AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Savaşa, işgale,
teröre HAYIR...

İstanbul, Ankara, Bursa, Konya ve birçok şehirde savaş ve işgal karşıtı eylemler düzenleyerek koalisyon güçlerini protesto eden vatandaşlar, bu ülkelerin mallarını meydanlarda boykot etti.

Amerika ve İngiltere liderliğinde koalisyon güçlerinin Irak işgali, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Konya'da düzenlenen miting ve çeşitli eylemlerle protesto edildi. İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği, Adaleti Savunanlar Derneği, Irak'ta Savaşa Hayır Komisyonu, Memur Sen, Anadolu Gençlik Dergisi, Milli Gençlik Vakfı, İHH gibi sivil toplum örgütlerinin aralarında yeraldığı 44 sivil toplum kuruluşunun İstanbul ve Bursa'da düzenlediği "İşgale ve Savaşa Hayır" mitingine onbinlerce insan katıldı.

Savaş henüz kaybedilmedi

İstanbul Çağlayan Meydanı'ndaki mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı Abdullah Sevim, miting kararı alındığında Bağdat'ın henüz işgal edilmediğini ancak, bugün de Irak'ı işgal noktasında değişen bir şey olmadığını ve hâlâ sivillerin katledildiğini söyledi. Sevim, Iraklılar'ın savaşı henüz kaybetmediklerini kaydetti. Sevim, Irak halkının Amerikalılar'ı ülkelerinden kovacaklarına inandığını da ifade etti.

Bursa'da ise Mazlumder Şube Başkanı Rıfat Bakan, Santral Garaj önünde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, ABD askerlerinin Bağdat'a girmesiyle savaşın bittiğinin sanılmaması gerektiğini, asıl savaşın yeni başladığını söyledi.

Ankara Savaş Karşıtı Platformu tarafından Kızılay'da düzenlenen yürüyüşte ön safta yer alan kadınlar, "Iraklı anneler için barış" çağrısı yaptılar. Polis engeliyle karşılaştıkları için McDonald's'ın önüne gidemeyen eylemciler, McDonald's'ı ve Coca Cola'yı boykot çağrısı yaptı.

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların İstanbul şube başkanlarından oluşan bir grup, Irak'a yönelik müdahaleyi protesto amacıyla ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bırakırken, Ankara'da da bir grup da büyükelçilik kapısı önüne siyah çelenk bıraktı. Konya'da düzenlenen eylem ise Tarım Bakanı Sami Güçlü'nün Konya ziyareti nedeniyle kısa sürdü.

Musul ve Kerkük protestosu

Bu arada Irak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi İrfan Şekerci, Irak'ın kuzeyinde yaşanan gelişmelere değinerek, "Musul ve Kerkük'te amaç Türkmenler'i yok etmektir" dedi. IKDP güçlerinin girdiği kentlerde bazı Türkmenler'in öldürüldüğü, bazılarının da yerlerinin belli olmadığı şeklinde iddialar bulunduğunu kaydeden Şekerci, kentlerin talan edildiğini söyledi. Şekerci, "Türkiye acilen müdahale etmezse, Musul ve Kerkük'te, Suriye'de yaşandığı gibi Türkmenler'den eser kalmayacak" iddiasında bulundu.

Kahramanmaraş Barosu Başkanı Kemal Yavuz, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Musul ile Kerkük'te, Misak-ı Milli'den ve kan birliğinden doğan sorumlulukları olduğunu ifade etti. Türkiye Kamu Sen Hatay İl Temsilcisi Mehmet Danagöz de Kerkük ve Musul'un talan edildiğini söyledi. Kayseri'de de mitingi düzenlendi. Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Irak'taki savaşın henüz bitmediğini, bölgede daha büyük savaşlar yaşanabileceğini bildirdi. Sanatçı Şanar Yurdatapan da Irak savaşının diğer dünya savaşları gibi paylaşım savaşı olduğunu, Bush yönetiminin göreve gelmeden önce Ortadoğu'yu ele geçirebilmek için Irak'a saldırmayı planladığını kaydetti.

'Batı emperyalizminin işgali'

Mitinge destek veren medya kuruluşları temsilcileri arasında yer alan gazetemiz yazarlarından Sadık Albayrak ise yaptığı konuşmada Irak'ta yaşanan işgalin yalnız Amerika'nın değil, Batı emperyalizminin bir sonucu olduğuna işaret etti. Albayrak "İngilizler'in 16 mart 1920 'de Şehzade Karakolu'nu basıp askerlerimizi şehid ettikleri gün de bir intifadadır. Bugün

Bağdat'ı yakıp yıkanlar, tarihî süreç içinde Bosna Hersek'te, Çeçenistan'da aynı olayları gerçekleştirmiştir" şeklinde konuştu. Mitingte İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, MGV İstanbul İl Başkanı Fuat Günday, Memur-Sen Temsilcisi Ahmet Gündoğdu ile Irak'ta Savaşa Koordinasyonu temsilcisi Hakan Tahmaz da birer konuşma yaptı.

  • RECEP YETER, SEVDA ALKAN, ALİ SALİ

  •  
    Ateş: Büyük krizin belgelerine ulaştık
    Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Başkanı Ateş, para hareketlerinin izlendiğini ve 1999- 2000 yıllarında"Türkiye'yi krize sokan gelişmelerle ilgili belgelere ulaştıklarını" bildirdi.
    TRT tam bir çiftlik
    TRT Genel Müdürlüğü için müracaatlar sürüyor. Ay sonunda yeni genel müdürünün belli olması beklenen TRT tam bir çiftlik...
    Kuzey Irak'ta Türk gazetecilere ateş açıldı
    Kuzey Irak'ta Saddam milislerinin Türk gazetecilerini taşıyan konvoya ateş açması sonucu 2 gazeteci yaralandı.
    Elyazmalarına rötuş
    Bayan restoratörler, ilk bakışta beyaz önlükleriyle doktor veya hemşire görüntüsü veriyorlar.
    Muş'ta baraj taştı köyler su altında
    Alpaslan 1 Barajı'nın taşması sonucu, merkeze bağlı 3, Bulanık ve Malazgirt ilçelerinde de 6 köy, su altında kaldı. Okullar bir hafta tatil edildi.
    Özürlüye Ayva dopingi
    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, görme özürlü AK Parti Milletvekili Lokman Ayva'yı Özürlü Eğitimi Koordinatörlüğü görevine getirdi.
    Şair emniyet müdürü kitap çıkardı
    Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür'ün ilk şiir kitabı çıktı.
    MEB, şube müdürlerini atayacak
    Milli Eğitim'de Şube Müdürlüğü için başvurular 5-16 Mayıs arasında.
    'Alman vakıfları' davasına temyiz
    Alman vakıfları davasında Ankara 1 No.'lu DGM'nin 4 Mart 2003 günü verdiği beraat kararı, Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesi ile ilgili soruşturmanın tamamlanmaması gerekçe gösterilerek temyiz edildi. Davada müdahil olan yazar Ergün Poyraz tarafından önceki gün Ankara 1 No.'lu DGM Başkanlığı'na verilen temyiz dilekçesinde, "Alman vakıfları ve Bergama" dosyasının yazarı olan Dr. Hablemitoğlu'nun, ilk duruşmanın yapılacağı tarihten bir hafta önce 18 Aralık 2002 günü öldürüldüğü hatırlatıldı. Dilekçede, "Basında dava ile bağlantılı olarak birçok haber yayımlanmış olmasına rağmen, gerek soruşturmada bu yönde herhangi bir bilginin olup olmadığı gerekse emniyet birimlerine ulaşan bir belgenin mevcudiyeti hakkında hiçbir talepte bulunulmadan hüküm tesis edilmiştir" denildi.
  • EVİN GÖKTAŞ

  • 13 Nisan 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED