YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


SİSMİK-1'in Marmara Denizi'ndeki çalışma sonuçları İTÜ tarafından açıklandı

Marmara riskli bölge

İTÜ Röktürlüğü, Ganos fayının aktif oluduğunun tespit edildiğini, bu fayın Orta Marmara çukurluğuyla birleşme ihtimali bulunduğunu bildirerek, "Bu durumda Ganos fayı, daha da doğuya doğru ilerleyecek ve tek bir fay olarak belirecektir" denildi.

İSTANBUL- MTA Sismik-1 araştırma gemisinin Marmara Denizi'nde 17 Ağustos depremi öncesi ve sonrası topladığı sismik yansıma verilerinin jeolojik sonuçları açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Marmara Denizi'nde MTA-Sismik-1 araştırma gemisinin deprem öncesi ve sonrasında topladığı verilerinin İTÜ Maden Fakültesi'nde işlendiği ve sismik kesitlerden jeolojik sonuçlar çıkarıldığı ifade edildi.

Tek fay ihtimali

Açıklamada, şöyle denildi: " Ganos Fayı'na ilişkin gözlemler, Orta Marmara çukurluğunu kesen az sayıda sismik kesitte yer almaktadır. Sismik kesitlerde basenin orta kesimi, merkezine doğru çökmüş durumdadır. Nedeni, derinlerdeki yumuşak basen çökelleri nedeniyle pek belirgin olmayan bir fay olabilir. Bu fayın Ganos Fayı'na bağlanması ihtimali mevcuttur." İzmit Körfezi batısında bulunan Çınarcık çukurluğunun, kuzey ve güney yamaçlarının aktif faylar ile sınırlandırıldığı ve bu fayların normal fay karakterinde görüldüğü, gözlemler yapıldığı da dile getirildi.

En az bilgi olan bölge

Çınarcık çukurluğu ile Orta Marmara çukurluğu arasında yer alan Orta Marmara sırtının, en az bilgiye sahip olunan bölge olduğuna işaret edilen açıklamada, "Marmara Denizi aktif fayların bulunduğu ve mikro deprem aktivitesinin sürdüğü bir denizdir. Bu nedenle Marmara Bölgesi için önemli bir deprem riski arz etmektedir. Bu deniz tabanındaki fayların haritalanması ve izlenmesi, olası deprem sonuçlarının kestirilmesi ve tedbirlerin alınması için zorunludur."

En belirgin aktif fay Ganos Fayı

J eolojik sonuçlarda, Marmara Denizi'nde aktif fayların varlığının bir kez daha gözlendiği belirtilerek, "Aktif fayların önemli bir kısmı Marmara Denizi'nin kuzeyinde, doğuda İzmit Körfezi'nden batıda Şarköy-Gaziköy'e uzanan ve Marmara Denizi'nin sırt ve çukurluklarını da içeren bir kuşaktadır" denildi. Fayların bir kısmının yanal atımlı fay olduklarının sismik kesitlerde gözlendiği dile getirilen açıklamada, kesitlerde gözlenen en belirgin aktif fayın "Gaziköy'den Marmara Denizi'ne uzanan Ganos Fayı" olduğuna işaret edildi. Bu fayın kesitlerdeki ve yüksek ayrımlı batimetrik haritadaki işaretlerinin oldukça belirgin olduğu ve denizin ortasında yaklaşık doğubatı doğrultusunda Marmara Ereğlisi açıklarına kadar uzandığı belirtildi.

 



Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...