AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Telekom ihalesi, körfez
sermayesi için milat oldu

Özelleştirmelerle Türkiye'ye ilgisini gösteren körfez sermayesi, faizsiz bankacılık için de gelecek. Özel finans kurumlarının temsilcileri, bu sermayenin evlilikler şeklinde sektöre giriş yapacağını söylüyor.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Son dört yılda istikrarlı büyüme kaydeden Türkiye, körfez ülkelerindeki sermayeyi kendine çekiyor. Özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişle geliri artan körfez ülkelerini Türkiye'de yatırımlarını artırırken, bu sermaye faizsiz bankacılık için de geleceğinin sinyallerini verdi.

    Daha önce Türkiye'de yatırım yapan yabancı sermaye içindeki payı yok denecek kadar az olan Arap sermayesi, şimdi öncelikle özelleştirme ihalelerinde kendisini gösteriyor. Son olarak Türk Telekom'da yüzde 55'lik kamu hissesini 6.5 milyar dolara satın alan Suudi ve Lübnan kökenli Oger Telecom, Türkiye'ye olan ilginin en büyük göstergesi oldu. Şimdi ise, başta Tüpraş olmak üzere, sıradaki özelleştirmelerde de Körfez şirketleri kıyasıya rekabete hazırlanıyor.

    Avrupa ve ABD'de eski karlar yok

    Türk Arap İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Hadra, 11 Eylül olayları sonrasında batı ülkelerinden soğuyan ve yatırım yapacak yeni yerler arayan Arap sermayesinin de, istikrarlı ve karlı bir ülke olarak Türkiye'ye yöneldiğini kaydetti.

    "Artık Amerika ve Avrupa'da eski karlar yok. Türkiye yükselen bir değer. Yatırım yapılabilir, güvenilir, istikrarlı ve müslüman bir ülke" diyen Hadra, Türkiyedeki yabancı yatırımlar arasında Arap ülkelerinin payının yüzde 3.5 gibi çok düşük bir oranda olduğunu, geçen yıl hareketlenen Arap sermayesinin bu yıl yatırıma başladığını vurguladı. Türk Telekom'un satışının, Arap sermayesinin Türkiye'ye gelişinde bir milat olduğunu dile getiren Hadra, "İlgi, 2006'da da artarak devam edecek. Gayrimenkule de büyük ilgi var. Ayrıca turizm ile de ilgileniyorlar. Bölgeden gelen turist ve turizm yatırımı artacak" diye konuştu. Arap ülkeleri arasında özellikle Suriye'ye dikkat çeken Hadra, bu ülke ile yapılan serbest ticaret anlaşmasının bu yıl sonunda yürürlüğe girmesini beklediklerini, Lübnan ve Ürdün'ün de Türkiye'ye ilgi duyduğunu anlattı. Mehmet Hadra, dernek olarak kendilerinin önümüzdeki ekim ayında Egeli işadamlarını Suriye'ye götüreceklerini de ifade etti.

    Özel finansta evlilik olabilir

    Enerji ve iletişim sektörüyle ilgisini ortaya koyan Körfez sermayesinin bundan sonra bankacılığa da gireceğini vurgulayan Asya Finans Genel Müdürü Ünal Kabaca da, 'Özel Finans Kurumları sektörüne girebilirler mi?' sorusuna "Daha kuvvetli ihtimalle bu alana da girecekler. Muhtemelen mevcut kurumlarla evlilik şeklinde olabilir" cevabını verdi.

    Yabancı sermayede Arapların payı artacak

    Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper de, Türkiye'nin bugüne kadar aldığı doğrudan yabancı sermaye yatırımının 22 milyar dolar olduğunu, bunun içinde Arap sermayesinin payı 1 milyar dolarda kaldığını belirtti. Alper, "Ama sadece Telekom'da 6.5 milyar doların geldiğini gördük. Bundan sonra da bu payın hızla artacağını görebileceğiz" diye konuştu.

    Araplar, doğrudan yatırım arayışı içinde

    Artan petrol fiyatlarının da etkisiyle bölgede oluşan likiditenin, öncelikle sermaye ve gayrımenkul piyasalarına yöneldiğini kaydeden Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz de "Körfez sermayesinin ağırlıklı ilgi alanı sermaye piyasaları, gayrımenkul, telekom ve bilişim gibi gelişmekte olan sektörler oldu" dedi. Bu sermayenin önemli bir kısmını portföy yatırımı olarak görmek gerektiğini ifade eden Büyükdeniz, ancak doğrudan yatırım için bir arayışın da söz konusu olduğunu dile getirdi.

    Türkiye dünyada yükselen değer

    Anadolu Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye'nin şu anda dünyada yükselen bir değer olduğunu, yalnız Arap sermayesinin değil, her türlü sermayenin Türkiye'ye ilgi duyduğunu anlattı. Boydak, "Ekonomik istikrarı yakalayan Türkiye, Körfez ülkelerinin Avrupa'ya açılımlarının birinci adresi oldu" diye konuştu.Kayseri Sanayi Odası (KSO) Başkanı Boydak, Körfez sermayesinin Kayseri'ye ilgi duyabileceğini vurguladı.



  • 1 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED