T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Afganistan için ilk imza

Bonn'daki 9 günlük konferansta anlaşmaya varıldı. İmza törenine katılan Schröder, 'Bu gün Afganistan için büyük gün' dedi. Anlaşmaya göre Başbakan Peştu, İçişleri, Savunma ve Dışişleri bakanı Taciklerden.

Almanya'nın başkenti Bonn'da 9 gün süren Afganistan Konferansı anlaşmayla sonuçlandı. Konferansa katılan Afganistan'daki etnik grupların temsilcileri, Taliban sonrası Afganistan'ı yönetecek olan geçici hükümet konusunda anlaşma sağladı ve anlaşma metni dün imzalandı. Dört Afgan grubun katıldığı konferanstan, Peştu lider Hamid Karzai'nin geçici hükümetin başbakanı olması kararı çıktı. Hamid Karzai ve 29 üyeden oluşan hükümet, 22 Aralık'ta görev başına gelecek.

Geçici hükümette Kuzey İttifakı, kilit bakanlıkları elinde tutuyor. Anlaşma, Kuzey İttifakı heyeti başkanı Yunus Kanuni, Roma heyeti başkanı Abdüssettar Sirat, Peşaver heyeti başkanı Seyit Hamit Gaylani ve Kıbrıs heyeti başkanı Humayun Jarir tarafından imzalandı. İmza töreninde delegelerin yanı sıra Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve BM'nin Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi de hazır bulundu. Geçici Afganistan hükümetinin, geleneksel Loya Jirga kurulana kadar, 6 ay görev başında kalması bekleniyor. Geçici hükümetin kuruluşundan 6 ay sonra, eski Afgan Kralı Zahir Şah, Loya Jirga'yı göreve çağıracak ve yeni bir anayasa yazılıp seçim yapılmadan önceki dönemde ülkeyi yönetecek isimlerin seçilmesini isteyecek.

Önemli bakanlıklar Kuzey İttifakı'nın

Kuzey İttifakı, yeni hükümette en önemli bakanlıklara sahip: İttifak üyesi Yunus Kanuni İçişleri Bakanı, Muhammed Fehim Savunma Bakanı ve Abdullah Abdullah Dışişleri Bakanı olarak kalıyor. Yunus Kanuni, "Bonn anlaşması iyi anlaşma oldu. Yüzde yüz uyacağız" dedi. Kanuni, imza töreninden hemen önce, "Bu anlaşmayı yaparak siyasal bir sürece giriyor, askeri sürece son veriyoruz. Kardeşlerimize, inşallah, acılarını dindirme sözü veriyoruz" diye konuştu. Kanuni, "Şimdiye dek direniş şampiyonu olduk, bundan böyle de Abarış şampiyonu olacağız" dedi.

İki kadın bakan

Yeni kabinede, iki kadının da adına rastlanıyor. Sima Sama, Başbakan Yardımcısı ve kadınlardan sorumlu bakan görevini yürütecek. Süheyla Seddıki de, Sağlık Bakanı olarak geçici hükümette görev alacak. n BONN

Karzai, Zahir Şah için çalıştı

Geçiş hükümetin Başbakanı olan belirlenen Hamid Karzai Taliban muhalifi bir Peştu lider. Taliban güçleriyle çatışma içinde olan Karzai'nin geçici hükümetin başına getirilmesinin, Afganistan'da çoğunluğu oluşturan Peştuları memnun etmesi bekleniyor. Devrik Kral Zahir Şah yanlısı tutumuyla tanınan Karzai, ilk zamanlar Taliban'a yakın durdu. Ancak babası Abdul Ehad'ın öldürülmesi Taliban'la arasını açtı. Karzai, eski kralın iktidara dönebilmesi için mücadeleye atıldı.

Taliban ile barış görüşmesi

Bu arada Hamid Karazi'nin bir Taliban heyeti ile barış görüşmesi yaptığı öne sürüldü. Afgan İslam Basın Ajansı, bir Taliban sözcüsüne dayanarak, Taliban heyetinin, Kandahar'ın kuzeyinde, Karzai ile biraraya geldiğini kaydetti. Ajans, Molla Ömer'in gönderdiği heyetin başkanlığını, Muhammed Aga'nın yaptığını kaydetti. Öte yandan Amerikan B-52 bombardıman uçağının hedefi şaşırması sonucu yaralandığı belirtilen Hamid Karzai, bu haberi yalanladı.

Zaif: İç savaş tehlikesi büyük

Taliban'ın eski İslamabad büyükelçisi Abdüsselam Zaif, geçici Afgan hükümetinin, savaşın zarar verdiği bu ülke halkı tarafından "kabul edilemez kuklalar" olarak değerlendirileceğini ileri sürdü. Zaif, "bu hükümetin, Afganistan ve Afganlar için olmadığını" söyledi. "Bu, Afgan halkı tarafından kabul edilemez. Bu, yalnızca Afgan halkının değil, kendi çıkarları için Amerika ve diğer yabancı ülkeler tarafından seçilen bir kukla hükümet" diyen Zaif, Peştu lider Hamid Karzai'nin geçici hükümetin başına getirilmesine rağmen gerçek gücün, savunma, içişleri ve dışişleri gibi kilit bakanlıkları alan Peştu olmayan Kuzey İttifakı'na verildiğini belirtti. Zaif, ülkenin çok sayıdaki rakip grupları arasında yeni bir iç savaşın çıkmasından endişe ettiğini kaydetti.

YUNUS KANUNİ

Ahmed Şah Mesud'un en yakın adamlarından, 44 yaşındaki Kanuni, Penşir Vadisi'nde doğdu. Mesud'un ölümünden sonra Kuzey İttifakı'nın belkemiği İslam Cemaati'nin siyasi lideri oldu. Sovyetler'e karşı mücadelede Şah Mesud'a katıldı. Mücahit kuvvetlerinin Kabil'e girmesinin ardından Savunma Bakanı olarak atanan Kanuni yeni dönemin İçişleri Bakanı oldu.

DOKTOR ABDULLAH ABDULLAH

D ışişleri Bakanlığı'na getirilen Abdullah 1960 yılında Penşir Vadisi'nde doğdu. Rabbani hükümetinin de Dışişleri Bakanı ve sözcüsü olan Abdullah, Kuzey İttifakı'nın dünyaya açılan penceresi oldu. Tacik ve Peştu ana babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Abdullah, Rabbani hükümetinde üç yıl BM temsilciliğini üstlendi, daha sonra da Dışişleri Bakanı oldu.

GENERAL FEHİM

Penşir Vadisi'nde 1957 yılında doğan General Muhammed Fehim, 1978 yılındaki komünist darbeden sonra Pakistan'a kaçtı ve bir yıl sonra ülkesine dönüp Ahmed Şah Mesud için çalıştı. Mesud'un uzun süre yardımcısı olan Fehim, onun ölümünden sonra Kuzey İttifakı'nın komutanı oldu. Siyasi vizyon ve karizmadan yoksun olarak görülülen Fehim artık Savunma Bakanı.


 
ABD Şaron'a cesaret veriyor
İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalarda daima "her iki tarafa da" şiddeti durdurmaları telkininde bulunan ABD, bu kez Şaron'a açıkca destek verdi.
Gidecekleri hiç bir yer yok
Afganistan'daki yabancı savaşçıların eş ve çocukları dağlarda mahsur ve gidecekleri hiçbir yer yok.
TALİBAN: YÜZLERCE AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜ
Taliban, ABD'nin Afganistan içinde yüzlerce kayıp verdiğini ancak bu bilgilerin ABD tarafından dünya basınından gizlendiğini belirtti. ABD'nin bundan sonra kayıplarını gizlemeyeceğini belirten Taliban önceki gün öldürülen iki ABD'linin kimliklerini açıkladı: Texas-Houston'dan Ronald Stephen Leigh ve California-Los Angeles'ten Michael Simon Watkins. Taliban önceki gün de 17 CIA mensubu ile 15 ABD komandosunun öldürüldüğünü açıklamıştı.
ZEVAHİRİ'NİN ÜÇ KIZI VE EŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Usame Bin Ladin'in en büyük yardımcısı ve el Kaide örgütünün stratejisti Eymen el Zevahiri'nin karısı ve üç kızının, Amerikan hava saldırıları sırasında öldüğü ileri sürüldü. Mısır'da, Bin Ladin ve Zevahiri'ye yakın kaynaklar, Zevahiri'nin karısı ve çocuklarının pazar günü Taliban'ın elindeki son yer olan Kandahar'a düzenlenen hava saldırısında öldüğünü belirttiler. Saldırıda ayrıca el Kaide için savaşan çok sayıda Arabın da öldüğü bildirildi.
ABD KENDİ ASKERİNİ BOMBALADI: ÜÇ ÖLÜ
ABD Savunma Bakanlığı, Afganistan'da, Amerikan bombalarının hedefini şaşırmasıyla 3 Amerikan askerinin öldüğünü, 20'sinin de yaralandığını açıkladı. Amerikan Merkez Komutanlığı da, hedefini şaşıran uçağın B-52 olduğunu bildirdi. Afgan hükümetine başkanlık edecek Hamid Karzai'nin de aynı bombardımanda yaralandığını bildirildi.
ABD KOMANDOLARI KANDAHARA İLERLİYOR
Amerikalı denizcilerin, Taliban'ın son kalesi Kandahar'ı kuşatmanın bir parçası olarak, bölgedeki yolları kapatmak üzere çöldeki uçak pistinden ayrıldıkları ve kente doğru ilerledikleri bildirildi. 15. Deniz Seferberlik Birimi karaya çıkma taburunun yönetici subayı Binbaşı Jim Parrington, harekatta yeni bir safhaya girildiğini, büyük bir baskın gücünün saldırı eylemini başlatmaya hazırlandığını kaydetti.
6 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED