YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


'6 ayda çok hızlı yol aldık'

Papandreu, "Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Karadeniz gibi işbirliği yapabileceğimiz başka alanlar var. Biz 6 ayda çok hızlı yol aldık ve insanlar buna inanamazdı" diye konuştu.

ANKARA- Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ile Yunanistan arasında başlayan diyalog sürecinin, Kıbrıs sorunun çözümünü de kolaylaytıracağını söyledi. Resmi bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Papandreu, dün İstanbul'a hareketinden önce bazı basın kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı kahvaltılı toplantıda, iki ülke arasındaki sorunların büyük bir bölümünün anlayış ve diyalog eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Papandreu, şöyle konuştu: "Kıbrıslı Rumlar da Türkiye tarafından tehdit edildiklerini düşünüyorlar. Çözümün bulunması için nasıl daha iyi bir güven havası yaratabiliriz? Bence biz bu havayı yaratmaya başladık. Bizim biraraya geldiğimiz gibi Kıbrıslı tarafların biraraya gelmesi kadar doğal bir şey olamaz. En önemlisi dolaylı görüşmeleri kamuoyu önünde desteklediğimizi açıkladık. Gelişen bir süreç var ve iki tarafın da üzerinde anlaşabileceği bir süreci yaratmaya çalışıyoruz"

Kafkaslar ve Ortadoğu'da işbirliği

Türkiye ve Yunanistan'ın içinde bulundukları coğrafya bağlamında çok fazla konuda işbirliği yapabilme imkanı olduğunu ifade eden Papandreu, "Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Karadeniz gibi işbirliği yapabileceğimiz başka alanlar var. Biz 6 ayda çok hızlı yol aldık ve insanlar buna inanamazdı" diye konuştu. Ziyareti sırasında Kosova sorununu ve bu konuda neler yapılabileceği üzerinde de durduklarını ifade eden Papandreu, "Bu konuda ortak yapabileceğimiz çok şey var. Burada bizim yakın olduğumuz ülkeler var, Türkiye'nin yakın olduğu ülkeler var. Türkiye şu anda AB adayı, NATO üyesi. Örneğin, Türkiye'nin Azerbaycan ile iyi ilişkileri var, bizim de Ermenistan ile... Bu iki ülke arasındaki sorunların çözümünde birlikte çalışabiliriz" dedi. "Kosova sorunu sırasında estirilen havanın iki ülkeyi Kosova yüzünden bir savaşa gireceği şeklinde olduğunu" kaydeden Papandreu, "Sayın Cem'i aradım ve Kosova yüzünden savaşacakmıyız diye sordum. O da bana elbetteki hayır karşılığını verdi" diye konuştu. Papandreu, "Balkanlarla ilgili kararlar konusunda Ankara ve Atina'ya fazla danışılmaması yanlıştı" dedi.

Rum Kesimi'nin AB üyeliği

"Kıbrıs'ın (Rum kesimi) AB'ye üyeliğinin Türkiye açısından birçok avantajlar yaratacağını" savunan Papandreu, "Kıbrıslı Türkler AB'deki komisyonlarda temsil edilecek. Avrupa Parlamentosu'nda ve Bakanlar Konseyi'nde yer alacaklar. Türkçe, AB tarafından resmi dil kabul edilecek. Böylece, Türkiye AB'ye üye olmadan, AB, Türkiye fikrine alışkın olacak. Bu Türkiye'yi AB'ye götürecek bir ara yol olacak" dedi. Bir gazetecinin "Uzun yıllar sonra ilk resmi ziyaret yapan bakansınız. Tarihi bir anlam taşıyan ziyarette kendinizi nasıl hissediyorsunuz" sorusuna Papandreu, "Çok onurlandım ve tarihin ağırlığını hissettim" karşılığını verdi.

 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...