AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Saddam'ı Kaddafi'nin kızı savunacak

Irak'ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin, bugün yargılanmaya başlıyor. 35 yıllık cinayet ve katliamlarla dolu iktidarının hesabını verecek olan Saddam'ın savunma ekibinde Kaddafi'nin kızı da bulunuyor

Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, bugün özel mahkemede yargılanmaya başlayacak. Saddam Hüseyin'in yargılanması, sonuca en hızlı varılabileceği düşünülen, 1982 Duceil katliamı davasıyla başlayacak.

Devrik diktatörün ve 7 yakın adamı, Bağdat'ın 50 kilometre kadar kuzeyinde bulunan Şii kasabası Duceil'deki saldırganların Saddam Hüseyin'e suikast girişimlerinin başarısız olmasından sonra, kentteki 143 kişinin idam edilmesi ve yaklaşık 1500 kişinin tutuklanarak işkence görmesinden sorumlu tutulacak.

Jürinin olmayacağı davada baş yargıç tanıkları sorgulayacak ve davada görevli 5 yargıç, Saddam ve adamlarının suçlu ya da suçsuz olduğuna karar verecek.

Suç dosyası kabarık

Saddam'ın İran-Irak savaşı sırasındaki olaylardan, Kürtlere yönelik 200 bin Kürdün katledildiği Enfal harekatı, Barzani katliamı (1983) ve 1988'deki Halepçe soykırımına, siyasi rakiplerin öldürülmesinden, işkence ve kayıp dosyalarına ve BM kararlarının ihlaline kadar pek çok farklı konuda yargılanması bekleniyor.

Suçlamaların başlıcaları şöyle sıralanıyor: Halepçe katliamı, binlerce İranlı savaş esirinin toplu idamı, Kuzey Irak'ta Kürtlere karşı soykırım, Kuveyt işgalinde Lahey ve Cenevre sözleşmelerini ihlal etmek, Güney Irak'taki binlerce Şii'in 1991 yılında başlattıkları isyanı kanlı bastırma, 10 bin muhalifin işkence görmesi ve öldürülmesi gibi suçlamalar da iddia makamının Saddam hakkında hazırladığı dosyalar arasında yer alıyor.

Savunma ekibi ünlülerle dolu

Ragad Saddam Hüseyin: Saddam Hüseyin'in en büyük kızı. Ragad ve küçük kız kardeşi, ABD'nin Irak'ı işgal etmesinden kısa süre sonra Ürdün'e kaçmıştı.

Halil Duleymi: Ragad tarafından geçen yıl tutulan Bağdatlı avukat. Irak Barosu'nun üyesi.

Abdulhak Alani: İngiltere'de yaşayan Irak doğumlu avukat.

Mahattir Muhammed: Malezya'nın eski Başbakanı.

Ayşe Muammer Kaddafi: Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kızı. Hukuk profesörü olan Ayşe Kaddafi, Saddam'ın hukuk danışmanlarına 2004'te katıldı. Kaddafi ülkemizi de ziyaret etmişti.

  • BAĞDAT

    'Yargıçlar gizli eğitimden geçti'

    Devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in davasını ele alan İngiliz The Guardian gazetesi, bir Fellucelinin "Saddam şimdi mazi oldu. O tedavülden kalkmış bir para gibi, bir kıymeti kalmadı. Kürdistan'da ve Necef ve Basra gibi Şii kentlerinde ise, insanlar konu açıldığında davadan hoşnut olduklarına dair sözler sarf ediyor, bazen onu sanık sandalyesinde gözlerinin önüne getirip gülümsüyor" sözlerine yer verdi.

    İngiliz Independent'ta yazan Patrick Cockburn de davanın Iraklıları böldüğünü ve davayla ilgili daha pek çok belirsizlik olduğunu belirterek, "Duruşmanın bu aşamasının ne kadar süreceği belirsiz. Muhtemelen ilk oturum ardından haftalarca ara verilecek" ifadesini kullandı.

    Gazete, güvenlik gerekçesiyle kimliği açıklanmayan yargıçların, geçtiğimiz aylarda İngiltere'de gizli eğitimlere alındığını da yazdı. Habere göre 20 yargıç ile 23 savcı, Uluslararası Barolar Birliği'nce düzenlenen eğitimde ölüm cezası ve müebbet hapis istemi içeren bazı dava senaryoları üzerinde çalıştı. Eğitime yardım eden avukatlardan Stuart Alford, yargıçlardan hiçbirinin uluslararası hukuk deneyimi olmadığını söylüyor ama benzer mahkemelerdeki tüm yargıçların da benzer durumlarda olduğunu belirtiyor.



  • 19 Ekim 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED