AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Yeni hedef Suriye

Irak işgalinin mimarlarından Perle, yine Suriye'yi hedef gösterdi. Gerekçe aynı: Kitle imha silahları. Bush da Suriye'yi tehdit etti ve bu ülkede olduğunu iddia ettiği Iraklılar'ın teslim edilmesini istedi.

ABD yönetiminin Irak'tan sonra Suriye'ye yönelik tehditleri her geçen gün artıyor. Savunma Bakanı Donald Rumsfesl ve Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Suriye'ye yönelik tehditlerine her gün bir yenisi ekleniyor. ABD ve İngiltere'nin Irak'ı işgal planının mimarlarından olan Yahudi lobisinin etkin ismi Richard Perle, yeni hedefin Suriye olduğuna işaret etti. Richard Perle, Irak'ın kitle imha silahlarını saklıyorsa, Suriye'nin muhtemel askeri hedef olacağını söyledi. Perle, International Herald Tribüne gazetesine yaptığı açıklamada, bu tür silahlar Suriye topraklarında bulunursa "Buna cevap vermek zorunda kalacağımızdan çok eminim" dedi.

Bush'tan tehdit: Iraklılar'ı iade et

Böyle bir şeyin Suriye açısından "aptalca" bir hareket olacağını belirten Perle, ilk yaklaşımlarının Suriyeliler'den sahip oldukları bu silahları teslim ederek, tehdidi ortadan kaldırmasını istemek olacağını söyledi. Perle, bunu yapmazlarsa "Tam kapasitemizi kullanmamızı kimse gözardı etmeyecektir" dedi.

"Suriye'ye, İran'a, Kuzey Kore'ye ve Libya'ya mesajımız açıktır' diyen Perle, "Eğer başka alternatifimiz kalmazsa Amerikalılar'ın ve diğerlerinin çıkarlarını savunmak için gerekli olanı yapmaya hazırız. Ancak bu, bir başka askeri harekat için askerlerimizi hazırladığımız anlamına gelmiyor" diye konuştu.

ABD Başkanı George Bush, Suriye'ye, "ülkeye sığınmış bulunan ve aranmakta olan tüm Iraklılar'ı teslim etmesi"ni istedi. Bush, Washington'un banliyösündeki bir hastanede yatan yaralı Amerikan askerlerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, "Suriye'den bu konuda tam işbirliği beklediklerini" belirtti.

Şara: Saldırmak için bahane arıyorlar

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, ABD'nin, Irak'ın kitle imha silahlarının Suriye'de depolandığı ve Suriye'nin Irak'a askeri malzeme gönderdiği yolundaki suçlamalarını reddetti.

Suriye Dışişleri Bakanı El Şara, Şam'a gelen Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepinile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Irak'ta kitle imha silahlarını bulamadılar. Nasıl olur da Amerikalıların bile Irak topraklarında bulamadığı kitle imha silahlarının Suriye'de olduğunu söylerler" diye konuştu. "Amerikalıların, bu suçlamalarının dayanaktan yoksun olduğunu çokiyi bildiklerini'' kaydeden El Şara, Irak'a askeri malzeme sağlandığı yolundaki suçlamaları da "bahane'' olarak niteledi.


 
ABD askerine
işgal kılavuzu

Irak'taki Amerikan askerlerinden, dini ve kültürel değerlere dikkat etmeleri istenerek, özellikle kadınlara bakışlarında dikkatli olmaları uyarısı yapıldı. Askerler, Amerikan bayrağı asmamaları konusunda da uyarıldı.
Saddam'ın danışmanı teslim oldu
Fischer Avrupa'nın ilk Dışişleri Bakanı
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in, 2004 yılında ilk "Avrupa Dışişleri Bakanı" olabileceği bildirildi. Der Spiegel dergisinin haberine göre, AB Komisyonu tarafından Başbakan Gerhard Schröder'e iletilen bir mektupta, Birlik 90/Yeşiller Partisi'nden koalisyon ortağı Fischer'in, Avrupa Dışişleri Bakanı olmak istemesi durumunda 2004 Haziran ayından itibaren aday olması gerektiği belirtildi. AB Komisyonu'nun Salı günü Strasbourg'da yaptığı toplantıda, yeni komisyonun oluşturulması sırasında ilk Avrupa Dışişleri Bakanı'nın belirlenmesi görüşünün ağırlık kazandığı kaydedildi.
ABD: Tikrit'te direniş olmaz
Bağdat'ın kuzeyinde kalan kesimde Musul ve Kerkük'ün çatışma olmadan düşmesinin ardından işgal güçlerinin yeni hedefi Tikrit. Ancak ABD, Saddam'ın doğum yeri olan bu kentte de direniş olmayacağını belirtti. İşgal güçleri, yaklaşık on tonluk MOAB bombalarını bu bölgeye götürüyor. Direniş olursa kentte büyük katliamların yaşanacağı belirtiliyor.
13 Nisan 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED