AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Türkmenlerde Kerkük paniği

Yeni Irak anayasasının Kerkük'ü bir Kürt kenti yapacağını vurgulayan Türkmen liderler, Yeni Şafak'a yaptıkları açıklamalarda, tepkilerini 15 Ekim'de yapılacak referandumda anayasaya 'hayır' diyerek göstereceklerini belirttiler.

  • METİN MUTANOĞLU
    Yeni Irak anayasa taslağının oylanmadan Irak Ulusal Meclisi'nden geçmesi, ülkedeki tansiyonu daha da artırdı. Sadece bazı Şii ve Kürt partilerinin kabul ettikleri taslağa karşı tepkiler giderek artıyor. Iraklı Türkmenler de anayasanın Kerkük'ün 2007 yılının Kasım ayında yapılacak referandumla hangi etnik bölgeye bıraklıcağını kararlaştıran 136. maddesi üzerinde itirazlarını sürdürüyor. Anayasanın mecliste okunmasının ardından Kerkük'te sokaklara dökülen Türkmenler, 136. maddenin değiştirilmesini istedi. Bugünlerde Irak'ta faaliyet gösteren bütün Türkmen gruplar olağanüstü toplantılarla Kerkük konusunda alacakları tavrı tartışıyorlar. Dün Bağdat'ta biraraya gelen Türkmenler, Kerkük konusunda ortak bir tavır benimsediklerini ve Kerkük'ün tarihsel olarak bir Tükrmen kenti olduğunu açıkladılar. Yeni anayasanın Kerkük'ü bir Kürt kenti yapacağını söyleyen Türkmen liderler, Türkiye'nin bu konuda daha aktif bir diplomasi yürütmesini bekliyor.

    Kürtler yığınak yapıyor

    Irak Cumhurbaşkanlığı Türkmen İşleri danışmanı Dr. Muzaffer Arslan, yeni anayasada Türkmenlere anadilde eğitim ve yayın hakkı verilmesine rağmen, Kerkük'ün adım adım Kürt kenti yapıldığını söyledi. Kürtler zaten 2007'de yapılacak referandum için şimdiden Kerkük'e büyük bir yığınak yapıyor diyen Arslan, "amaçları referandumla Kerkük'ü Kürdistan'a bağlamak. Bu politika sürdürülürse Irak için hiç bir zaman barış ortamı yakalanamaz. Eğer yapacağımız görüşmelerde olumlu yönde bir adım atılmazsa Ekim ayındaki referandumda da anayasaya hayır diyeceğiz. Referandumdan anayasaya "Evet" çıkarsa biz Türkmenler olarak mücadelemizi kaldığımız yerden devam ettiririz" diye konuştu.

    Anayasa bu haliyle Irak'ı parçalar

    Irak Ulusal Meclisinde 3 üyesi bulunan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Saadettin Ergeç de anayasanın adil olmadığını, Iraklı Türkmenlerin topraklarını ellerinden alarak, Kerkük kentinin demografik yapısını bozmayı amaçladığını söyledi. "Türkmenlere bazı haklar tanısa da, toprağı olmayan bir milletin anayasada haklarının yazılı olması neyi ifade eder ki?" diye soran ITC başkanı Ergeç, "anayasa şimdiki haliyle Irak'ın geleceği için son derece tehlikeli. Irak'ın parçalanmasına yol açabilir. Eski taslakta yer alan 58. madde 136. maddeye ilhak edildi ve Saddam zamanında göç ettirilen, evlerinden uzaklaştırılan kişilerin geri getirilmesine olanak sağlıyor. Kaler ve Kadirkelam gibi bazı Kürt bölgeleri, Kerkük'e bağlanmaya çalışılıyor. Bu bölgeler tarih boyunca sadece Saddam Hüseyin zamanında Kerkük'e bağlanmıştı. Aslında tarihsel olarak Kerkük'le bir ilgileri yoktur" diye konuştu. Ergeç, "Kerkük milli bir servettir. Her kim Kerkük'e sahip olursa canlanır, ayakta durur. Onlarda bunu biliyorlar. Kerkük bütün Iraklıların malıdır ve her bir Iraklı Kerkük'ten yararlanmalıdır" dedi.

    Kerkük'ün kaybı korkunç olur

    "Iraklı Türkmenler, Saddam Hüseyin zamanında şimdikinden daha fazla haklara sahiptiler" diye konuşan Iraklı Şii Türkmenlerin kurduğu Vefa Hareketi'nin Siyasi Büro Şefi Yılmaz Medyar da "Türkmenler olarak kerkük'ün bir Kürt kenti yapılmak istendiğini biliyoruz. Bunun olmaması için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz" dedi.

    Irak Ulusal Meclisi Türkmen üyesi Feryad Ömer de Türkmenlere yeni anayasada siyasi, kültürel ve eğitim haklarının verildiğini belirterek, "Ancak endişe ettiğimiz madde 136. maddeye dönüştürülen 58. maddenin içeriğidir. Kerkük'ün Kürtlere verilmesine yol açacak olan bu madde, 2007 yılının sonunda yeni bir referandumu öngörüyor. Kerkük'ün Kürtlerin elinde geçmesi bizim için korkunç bir durum. Kürtler ABD ve BM'nin desteği aldıkları için giderek güçleniyorlar" diye konuştu.

    IRAK ANAYASASININ KERKÜK MADDESİ

    Irak hükümeti, özellikle de Irak Emlak Komisyonu ve ilgili makamlar, eski rejimin, aralarında Kerkük'ün de bulunduğu bazı bölgelerden insanların göçe zorlanması ve sürgün edilmesi şeklinde yürüttüğü haksızlıklara acilen çare arayıp, bölge sakinlerinin evlerine dönmelerine ve kimliklerinin tespit edilmesini sağlamakla yükümlüdür.



  • 1 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED