AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Zihinsel değişim hiç de kolay olmayacak

Türkiye demokrasinin ve demokratların seviyesini test eden gelişmelere sahne oluyor. Türkiye evet, müzakerelere başlamış bir ülke. Ama zihinler -aydın geçinen tabakanın zihinlerini kastediyorum- henüz Türkiye'nin bulunduğu konumu kavrayabilmiş değil.

Belki de devletin yerleşik etkin kurumlarının hükümete yardımcı olmak bir yana hükümetin başarısızlığını bekleyen bir tavır sergiliyor olmaları bahsettiğim kavrayamama olgusunu güçlendiriyor olabilir.

Yazan, konuşan ve eylem koyan nice aydının asker söz konusu olunca, kaleminin kırılması, dilinin tutulması ve eylem kabızlığına mübtela olması Türkiye'den beklenen zihinsel gelişimin çok kolay olmayacağını gösteriyor.

Hükümetin özelleştirme politikasını yerden yere vuran hele Erdemir konusunda "sattırmayız" tehdidi savuranlar, Erdemir'i OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) alınca birdenbire bıçakla kesilir gibi konuşmayı ve eylem yapmayı bıraktılar! Neden? Çünkü OYAK'ın yöneticileri emekli generaller de ondan! Erdemir'i OYAK değil de aynı fiyatla Albayraklar ya da Kombassan alsaydı düşünün neler olurdu!?

Ya da Kombassan'ın ortağı bulunan bir sigorta şirketi Ermenilere soykırım gerekçesiyle tazminat vermeyi kabul etseydi düşünün ne fırtınalar kopardı. Basınımız, yazarlarımız, çizerlerimiz, yorumcularımız, sivil toplum örgütlerimiz ne eylemler koyarlardı ortaya.

Zihinlerimiz, emekli de olsa generallerin hâlâ misyon sahibi olduğuna inandığı için milli meselelerde bile aşırı temkinlidir.

Sözde Ermeni soykırımını devlet olarak millet olarak şiddetle reddediyor olmamıza rağmen, OYAK'ın ortak olduğu AXA sigorta şirketinin, sözde soykırımı resmileştirecek ve meşrulaştıracak bir işleme tevessül etmesi karşısında hiç kimseden ses çıkmıyor!!!

OYAK'ın ortak olduğu Fransız AXA Sigorta Şirketi 1915'li yıllarda Osmanlı topraklarında Nordstern adıyla hayat sigortası poliçeleri düzenliyormuş. O dönemde hayat sigortası yaptıran ve tehcir sırasında kaybolan Ermenilerin varisleri şirketten tazminat istemiş ve dava açmışlar şirket de dava sonuçlanmadan 17 milyon dolar tazminat ödemeyi kararlaştırmış. Ama kararın gerekçesi kaybolmak falan değil. AXA tehcir sırasında kaybolan Ermenileri "Ermeni Soykırımı kurbanı" olarak kabul etmekte ve soykırım gerekçesiyle tazminat ödemeyi kararlaştırmaktadır.

Evet bomba etkisi yapması gereken bu çok önemli gelişmeyi basınımız görmezden gelmekte, asıl önemlisi de OYAK bir açıklama dahi yapmaktan imtina etmektedir! Böylesi son derece önemli ve hayati bir konuda bu yazıyı kaleme aldığım saate kadar her konuda mangalda kül bırakmayan kesimlerin çıtının çıkmadığını gördüm. İnternette yaptığım aramada konuyla sadece Yeni Şafak ve Zaman gibi gazetelerin ilgilendiğini gördüm. Bazı internet sitelerinde de sadece haber olarak yer almış fakat BBP dışında tepki koyan yok.

Zaman Gazetesi'nde yayınlanan analizden bir alıntı ile yazımı noktalıyorum:

"Fransız sigorta devi Axa'nın soykırım iddiasıyla Ermenilere 17 milyon dolar tazminat ödemeye karar vermesi gözleri şirketin Türkiye'deki ortağı Oyak'a çevirdi.

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters'ın Los Angeles bürosunun geçtiği haber, tazminattan daha önemli bir hususa dikkat çekiyor. California'da açılan mahkeme sonuçlanmadan Axa tazminat teklifinde bulunurken davacıların avukatı Mark Geragos, varılan uzlaşmayı, "Türkiye ve ABD'nin soykırımı resmen tanıması yolunda atılan adımların temel parçası" diye yorumluyor. Soykırımı resmen tanıyan Fransa'nın bir sigorta şirketinin söz konusu hamlesi Türkiye'yi yeni emrivakilerle karşı karşıya getirebilir. Bunu anlamak için derin tahlillere ihtiyaç yok. Ne diyor avukat Geragos? İşte dün Zaman'ın manşetten verdiği haberde geçen cümleler: "Daha önce New York Life sigorta şirketi de uzlaşmaya vardı. Axa ile de anlaşma yapıldı. Bunlarla yalnızca Ermeni soykırımından kaynaklanan kayıpların mali telafisinin sağlanmasını hedeflemiyoruz." Ermeni lobisinin en etkin olduğu ülkelerden ABD'de yaşanan bu gelişme Türkiye'de şimdilik yankı bulmadı. Şu ana dek ne Dışişleri Bakanlığı ne de ilgili kurumlardan herhangi bir açıklama var. Derin bir sessizlik hakim. Muhteva ayrımı yapmadan içinde 'soykırım' kelimesi geçen haberleri manşetlerden düşürmeyen gazetelerin Reuters'tan gelen bu haberi görmezden gelmesi de ilginç. Acaba, 6 yıldır Axa ile yarı yarıya ortak sigorta poliçesi düzenleyen Oyak'ın varlığı bu sessizlikte belirleyici oluyor mu? Erdemir için 4 Ekim'de yapılan özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi Oyak verince de benzer bir tablo ortaya çıkmıştı. 'Erdemir satılamaz' diyen sendikalar o gün bugündür protesto mitingi yapmıyor! Bununla da yetinmeyen bazı sendika başkanları, "Oyak aldığı için çok mutluyuz" mesajları veriyor. Kişilerin kendilerini özgürce ifade edebildiği internetteki tepkilerde ise önemli ipuçları var. Eleştirilerin adresi, Axa'nın ortağı Oyak. İnternethaber sitesindeki yorumlardan sadece biri: "Hadi bakalım, herkesi Axa Oyak'ı boykota davet ediyorum. Yeter artık bu ülkeyi sömürüp sonra da kötülemesinler. Oyak da inşallah en kısa sürede hatadan vazgeçip ayrılır." Oyak, ortaklığın devam edip etmeyeceğine dair nasıl bir karar verecek, bunu zaman gösterecek. Ancak kamuoyunun bir açıklama, hatta bir özür beklediği ortada."(Turhan Bozkurt, Zaman 15.10.2005)


19 Ekim 2005
Çarşamba
 
Resul Tosun
RESUL TOSUN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED