklif edilecek tutarın KDV`den istisna olup olmadığını sordu. Gelirler Genel Müdürlüğü de gönderdiği cevapta, Devlet İhale Kanunu`na tabi yapılan işlemlerin genel KDV`ye tabi bulunduğunu, bu nedenle GSM-1800 lisans ihalesi sırasında ortaya çıkan tutar üzerinden ayrıca yüzde 17 KDV alınacağını bildirdi.

Bu nedenle birinci GSM-1800 lisans ihalesini alan firma, devlete 2 milyar 525 milyon dolar karşılığında 429 milyon 250 bin dolar da KDV ödeyecek. Bu ise günümüzdeki değeriyle Hazine`ye ek olarak 255 trilyon lira KDV girmesi anlamına gelecek. Daha sonra gerçekleştirilecek ikinci GSM-1800 lisans ihalesinde de bu fiyatın verilmesi halinde, devletin iki GSM lisans ihalesinden elde edeceği toplam KDV, en az 510 trilyon lira olacak.

TEKLİF VEREN ŞİRKETLER

Doğan Holding-Doğuş Holding-Sabancı Holding-İspanya Telefonica: 1 milyar 35 milyon dolar.

İş Bankası-Telecom Italia: 2 milyar 525 milyon dolar.

Genpa-Atlas Yapı-Atlas Finans-Norveç Telenor Mobile Communications-Demirbank: 1 milyar 224 milyon dolar.

Fiba Holding-Süzer Holding-Finansbank-Nurol Holding-Fransız Telecom-Kentbank: 1 milyar 17 milyon dolar.

Koçtel-SBC Communications Inc.: 1 milyar 207 milyon dolar.



Kağıda basmak için tıklayın.

Enflasyon minbere çıktı
Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz, hükümet, işadamı ve vatandaşları enflasyonla mücadele etmeye çağırdı.
Sanki bomba patladı
Çarşıkapı'da bulunan bir büfede meydana gelen patlamada ikisi ağır 5 kişi yaralandı
Akif gibi sessiz sedasız
İSTİKLAL Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un oğlu M. Tahir Ersoy Esma Hatun Hastanesi'nde vefat etti. Ersoy, ölümünden önce hiç kimseden şikayetçi olmadığını söyledi.
Bu ne biçim harf hatası?
Susurluk sanığı Sami Hoştan'ın soyadının bazı belgelerde Hoşnav bazı belgelerde de Oştan olarak geçmesi Emniyet'te Hoştan'ı kimlerin koruduğu yönünde rahatsızlığa yolaçtı.
Beni yargılamayın
Sayıştay'ın İ.Ü'de yapılan yolsuzluklarla ilgili iddialarını kabul eden Alemdaroğlu, "Yaptığımız yanlış olmasına rağmen, bu bizim yargılanmamızı gerektirmez" dedi
Baskı protesto getirdi
Kadıköy İmam Hatip Lisesi yönetiminin günlerdir sürdürdüğü gerginlik politikası dün patlak verdi. Okul önünde toplanan veliler, yönetimi protesto etti.
Carousel oldu 'kaçak'

Bostancıoğlu, İHL'li avında
KIZILCAHAMAM- İmam-Hatip çıkışlı öğrencilerin üniversitelere girişlerini engellemek için getirilen düşük katsayı uygulaması mağduriyetinden etkilenmemek için bu okullardan genel liselere geçiş yapan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu tarafından takibe alındı. Bostancıoğlu, bu öğrencilerle ilgili işlemlerin sürdüğünü belirterek, "Öğrencilerin durumlarını değerlendireceğiz" dedi. Bostancıoğlu, "Temel Eğitim Programı Değerlendirme Semineri"ne katılmak üzere geldiği Kızılcahamam'da, gazetecilerin bazı İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liseleri'nden genel liselere geçen öğrencilerle ilgili sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili inceleme işlemlerinin sürdüğünü kaydeden Bostancıoğlu, "Disiplin işlemleri yürüyecek" dedi. Bostancıoğlu, sözkonusu öğrencilerin durumlarının yeniden değerlendirileceğini söyledi. "Hangi illerde geçiş yapan öğrenciler olduğunun" sorulması üzerine Bostancıoğlu, "Şu anda isim vermek istemiyorum. Ama 15 ilde var" yanıtını verdi. Bostancıoğlu, "Sadece İmam Hatip Liseleri öğrencileri geçiş yapmış" sorusu üzerine de "Hayır. Sanat okulları da var" diye konuştu. Metin Bostancıoğlu, özel okulların ek zam talebinin kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya da "Bakanlar Kurulu'nun kararlarına ve yasalara paralel işlem yapacağız" cevabını verdi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...