AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Başörtüsü mağdurları için hak arama kılavuzu

Emekli öğretim üyesi Veysi Erken'in hazırladığı Uluslararası Sözleşmelere Göre Hak Arama Kılavuzu, başörtüsü yasağı nedeniyle mağdur olanlara, uluslararası alanda hak arama konusunda ışık tutuyor.

  • GÜLDEN TÜMER / İSTANBUL
    Yıllardır süren başörtüsü yasağının hukuki bir dayanağı olmadığını dile getirerek, sokakta, alanlarda seslerini duyurmaya çalışanlara hazırlanan bir kitap ışık tutacak. Emekli öğretim üyesi Veysi Erken'in hazırladığı, Uluslararası Sözleşmelere Göre Hak Arama Kılavuzu isimli kitap, başörtüsü yasağı nedeniyle temel hakları ihlal edilenlere, hak arama konusunda geniş bilgiler veriyor. İdare Mahkemeleri'ne verilmek üzere ayrıntısıyla hazırlanmış dilekçe örnekleri yer alan kitapta, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan hakların ihlal edilmesi karşısında bireysel hak arama mücadelesinin nasıl yürütülebileceğini örneklerle anlatıyor.

    Teorik değil, pratiğe yönelik

    Hak aramaya kılavuzluk etmeyi hedefleyen çalışma iki ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde birey-devlet ilişkisi ve konuya ilişkin temel kavramlar üzerinde duruluyor. İkinci bölümde ise örtü ve inançlarından dolayı işkence ve ayrımcılığa maruz kalmış olanların mağduriyetinin giderilmesine yönelik dilekçe örnekleri ve ilgili uluslararası sözleşmelere atıflar yer alıyor.

    Veysi Erken, dini vecibelerin yerine getirilmesinin bir hak olduğunu, engellenmesinin ise ayrımcılık olduğunu belirtiyor. Yasağın ayrımcılıktan da öte bir uygulama olduğunu ifade eden Erken, "Bireyin hürriyet alanında engellenmesi, işkencenin de başlangıcıdır" diyor. Başörtüsü yasağının ortadan kaldırılması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Erken, "Yasağın hukuk dışı olduğunu herkes dile getiriyor. Bu konuda teorik anlamda da çok kitap yazıldı. Biz pratiğe yönelik bir çalışma yaptık" diye konuştu.

    'Yargı zeminine oturmalı'

    Kendilerinin de bu konuda daha önce çalışmalar yaptığını belirten Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, "Bugüne kadar hukukun gereği olan değil, siyasal ve ideolojik tercihlerin sonuçları olan kararlar verildi. Şu an yargı siyasal bir zeminde. Yargı ancak kendi zeminine oturursa sorun çözülür. Çünkü temel haklar kendiliğinden vardır o nedenle hukuk kendi zeminine oturduğu takdirde sorun kalmayacaktır" dedi.

    Konuya ilişkin açıklama yapan İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı İbrahim Solmaz da sorunun hukuki değil siyasi bir sorun olduğunu belirterek, soruna siyasilerin çözüm bulması gerektiğini söyledi. Bugüne kadar hukuki mücadele yürüttüklerini ancak henüz sonuç alamadıklarını dile getiren Solmaz, "Bir savcı, kendisinde suç duyurusu dilekçesini kabul etmeme hakkı görüyorsa, o ülkede hukuktan bahsedilemez" diye konuştu.



  • 1 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED