AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Savaşın galibi silah şirketleri

Bush yönetiminin 'terörle mücadele' adı altında Afganistan ve Irak'ı işgal etmesi Amerika'nın 10 silah şirketinin zenginliğine zenginlik kattı. Pentagon'un milyar dolarlık ihaleleinii alan şirketler, siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor.

George Bush'un 'terörle mücadele' adı altında Afganistan ve Irak'ı işgal etmesinden en büyük kazancı silah şirketlerinin elde ettiği bildirildi. Terörle savaştan milyarlarca dolar kar elde eden 10 büyük Amerikan silah firmasının, Afganistan ve Irak savaşlarından sonra Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'dan aldıkları ihale miktarlarında rekor artışlar gözleniyor. İslamonline sitesinde yer alan habere göre, Amerikan savunma ve saldırı sanayine yön veren ve Bush yönetiminin yürüttüğü 'terörle savaş' politikasından milyarlarca dolar kazanç elde eden en büyük 10 firmanın listesi şöyle:Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, Northrop Grumman, General Dynamics, Litton, General Electric, United Technologies, TRW ve Textron.

Raporlara göre Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, Honeywell ve United Technologies gibi firmaların tarihlerinin en iyi kazançlarını yaptığı belirtilen haberde, firmaların siparişleri yetiştirmekte zorlandığı kaydediliyor. Firmalar ellerindeki siparişlere ek olarak gelecekteki savaş teknolojileri konusunda da milyar dolarlık projeler üzerinde çalışıyor.

İhaleleri Pentagon dağıtıyor

Amerika'nın en büyük savunma şirketlerinen Lockheed Martin'in, Pentagon'dan aldığı ihale miktarını yüzde 41 oranında artırdığı vurgulanan haberde, firmanın bu yılın ilk yarısındaki satış miktarının 17.8 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor. Füze savunma sistemleri konusunda yetkin bir firma olan Lockheed, ayrıca Pentagon adına elektronik savaş sistemleri ile askeri amaçlı uzay çalışmalarını da yürütüyor. Aldığı ihalelerin miktarı şimdiden 38 milyarı geçmiş durumda.

Amerikan silah firmalarının aldığı ihale miktarları ve satış rakamları konusunda net bilgilerin yer aldığı haber şöyle bitiyor:"Airbus'tan sonraki en büyük havayolu firması olan Boeing ise Pentagon ihalelerinde ikinci sırada yer alıyor. Geçen yılki satışları 27 milyar dolara ulaştı. Boeing ayrıca gelecekteki savaş sistemleri üzerinde de çalışıyor. Yeni iletişim ve silah sistemlerinin entegrasyonu için yaklaşık 125 milyar dolarlık bir bütçeyi kontrol ediyor. Pentagon'un Boeing firmasından istediği siparişlerin miktarı şimdiden 85,7 milyar doları geçmiş durumda. Raytheon firması ise elektrronik ve silah sistemleri konusunda en iyi olan firmalardan biri. Satış miktarını yılın ilk yarısında yüzde 8 artırarak 10.4 milyar dolara ulaştı"

Amerikan Savunma Bakanlığı'nın 2006 yılındaki savunma bütçesi 441 milyar dolar olarak belirlendi. Bu rakam geçen yılın bürçesinden 21 milyar dolar daha fazla. Uzmanlar, Irak ve Afganistan'daki savaşlardan dolayı bu bütçeye 50 milyarlık bir ek daha yapılacağı görüşünde.

  • DIŞ HABERLER SERVİSİ



  • 1 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED