AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Bir fısıltı 1000 can aldı

Bir milyon Şiinin 7. imam Musa Kazım'ı anma törenleri büyük bir katliama dönüştü. Dicle nehri üzerindeki bir köprüde intihar eylemcileri bulunduğu söylentisi üzerine çıkan izdihamda 1000 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce insan boğularak öldü.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir köprü üzerinde intihar eylemcileri bulunduğu söylentisi üzerine çıkan izdihamda 1000 kadar kişi öldü, 322 kişi yaralandı. Irak Sağlık Bakanlığı yardımcısı Celil El Şumari, Sünni Ademiye ve Şii Kazımiye mahallesini bağlayan Dicle nehri üzerindeki El-Ayma köprüsünde çıkan izdihamda 1000 kadar kişinin öldüğünü söyledi. Polis yetkilileri, köprünün çöktüğünü ve insanların nehre düştüğünü söylediler.

Nehre düşerek boğuldular

Azemiye bölgesi polis komutanı Tuğgeneral Halid Hasan, El Ayma köprüsündeki izdihamda ölen kişilerin çıkan izdihamda ya da nehre düşerek boğulduğunu söyledi. Hasan, olayın kalabalığın köprüyü geçmeye çalışırken meydana geldiğini belirtti. Ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu belirtildi.

Dar sokaklar ölü sayısını arttırdı

Görgü tanıkları, Kazimiye türbesine giden sokakların dar olmasının, kurtarma görevlilerinin ölülere ve yaralılara ulaşmasını neredeyse imkansız kıldığı belirtti. Şiilerin 7. imamı Musa Kazım'ı anma töreni dolayısıyla başkent Bağdat'ın çeşitli kesimlerinden ve diğer vilayetlerden yaklaşık bir milyon kişi dün Musa Kazım türbesi civarında toplanmıştı.

İki bakana istifa çağrısı

Irak Sağlık Bakanı Abdülmüttalib Muhammed Ali, izdihamdan, İçişleri ve Savunma bakanlarının sorumlu olduğunu iddia ederek, bu bakanların istifa etmesini istedi.

Muhammed Ali, düzenlediği basın toplantısında, "İçişleri Bakanı Beyan Cabr ve Savunma Bakanı Sadun El Duleymi'nin izdiham olayından sorumlu olduklarını'' ifade ederek, "Arkadaşlarımdan ya olayla ilgili tüm sorumluluğu üzerlerine almalarını ya da istifa etmelerini istiyorum'' dedi. Irak Sağlık Bakanı Muhammed Ali, geçen yıl ABD'ye büyük direniş gösteren Şii lider Mukteda Sadr hareketine yakınlığıyla biliniyor.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Beyan Cabr, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, köprü üzerindeki Şii kalabalık arasında, "bir intihar saldırganı olduğu'' söylentisini çıkaran bir teröristin yüzlerce kişinin öldüğü izdihama neden olduğunu söyledi.

  • BAĞDAT

    Erdoğan'dan taziye telefonu

    Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'ta dini bir törene katılan cemaatin arasında başgösteren panik sonucu çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, bu üzücü olay nedeniyle Türkiye'nin kardeş Irak halkının acısını paylaştığı belirtildi. Açıklamada, "Hükümetimiz ölenlere Allah'tan rahmet, Irak hükümeti ile acı olayda yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabır diler'' denildi. Bu arada Dışişleri Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Irak Başbakanı İbrahim Caferi'yi arayarak taziyesini bildirdi. Dışişleri Bakanı Gül'ün de Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi arayarak başsağlığı dilediği belirtildi. n ANKARA

    Faciayı ABD askerleri mi hazırladı?

    ABD askerlerinin çevre yollarını kapatarak Musa Kazım türbesine tek geçiş yolu olarak El Ayma köprüsünü bıraktığı, bunun da faciaya davetiye çıkardığı ileri sürüldü. ABD askerlerinin güvenlik önlemleri gerekçesiyle çevre yollardan Musa Kazım Türbesi'ne geçişlere izin vermediğini dile getiren görgü tanıkları, Şiilerin zorunlu olarak El Ayma köprüsünü kullandığını belirttiler. Faciadan kurtulan bir Iraklı "İzdiham ABD askerlerinin suçu. Eğer çevre yollarından bazıları açık tutulsaydı yüzlerce insan ölmeyecekti" dedi.

    Endonezya'da Açe Hareketi üyeleri affedildi

    Endonezya'da yüzlerce Açeli, cezaevlerinden salıverilmeye başladı. Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun imzaladığı af yasasından sonra, Özgür Açe Hareketi (ÖAH) üyesi 2 bin mahkumun serbest bırakılması bekleniyor. Af yasasıyla Açe'deki Jantho cezaevinden 58, Batı Java'daki Bandung kentinde 74, Surayaba kentinde 167 ve Orta Java'daki Magelang'da da 129 mahkumun serbest bırakıldığı ve Açe'ye gönderildiği belirtildi. Serbest bırakılan örgütün üst düzey liderlerinden Tengku Kamaruzaman, "Son 30 yılda verdiğimiz mücadelenin sonucu serbest bırakıldık. İlk olarak barış sürecinin devam etmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu bizim için önemli'' dedi. n BANDA AÇE



  • 1 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED