AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Kimin gözyaşları..? İsrail Gazze'den neden çekildi?

Neredeyse hepimizi ağlatacaklar! Ariel Şaron "yüreğinin yandığını" söylerken ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "dramatik bir an" yaşandığını söylüyor. İsrailliler gözyaşı döküyor. Kendileriyle birlikte dünyanın da gözyaşı dökmesini istiyorlar. Dünya basınında dramatik sahnelere yer veriliyor.

Neden? 38 yıl önce işgal ettikleri Filistin topraklarından çekildikleri için. Neden? "Vadedilmiş topraklar"dan bir adım geri attıkları için. Neden? Yağmaladıkları, gasbettikleri, katliamlar sergiledikleri topraklardan uzaklaştıkları için. Her karışında katliamların, trajedilerin yaşandığı Filistin topraklarında kimin için gözyaşı dökülmeli?

Güney Lübnan'da direnemeyen ve ilk kez geri çekilmek zorunda kalan İsrail, ikinci kez işgal ettiği bir bölgeden çekiliyor. Hizbullah'a yenildi ve yenilmezlik efsanesini kaybetti. Gazze'de ise Hamas'ın direnişini ezemedi. İkisi de İsrail için ilkleri barındırıyor. Güney Lübnan'da yenilmezliğini kaybetti. Gazze'de ise, 1978'deki Camp David Anlaşması'ndan sonra ilk kez yerleşim birimlerini terk ediyor. Rus Kazakları'nın işlevine benzer biçimde vadedilmiş topraklara yayılmak, sınırları genişletmek için Filistin halkına ait topraklara yerleştirilenler ilk kez çekiliyor. Gazze'deki 1,3 milyon Filistinli'nin bağrına saplanan, silahlarla korunan 8 bin İsrailli nihayet gidiyor.

Gelelim İsrail'in çekilme nedenine ve çekilme sonrası hesaplarına...

1- İsrail Gazze'den barış adına çekilmiyor. Bu bir barış operasyonu değil. Şaron yönetimi, radikal Yahudilerin öfkesine Filistinlilerle barış yapmak için katlanmıyor.

2- Bu tam bir çekilme değil. Gazze'nın sınırları yine İsrail'in kontrolünde olacak. Hava ve deniz sahaları da. Filistinliler'in hareket özgürlüğü bile İsrail denetiminde olacak.

3- İsrail Batı Şeria'dan da çekilirse bunun barış adına yapıldığını söyleyeceğiz. Batı Şeria'daki 420 bin İsrailli yerleşimci çekildiği anda barış söz konusu edilebilir. Ama çekilmeyecek! Göstermelik olarak kıyıda/köşede kalmış dört küçük yerleşim birimi boşaltılacak sadece.

4- Daha kötüsü, Gazze'den çekilen İsrail, Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini daha da artıracak. Bütün yoğunluğunu, enerjisini Batı Şeria'ya yöneltecek. Bölgedeki İsrail ağırlığı daha da artacak.

5- Gazze'den çekilme ABD ile İsrail arasındaki anlaşmaya dayanıyor. ABD Başkanı George Bush'un sözünü ettiği Filistin devletinin Batı Şeria'da değil Gazze'de kurulacağı öne sürülüyor. Gazze'de bağımsız bir Filistin devleti kurulurken Batı Şeria'da İsrail'in ezici hakimiyeti söz konusu olacak. Yani, Filistin Devleti Gazze topraklarıyla sınırlı kalacak. Bu, ABD ve İsrail'in dünyaya oynadığı büyük bir oyun.

6- İsrail, güvenli sınırları önceliyor. Batı Şeria'nın bir bölümünü daha İsrail topraklarına katacak ve doğal bir sınır oluşturacak. Gözlemcilerin bu program sonrası de facto bir Filistin devletiyle de facto bir İsrail devletinin ortaya çıkacağına dair görüşleri dikkat çekici.

7- ABD-İsrail anlaşmasında Bush yönetiminin, 1967 öncesi siyasi haritaya dönülmeyeceği konusunda İsrail'e güvence verdiği belirtiliyor. Yani "çekilme oyunu"ndan sonra İsrail Batı Şeria'da elinde tuttuğu topraklarda meşru bir güç olarak tanınacak.

8- Batı Şeria'daki "duvar" inşaatının bu anlaşmaya göre yapıldığı, yerleşim birimlerinin bu yolla genişletildiği, Filistin'e artık bir karış toprak bile verilmeyeceği ve bölgenin büyük bölümünün İsrail egemenliğine bırakılacağı söyleniyor. Böylece İsrail için güvenli ve değişmez sınırlar oluşturulacak. Tabi Utanç Duvarı da meşrulaşacak.

9- 10 yıl içinde Ürdün'den Akdeniz'e kadar olan bölgedeki Arap nüfusu, 5,2 milyonluk Yahudi nüfusunu geçecek. Çekilme ve Batı Şeria'yı parçalara ayırma stratejisi aynı zamanda bu "demografik tehdidin" önüne geçmeyi amaçlıyor.

10- Şaron bu planı uygulayarak büyük oynuyor. İlk bakışta risk alıyor gibi görünse de, çok uzun vadeli bir plan uyguluyor. Adeta İsrail'i yeniden kuruyor. Bunları yaparken de dünyanın gözünde "barış adamı" sıfatını kazanmaya çalışıyor. ABD'nin gözünde şimdi bir numara. Bush onu "barış adamı" olarak nitelememiş miydi?

11- Gazze büyük oranda Hamas'ın kontrolünde bir bölge. Çekilmenin ABD destekli Mahmut Abbas yönetimiyle Hamas arasında ciddi bir iktidar çatışmasına zemin hazırlayacağı belirtilerek iç savaş senaryoları konuşuluyor. Hamas çok ciddi bir hedef haline getiriliyor. Kontrol edilemezse Hamas'a yönelik çok ciddi bir operasyon başlatılabilir. Tabi adı "terörle mücadele" olacak.

12- Çekilmenin bir de dışarıya, Ortadoğu'ya yönelik hedefleri var. İsrail Gazze gibi sorunlu bir bölgeden kontrollü olarak çekiliyor. Artık sadece Batı Şeria'da yoğunlaşmasını değil, Basra Körfezi'ne kadar etkinlik kurmasını izleyeceğiz. Irak işgaliyle ABD'nin korumasında bu ülkede etkinlik kuran İsrail, enerjisini Hizbullah, Lübnan ve Suriye'ye yönlendirecek. Çekilme bittikten sonra Şaron yönetiminin Suriye'ye yönelik tahrikleri nasıl artacak hep birlikte göreceğiz.

13- Şimon Peres'in; "Siyonizm toprakla kuruldu, nüfusla devam ediyor" sözü İsrail için yeni slogan. Artık toprak üzerinde değil, nüfus üzerinde savaşları göreceğiz.

14- Tüm bunların ötesinde Gazze'de çelik gibi bir Filistin iradesi vardı ve bu sonuçların bir kısmını belirledi. İsrail hangi stratejiyi uygularsa uygulasın, bir gün Filistin'in özgürlük tutkusu, o utanç Duvarı'nı da yerle bir edecektir.


19 Ağustos 2005
Cuma
 
İBRAHİM KARAGÜL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED