AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
T E L E V İ Z Y O N
Kim deli, kim akıllı

Bir psikiyatri kliniğindeki suçlunun 'yola getiriliş' hikayesini anlatan Guguk Kuşu, gelmiş geçmiş en iyi filmler listesinde ilk 5'te. Delilik, iktidar, özgürlük gibi kavramları sorgulayan film, çok başarılı/çok yaralayıcı.

TRT2'nin Sinema Büyüsü kuşağında sinema tarihinin en etkileyici filmleri arasında yer alan Guguk Kuşu (One Flew Over The Cuckoo's Nest) getiriliyor ekrana. Ünlü yazar Ken Kesey'in aynı adlı romanında yola çıkılarak çekilen film, Amadeus, Blonde In Love, A Fireman's Ball, The Man On The Moon, Hair, The People vs. Larry Flynt, Ragtime ve Taking Off gibi çok başarılı çalışmalara imza atmış ünlü Çek yönetmen Milos Forman imzasını taşıyor. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Edebiyat Uyarlaması dalında Oscar alan film, En İyi Film dalında da Altın Küre'nin sahibi olmuş, "kaçırılmaması gereken" yapımlar arasında. Geçtiğimiz aylarda yine TRT'de yayınlanan, ancak oldukça geç bir saatte ekrana getirildiği için izleyici kitlesine ulaşamamış olan film, bu kez seyircinin ayakta olduğu bir saatte, saat 20.10'da yayınlanıyor. Filmin konusu şöyle: Randle P. McMurphy asi, özgürlük düşkünü ve açık sözlü bir dolandırıcıdır. Çeşitli suçlardan hapis yatan McMurphy, çıkarıldığı mahkeme tarafından, hapishaneye veya akıl hastanesine gönderilme konusunda bir seçim yapmaya zorlanır.

GERÇEK DELİLER OYNAYACAKMIŞ

Kurtuluşu bir akıl hastanesine kapak atmakta bulan Randle, akıl hastanesinden kaçarak özgürlüğüne kavuşma planları yapmaktadır. Ancak işler beklediği gibi gitmeyecektir. Danny De Vito ve Christopher Lloyd gibi genç oyuncuların kariyerlerini başlatan ve bir psikiyatri kliniğinde varolan sisteme dayanamayıp karşı çıkmasının bedelini ağır ödeyen McMurphy'i, Kızılderili şefi Bromden'ın dilinden anlatan filmin birebir çeviri yapılmadığı için garip gelebilen Guguk Kuşu ismi ise, "guguk kuşlarının yavrularının bulunduğu mekana ait olmadığı" gerçeğinden geliyor. Filmdeki karakterler McMurphy ve Bromden da deli numarası yapan iki akıllı ve onlar da yavru guguk kuşları gibi bulundukları yere sızmışlar. İkinci ayrıntı da guguk kuşunun yuvayı terk etmeden önce "kardeşlerini" öldürmesidir. Bromden'ın kaçmadan önce McMurphy'i öldürmesi buradan geliyor.

Çok başarılı-çok yaralayıcı bir film olan Guguk Kuşu, sistemin insanı nasıl arıza yapacağına dair sıkı bir kanıt oluşturarak psikiyatri yöntemlerine de göndermelerde bulunuyor. En İyi Film listelerinin hepsinde ve her kategoride rakipsiz bir şekilde "en iyi ilk 5 film" içinde yer alan filmle ilgili bir not da Milos Forman'ın önce gerçek akıl hastalarını oynatmayı düşündüğü, ancak onların yeterince "deli" görünmediğini farkedince vazgeçtiği şeklinde. Dönemin modern Amerikan bireyinin kristalize olmuş ruh hallerini ortaya koyan film, 60'lı yılların çalkantılı siyasal yaşamına ayna tutuyor. İktidarın insana zayıf olduğunu empoze ettiği fikrine de göndermelerde bulunan Guguk Kuşu, otoriteye başkaldırı, özgürlük gibi temaları müthiş bir başarıyla işliyor.

GUGUK KUŞU

Orj. Adı: One Flew Over The Clickoo's Nest Yön: Milos Forman Görüntü Yön: Haskell Wexler Oyn: Jack Nicholson, Louise Fletcher Yapım Yılı: 1975 Süre: 133 Dak.
TRT 2 / 20.10


FİLMLERDEN SEÇMELER

Melo
Pierre karısı Romaine ile mutlu bir evlilik yürütmektedir. Ancak, her şey karısının intiharı ile değişir ve yasak bir aşkın varlığı ortaya çıkar. Bu yasak aşkın diğer kahramanı da aslında Pierre'in en yakın dostu Marcel'dir. Marcel, arkadaşının anısına olan saygısından acısını içine gömer ve ilişkilerini açıklamaz.
Orj. Adı: Melo Yön: Alain Resnais Oyn: Sabine Azema, Fanny Ardant, Pierre Arditi, André Dussollier (1986)
Cnbc-e / 22.00

Adadaki Hayalet
Lesli, eşi Jerar'ın ölümünden sonra depresyona girer ve olanları unutmak için her şeyini geride bırakıp bir adaya yerleşir. Ancak olaylar umduğu gibi gelişmez. Soğuk ve rüzgarlı bir gece, adada esrarlı bir cinayet işlenir. Lesli'nin arkadaşı bir grup parapsikoloji uzmanı da cinayeti aydınlığa kavuşturmak için adaya gelir.
Orijinal Adı: Slepping With The Devil Yön: Yves Boisset Oyn: Ingrid Chauvin, Alexandre Zambeaux
SAMANYOLU / 23.15

Ucu Ucuna
Karısının cenaze töreninin ardından kızıyla Los Angeles'a giden Watson, tren istasyonunda iki polis memuru tarafından durdurulur. Küçük kızı rehin alan polisler, Gene'e bir buçuk saat içinde California valisini öldürmezse kızını öldüreceklerini söylerler. Filmde Johnny Deep ve Christopher Walken'in oynadığını hatırlatalım.
Orijinal Adı: Nick Of Time Yön: John Bedham Oyn: Johnny Deep, Christopher Walken Türü: Macera
TRT 1 / 01.00

Silahlı Adam
Jack Rushton'un karısı Rena çok önemli delilleri ele geçirir ve Rushton'a şantaj yapmaya başlar. Rushton karısının elindeki diski geri alması ve onu öldürmesi için kiralık katil olan John Hardın'i tutar. Fakat Jack'in bilmediği şey Hardin'le karısı arasındaki yakın ilişkidir.
Orijinal Adı: Man With A Gün Yön: David Wyles Oyn: Michael Madsen, Jennifer Tilly Türü: Macera
SHOW / 01.15

TV TEL
TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 639 08 85 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 413 56 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 413 51 11 atv: (212) 354 39 36 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

 
Mavi Rüya, Ateş'in intikam planıyla sezonu kapatıyor
Melda Bekcan, Ali Başar, Yaşar Alptekin ve Esin Civangil'in rol aldığı Mavi Rüya, sezonun son bölümüyle ekrana geliyor. Dizinin bu bölümünde, Zeynep öğretmenle Hasan Usta bir anlaşma yaparlar. Bu arada Nilgün, hanedanlığı çökertmek için Sahire'yle işbirliği yapmayı kabul eder. Sahire çantayı Nilgün'e ulaştırmaya karar verir. Doktor Ateş'e bir mühendisten gelen telefon olayların seyrini değiştirir. Doktor Ateş, nihayet Zeynep öğretmenin izine rastlamış ve onu yakalayacak fırsatı ele geçirmiştir.
[19.55/SAMANYOLU]

20 orijinal tiplemeyle karşınızda Şahan Gökbakar
Şahan Gökbakar'ın kılıktan kılığa girdiği Dikkat Şahan Çıkabilir programı, ünlüler ya da göz önünde olan kişiler üzerine değil, sıfırdan oluşturulan tiplemeler üzerine kurulu bir yapım. Doğaçlama üzerine kurulu programda Şahan Gökbakar, her bölümde birbirinden farklı 20 tipi birden canlandırıyor. Programda bu hafta da, Berkut, Engin Jurnal, Belediye Başkanı tiplemelerinin yanısıra, "Ne dersiniiiizzz..", "İyisi mi ben" gibi skeçler var.
[21.00/TV 8]

Tamer, iş hayatında iyice yalnız kalıyor
Tamer Karadağlı ve Azra Akın'ın rol aldığı Yağmur Zamanı'nda, Mehmet'in Edda'yı bırakması, Eylül'ün de sadece Naz'la ilgilenecek olması nedeniyle Fırat, iş hayatında iyice yalnız kalır. Ancak, Naz'ın babasına hazırladığı sürpriz, beklenmedik gelişmelere neden olur. Mehmet ise Aslı'yla konuşarak Fırat'la olan tüm bağlarını koparma kararı alır. Bu gelişmelerden haberdar olan Lerzan ise Mehmet için kaygılanmaya başlar. Çiğdem'in durumu ise herkesi kaygılandırır.
[ 21.45 / SHOW ]

Avrupa Yakası, düğün dernekle veda ediyor
Gülse Birsel ve Ata Demirer'in rol aldığı Avrupa Yakası, sezonun son bölümüyle ekrana geliyor. Dizinin bu bölümünde; Volkan ve Selin'in düğün günü gelip çatmıştır. Cazkafe'de hazırlıklar sürerken, evdeki telaş daha da beterdir. Selin ve arkadaşları hazırlanmakta, İfo, kriz geçirmektedir. Volkan ise, Selin'in istediği karideslerin peşine düşer. Düğün saati yaklaşırken, Cem, Aslı'ya ailesinin gelemeyeceğini söyler. Aslı ise, konunun arada kaynaması için büyük bir felaket olmasını diler.
[ 20.00 / ATV ]

Şeytan, bir aileyi parçalama peşinde
Mürşit Ağa ve Tuğçe Ersoy'ın rol aldığı Şeytan dizisinde bu hafta, 'Şeytan' zengin bir iş adamıyla eşinin arasına giriyor. Dizinin konusu ise şöyle; Fazıl, iki çocuk sahibi zengin bir işadamıdır. Bir gün çocuklarından birinin okuldan arkadaşı olan Bahar'ı işe alır. Bahar ve Fazıl arasında zamanla bir yakınlaşma başlar. Şeytan'la iş birliği yapan Bahar, Fazıl'ın evine gider ve çıkan tartışma sırasında eşini balkondan atar.
[ 21.30 / SHOW TV ]
15 Haziran 2005
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED