AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Askerlerimiz serbest bırakıldı

Başbakan Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Cheney'i arayarak, askerlerimizin "derhal" serbest bırakılmasını istedi. Cheney'nin verdiği güvence doğrultusunda, askerlerimiz dün geceyarısına doğru Bağdat'ta serbest bırakıldı.

Irak'ta ABD'li askerlerce tutuklanan Türk askerleri konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile yaptığı görüşme sonuç verdi. İki ülke heyetlerinin görüşmelerinden sonra, askerlerimiz, dün geceyarısına doğru Bağdat'ta serbest bırakıldı.

Erdoğan, telefon görüşmesinde, "Bu müttefikliğe sığmaz. Askerlerimizin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" deyince, Cheney'nin, olayın yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını belirterek, "Askerlerinizi bırakacağız" dediği öğrenildi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Ankara İl Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Atatürk Kapalı Spor Salonu'nun VIP salonunundan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile telefonla görüştü. Görüşme sırasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Erdoğan'ın yanında bulundu.

Uydu telefonu getirildi

Görüşme öncesinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile Başbakanlık Baş Danışmanı Ender Arat, Atatürk Kapalı Spor Salonuna geldi. Görüşmenin rahat bir ortamda yapabilmesi için Dışişleri Bakanlığından uydu telefonu ile kayıt cihazı getirtildi.Görüşmenin 15 dakika sürdüğü öğrenildi. Cheney ve Erdoğan'ın sözlerini Ender Arat'ın tercüme ettiği öğrenildi.

Müttefikliğe sığmaz

Erdoğan'ın Irak'taki Süleymaniye kentinde Türk askerlerinin tutuklanmasının Türkiye'de büyük bir infiale neden olduğunu belirterek, "Bu olay iyileşme seyrindeki Türk Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyecektir. Bu olay müttefikliğe sığmaz. Dost ve müttefikimiz olan ABD'nin müttefikliğin gereğini yaparak askerlerimizi en kısa sürede serbest bırakmasını bekliyoruz" dediği öğrenildi.

Dick Cheney'nin ise yaşanan olaydan ABD yönetiminin de büyük üzüntü duyduğunu bildirerek, "Olay bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanmıştır. Türkiye bizim dost ve müttefikimizdir. Askerlerinizi en geç bu gece yarısına kadar serbest bırakacağız" dediği belirtildi.

Askerlerimiz Süleymaniye'de

Başbakan Erdoğan-Cheney görüşmesinde varılan mutabakat sonrasında, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden oluşan Türk Heyeti'nin, Irak'taki ABD askeri yetkilileri ile sürdürdükleri görüşmeler olumlu sonuç verdi. 11 askerimizin, geceyarısına doğru Bağdat'ta serbest bırakıldıkları bildirildi. Ancak, güvenlik sebebiyle, geceyi Bağdat'taki ABD misafirhanesinde geçiren askerlerimizin, sabah saat 06:00'da helikopterle Süleymaniy'ye götürülerek, buradaki Türk yetkililere teslim edilecekleri öğrenildi.

  • BİLAL ÇETİN, ANKARA

  •  
    Erdoğan: Onurumuzu kimseye çiğnetmeyiz
    'Orman tasarısı' için referanduma hazırız
    AK Parti Ankara İl Kongresinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, orman arazilerin satışıyla ilgili yasa tasarısı konusunda refaranduma hazır olduklarını söyledi.
    TEPKİLER HIZLA BÜYÜYOR
    Awacs misillemesi
    ABD ile yaşanan kriz, bu ülkeden alınması düşünülen 'Awacs'ları yeniden gündeme getirdi. ABD ile Türkiye arasında imzalanan 1.5 milyar dolarlık Awacs alım anlaşmasının iptal edilmesi isteniyor.
    ABD'liler büromuzu soymuş
    'Türkiye ABD ile köprüleri atabilir'
    A.A. konvoyuna silahlı saldırı
    MHP ve İP'lilerden ABD'ye protesto Kısa kısa...
    7 Temmuz 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED