YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


DANIŞTAY, İMAR PLANLARINI İPTAL ETTİ
Carousel oldu 'kaçak'

İSTANBUL- Yılda 18 milyon insan ve 1 milyon aracın giriş yaptığı Carousel alış-veriş merkezi bir anda "kaçak yapı" konumuna geldi. Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği kararla, merkezin imar planları iptal edildi. Karar çerçevesinde yeni imar planı hazırlanmadığı takdirde Carousel'in yıkılması da gündeme gelebilecek.

Vaadedilen yapılmadı

Eski Vita Fabrikası'nın bulunduğu alanın sanayi dışı amaçlarla kullanılmasına karar verilmesinin ardından alanın Ankara'da olduğu gibi bir Gençlik Parkı'na dönüştürülmesi gündeme geldi. Bu doğrultuda Bakanlar Kurulu kararı ile Ataköy Turizm Merkezi sınırları içerisine dahil edilen bölge, turizm alanı olarak ilan edildi. Bölgenin nazım plan yetkileri de Bayındırlık ve Turizm Bakanlıklarına bırakıldı. Nazım planlarının öngördüğü doğrultuda, bölgenin turizm merkezi ilanı ile birlikte doğan kentsel rantın kamu maliyesine akması için buraların Bakanlar Kurulu kararlarına uygun olarak Bakırköy Belediye Meclisi tarafından onanması gerekiyordu. Ancak Bakırköy Belediyesi, bakanlıkların planlarını dikkate almayarak, bölgeye "ticaret+turizm" fonksiyonu verdi. Bu arada Bakırköy Belediyesi yeni yaptığı planlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onanması için gönderdiği belgelerde ise tahribat yaptığı iddaları ortaya atıldı. İddialara göre, Bakırköy Belediyesi'nin değiştirerek kabul ettiği planda Carousel'de yapılacak bin araçlık otoparkın mülkiyeti Bakırköy Belediyesi'ne ait olması gerekiyordu. Ancak Belediye otoparktan gelecek bu geliri arsa sahiplerine bırakabilmek için Büyükşehir'e gönderilecek evrakların üzerinde tahribat yapılmıştı. Böylece kamuya ait olan 100 milyon dolar civarındaki kentsel rant, arsa sahiplerine bırakılırken, yılda 1 milyon aracın giriş yaptığı otopark gelirleri de arsa sahiplerine verilmiş oldu. Bu otoparktan yılda 3 trilyonluk gelir elde edildiği tahmin ediliyor.

Evdeki hesap çarşıda uymadı

Bu gelişmeler üzerine harekete geçen bazı sivil toplum kuruluşları 1990 yılında bu yana sürdürdükleri hukuk savaşını kazanarak Carousel'in nazım planları iptal ettirdiler. Şehir bilimcisi ve avukat olan Celal Toprakoğlu, Carousel'in imar planlarının, Bayındırlık ve Turizm Bakanlıkları'nın hazırladığı nazım planlarına aykırı olarak yapıldığını, Bakırköy Belediye Meclisi'nin almış olduğu, "Bin araçlık otopark yapılıp mülkiyeti Bakırköy Belediyesi'ne terkin edilecektir" plan notunun da tahrifat yapılıp Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne gönderildiği yönündeki iddiaları uzun bir hukuk maratonunun ardından Danıştay'da haklı bulundu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...