AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
'Yozlaşmaya CEVABIMDIR'

Türk sinemasının protest isimlerinden Gani Rüzgar Şavata, Doğu dizilerinde yaşanan yozlaşmaya Dumanlı Yol'la set çekeceğini söylüyor.

Gani Rüzgar Şavata'nın çektiği Dumanlı Yol adlı dizinin ilk bölümü geçtiğimiz hafta Kanal 7'de ekrana gelmiş ve izleyicilerin savaşa kilitlendiği saatlerde yayınlanmasına rağmen oldukça yüksek bir izlenme payı elde etmişti. Dizinin senaristi, yönetmeni ve aynı zamanda başrol oyuncusu Gani Rüzgar Şavata, gerçek bir halk hikayesi çektiklerini, bu ilginin ilerleyen bölümlerde daha da artacağını söylüyor. Son zamanlarda çekilen Doğu dizilerinde büyük bir yozlaşmanın yaşandığını belirten Şavata, Dumanlı Yol'u bu yozlaşmaya dur demek için çektiğini söylüyor. Şavata'ya göre Doğu'yla ilgili çekilen bütün dizi filmler yalan yanlış görüntüler ve bilgilerle dolu. "Ağası ağa değil, marabası maraba değil" dediği dizilerin halkın yaşamına, kültürüne ve inançlarına da uzak olduğunu kaydediyor Şavata.

Dizinin asıl adı Azad'tı

Vanlı Azad'ın hikayesinden hareketle Türkiye'de yaşanan gerçekleri sinema diliyle ekrana taşıyan dizinin asıl isminin Azad olduğunu ancak, çalındığı için bu ismi değiştirmek zorunda kaldıklarını büyük bir öfkeyle anlatıyor Şavata: "Azad ismiyle bir TV filmi çekmiştim. Bu film Doğu'daki sinemalarda gösterime girmiş ve iyi bir gişe yapmıştı. Filmin ardından dizi film için kolları sıvamış ve dizinin pilot bölümünün ismini de Azad olarak belirlemiştim. Tam bu sırada aynı isimle bir diziye başladılar. Biz de ismimizi almamaları konusunda diziyi çeken şirketi uyardık. Dizinin ismini değiştireceklerini söylediler ancak sözlerinde durmadılar ve dizi ekrana geldi. Kısa bir süre sonra da kaldırıldı. Ben şimdi ismini değiştirmek zorunda kaldığım bu diziyle onlara da cevap veriyorum." Dumanlı Yol'da sadece Türkiye'yle sınırlı kalmadığını anlatan Şavata, İranlı ve Azerbeycanlı sanatçıların da rol aldığı dizide, Türkçe'nin yanısıra, Azerbeycan lehçesi, Farsça ve Kürtçe ezgilerle birlikte dört dil kullandıklarını söylüyor. Dizide Alevî-Sunnî dayanışmasına da girdiklerini kaydediyor Şavata. Bir tarafta camilerde namaz kılınırken, hemen yan tarafta cem evindeki ibadeti de gözler önüne koyduklarını anlatıyor. Önümüzdeki günlerde Azerbeycan ve İran devlet televizyonlarında da gösterime girecek olan dizinin bu akşam yayınlanacak bölümününün kısa özeti şöyle: Cezaevinden tahliye olan Azad ve arkadaşları memleketlerine trenle son yolculuklarını yaparlar. Yaşamlarının çoğunu cezaevinde geçiren üç mahkumun büyük umutlarla dolu geçmişe dönük hikayeleri başlar. Ancak düşündükleri yol karanlığa gömülüdür. Botan trenden iner inmez vurulur. Azad katilin peşine düşer. Beritan eve kavuşmadan tekrar tutuklanır.
Kanal 7 - 21.30

Sinemanın 'dengbej'i

Kendisini Türk sinemasının "dengbej"i olarak tanımlayan Gani Rüzgar Şavata, şimdiye kadar gezmeden, görmeden, gerçeği analiz etmeden ve düşünmeden hiç bir iş yapmadığını, bundan böyle de yapmayacağını söylüyor. Bu nedenle de Dumanlı Yol'u neredeyse Doğu'nun bütün illerinde çekeceğini anlatıyor. Çekimlerin şimdilik Malatya, Batman ve Kurtalan'da gerçekleştirildiğini ancak ilerleyen bölümlerde Ağrı, Bingöl, Muş, Siirt ve Hakkari'ye de gideceklerini kaydediyor.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU


    ŞİDDET VE SAVAŞA rağmen hayat güzeldir
    Yedi dalda Oscar'a aday olan ve "En İyi Aktör", "En iyi Yabancı Film", "En İyi Orijinal Drama Müziği" dallarında bu ödülü kazanan "Hayat Güzeldir" bu akşam Kanal D'de ekrana geliyor. Arka planda Yahudi soykırımı olan "Hayat Güzeldir", kendine has çocuksu cazibesiyle bir kadının kalbini çalmaya çalışan ve sonunda başaran, Yahudi garson Guido'nun hayatını anlatıyor. Filmde, fakir bir garson olan Guido, zengin ve güçlü İtalyan bir aielenin kızına tutulur ve onu etkilemek için bin bir türlü hokkabazlığa başvurur. Sonunda isteğine ulaşır. Evlenir ve bir erkek çocuk sahibi olurlar. Bu arada Almanya tüm Avrupa'yı ele geçirmek üzeredir. Toplama kampına atılan Guido, ailesini kurtarmak için kendilerini çevreleyen şiddeti reddeder ve tüm bu olanlar oyunmuş gibi davranır.

    Orijinal Adı: Life Is Beatiful Yapım Yılı: 1998 Türü: Dram Yön: Roberto Benigni Oyn: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric
    KANAL D- 23.00

  •  
    Abdullah Gül,
    'Başkent Kulisi'nde

    Başkent Kulisi'nde, Ortadoğu'da değişen dengeler tartışılacak. Fehmi Koru ve Ali Bayramoğlu'nun konuğu Dışişleri Bakanı Abdullah Gül. Irak'ın işgalinden sonra bölgedeki gelişmelerin değerlendirileceği programda, Türkiye'nin nasıl etkileneceği ve Kuzey Irak konusunda nasıl bir yol izleneceği masaya yatırılacak.
    Kanal 7- 11.45

    Kiliseler savaşın neresinde duruyor?
    Akif Beki'nin sunduğu Kırmızı Işık din ve savaş konusuna farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Programda, "Bush'un arkasındaki kiliseler hangileri? Bu bir haçlı savaşı mı? İslam dünyasına karşı Yahudi-Hristiyan ittifakı mı kuruldu? Savaşı destekleyen ve savaşa karşı çıkan kiliseler hangileri? ABD kiliseleri savaşın neresinde duruyor?" gibi kritik sorulara cevap aranacak. Kanal 7 - 23.30
    Milli Eğitim Bakanı Çelik Kafe Siyaset'te
    Mete Belovacıklı ve Murat Yetkin, Kafe Siyaset'te, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i ağırlıyor. Öğrencilik hayatında hortumla dayak yiyen Çelik, Kafe Siyaset'te; yeni eğitim sisteminde ne gibi değişiklikler yapmayı düşündüğünü, YÖK ve ÖSYM'de hangi değişiklikleri öngördüğünü, kıyafetten kitaba, özürlülerin eğitiminden okul yapımına neleri hedeflediğini anlatacak.
    Cnn Türk - 11.05
    Kime niyet kime kısmet...
    Fantastik dizi Sihirli Annem'in bu bölümünde; Dudu, Betüş ile Sadık'ı ayırmak için yeni bir sihir yapar. Bu defaki sihirini Sadık'a hediye edeceği kravata yapacak, Sadık kravatı takar takmaz gördüğü ilk kadına âşık olacaktır. Ancak kravatı daha Sadık takmadan Umur görür ve çok beğendiği için alıp kendisi takar. Sonra da Firuze'ye âşık olur.
    Kanal D - 20.30
    13 Nisan 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED