AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S P O R

Panik bitsin

Bakan OSMAN PEPE "Kuş Gribi" ile ilgili kanatlı avını 14 Ekim'de yasakladı. Avcılıkta Bakan Bey duyarlı. Geçen kış hava soğudu diye avı yasaklamıştı. Avcı da yasal yoldan devlete ödediği parayı ondan geri istedi.

Grip bu. Tabi ki vatandaşın sağlığı avcının keyfınden önce gelir. Kendisini avcılar da kutluyor, biz de. Ancak bir yandan paniklemeyelim derken, öte yandan paniği büyütüyoruz.

Gerçekler göz ardı edilmemeli. Göç eden av kuşu ülkemize uzaydan direk gelmiyor. Göçle geldikleri ülkelerde, ki buna AB ülkeleri de dahildir, veya bizden gideceği ülkelerde av yasağı varsa, gelin bu yasağa uyalım. Fakat yok. Yasakla göç de durmuyor.

İç ve dış turizm açısından olsun, beyaz et ve yumurta sektörü açısından olsun, ülkemizin ekonomik zararı çok büyüktür.

Abartmayı severiz. Aslında olay abartıldığı kadar değildir. 8 yılda 67 ölüm vakası. İlk virüs belirtisi 1997'de Honkong'da saptandığında, Bursa/Mustafa Kemal Paşa'da Orman Bakanlığına ait Sülün Üretme Çiftliğinde 7500, Şarköy'de 2500 sülün bir günde telef olmuşlardı. O yıllarda halkımız panikletilmedi.

Şimdi bazı popülist valiler Bakanı hiçe sayıp Bakandan önce bölgesel av yasağı getirdiler. Olacak şey değil. Bakanlığın böyle ekstrem vakalarda avcıya ihtiyacı vardır. Bilinçli avcı gönüllü bir görevlidir. Vatandaşı parayla istesen dağda, bayırda, nehirde, gölde ölmüş göç veya yerli av kuşu aramaya ve devletin araştırma laboratuvarlarına göndermeye sevkedemezsin. Bu tedbir için Bakanlık görevlilerinin sayısı da buna yetmez.

Paniklemede büyük ilaç firmalarının, yabancı beyaz et üreticilerinin spekülasyonlarının olmadığı söylenemez. Şimdi şok fiyatlarla şok tavuklar yolda. Bilimsellikten uzak yasaklarla birilerine çanak tutmayalım.. Halkımızın endişelerini hafifletmeye yönelik Dünya Tarım Örgütü FAO'un ve Sağlık Bakanlığının "3 günlük kuluçka süresi tamamlandı. İnsanlarda bir vaka ortaya çıkmadı. Bundan sonra da çıkmaz!" çağrılarına Bakanlık olarak siz de uyun.

Kuşlara hava koridorumuzu kapayıp ülkeye giriş yasağı koyacak halimiz yok. Gelin bir kez de avcıya güvenin ve yakınlaşın. Onları göreve çağırın. Ve ülkemizde avcılığı tavsiye ve göreve çağrı şeklinde yine açın. Göçer avı yasak, kaçar avı serbest. Bu iş zaten yürümez..


19 Ekim 2005
Çarşamba
 
MAHMUT KULEİN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED