AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Fransız kulağına Şark'tan gelen ses

Fransız Edebiyatı'nın ünlü ismi Pierre Loti'nin İstanbul günleri, o dönemi yansıtan fotoğrafları, anıları ve eşyalarıyla birlikte Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde sergileniyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde açılan "Pierre Loti'nin İstanbul'u, İstanbul'un Pierre Loti'si" adlı sergi, Türk dostu olarak bilinen ünlü Fransız yazar Pierre Loti'nin İstanbulda kaldığı dönem içinde yaşadığı gerek Türk ve İslam medeniyetiyle gerekse İstanbul'un büyüleyen güzellikteki tarihi dokuyla karşılaşmasını ve Şark silüetinin Batılı gözünde bıraktığı hayranlığı gözler önüne seriyor. Sergide Fransız edebiyatının ünlü ismi Pierre Loti'nin İstanbul günleri ve Batılı bir yazarın Osmanlı medeniyetiyle ilişkisi o dönemin Türk dünyasını yansıtan mektuplar, fotoğraflar ve çizimler eşliğinde sunuluyor.

    İstanbul'da saklı huzur

    İstanbul'un mavi, derin, serin, yosun ve iyot kokulu dünyası herkesi etkilediği gibi etkiler tabiî Pierre Loti'yi. Sergide Pierre Loti'nin objektifine takılan ve dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan onlarca fotoğraf karesi de yer alıyor. Boğaz surları, Galata köprüsü, Nuruosmaniye, Eyüp mezarlığı, sokak manzaraları, camiler ve devrin suskun anlatıcıları satıcılar...

    Sadece fotoğraflara bakarak Loti'nin bu şehirde huzur bulduğunu söylemek mümkün ama o bunu yazıyor da... "Odamı biraz Türk usulü döşedim, Asya ipeğinden minderlerle, yangından ve Musevi tefecilerden sonra Eyüpte'ki evimden kurtarabildiğim biblolarla; bütün bunlar, uzaktan uzağa, Haliç'in derinliklerindeki o mavi satenli gül kokulu salonumu hatırlatıyor. Evimde çok fazla vakit geçiriyorum. Hayatımın huzurlu anları bunlar; nargilemi içerken, İstanbul'u ve küçük tatlı Aziyade'min pırıl pırıl, yemyeşil gözlerini hayal ediyorum. Rocheford Kasım 1877" Sergide ayrıca Aziyade romanının orjinal baskısı, Halife Abdülmecit'in kendisine göndermiş olduğu iki adet tablo ve birbirinden ilginç birçok eşya meraklıların ilgisine sunuluyor. Bilgi için tel: 0 212 252 47 00

    İmparatorluğun çöküşünden anekdotlar

    Dünyanın en büyük imparatorluğunun parçalandığı ve büyük bir savaşın eşiğinde İstanbul'da bulunan Pierre Loti o dönem Fransa'da Türkler'in tek savunucusudur. Can Çekişen Türkiye adlı kitabında tehdit altındaki Türkiye'ye dikkat çekmeyi hedefler. Bu kitaptan devrin İstanbul'una dair bir alıntı: "Dün şarkın olanca görkemiyle parıldadığı, dönemlerden beri kendimi mucize eseri kendini az çok koruyabilmiş bir şehir vardı burada. Batı'nın modern başkentine özgü o siren ve hurda gürültüleri duyulmazdı hiç; imanla yatışan hayat, öylesine dalgın ve ölçülü, akıp giderdi." 10 Mayıs tarihine kadar açık kalacak olan sergi, Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Kütüphanesi Salonu'nda gezilebilir.

    Yazarlar Loti'yi yazıyor

    Sergiyi gezenler, ünlü yazarlarımızın kaleminden süzülen Pierre Loti'yi okurken edebi hazlar da alıyorlar. Yakup Kadri onu şu sözlerle anlatıyor: "Bu şair öyle şeyler biliyor ki; henüz kitaplarda yazılmamıştır, zira bu seyyah öyle yerlerde dolaşıyor ki henüz hiçbir kaşifin ayağı basmamıştır. Ne yazık ki birçoklarımız bu büyük ve harikulade adamı yalnız Aziyade ve Desenchantees'lerin muharriri olarak tanıyor". Tevfik Fikret, Peyami Safa, Yakup Kadri, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Sabahattin Eyüboğlu, Abdülhak Şinasi Hisar, Halit Ziya Uşaklıgil gibi Türk edebiyatının usta kalemleri Pirre Loti'yi fısıldıyorlar sergiyi gezenlere...

  •  
    Üstad harflerin yürüyüşünü yazıyor
    Nuri Pakdil'in "Otel Gören Defterler 5 / Ateş Hattında Harf Müfrezeleri" adlı son kitabı Edebiyat Dergisi Yayınları arasından çıktı.
    Festival bahar havasıyla başladı
    22. Uluslararası İstanbul Film Festivali, önceki akşam düzenlenen görkemli bir törenle başladı.
    Avrupa'dan Türk sinemasına yardım
    Avrupa Görsel-İşitsel Eserler Destek Fonu (Eurimages), Türk sinema sektörüne 530 bin euroluk yardımda bulunacak. Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Eurimages Yönetim Kurulu, Ali Özgentürk'ün Zaman adlı projesine 266 bin euroluk yardımda bulunacak. 3 Türk dağıtım şirketine de Avrupa filmlerinin dağıtımı için destek verecek.
    FESTİVAL GÜNLÜĞÜ
    10.30: Solino(Emek), Üç Maria(Atlas) O Gün Kumsalda(Sinepop), Kadınlar Hapis.. (Beyoğlu) Corta Maltese(Rexx)

    13.30: Kadın Dediğin(Emek), On(Atlas) Kameram ve Ben(Sinepop) Derrida(Beyoğlu) Birlikte(Rexx)

    16.00: Tanrıkent(Emek), Umumi Tuvalet(Atlas), İspanyol.. (Sinepop), Fener Bekçisi.. (Beyoğlu), Victor'un Uyanışı(Rexx)

    19.00: Daima Lilya(Emek), Öldürmeye Hazır(Atlas), Mutlu Günler(Sinepop), Dokuz Kraliçe(Rexx)

    21.30: Hollywoodvari.. (Emek), Yürekten(Atlas), Mektup(Sinepop), Kaybolan Görüntüler(Beyoğlu), Göz(Rexx)

    EMEK 212 293 8439
    ATLAS 212 2528576
    SİNEPOP 212 2511176
    BEYOĞLU 212 2513240 REXX 216 3360112

    13 Nisan 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED