AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Napalm yalanı ortaya çıktı

İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Ingram, Amerika'nın kendisine yanlış bilgi vererek Irak'ta 'napalm' bombası kullandığını gizlediğini açıkladı. Bunun üzerine İngiliz milletvekilleri hükümetten açıklama istedi. ABD 'napalm' stoklamaya devam ediyor.

ABD'li yetkililerin Irak'ta napalm türü yangın bombaları kullanılmadığı konusunda İngiltere hükümetine yalan söylediği ortaya çıktı. Yalanın ortaya çıkması üzerine İngiliz milletvekilleri hükümetten bu konuda açıklama talep etti.

İngiltere hükümetinin, 'ABD'-nin bu konuda yalan söylediği gerçeğini açıklamayı' seçim sonrasına ertelediği de ortaya çıktı. Iraklıların sistematik bir şekilde yangın bombasından ölüp, yaralandıkları yolundaki iddialar üzerine, İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Adam Ingram, Ocak ayında milletvekillerine ABD'nin kod adı MK77 olan yeni kuşak yangın bombası kullanmadığı konusunda garanti vermişti. Ancak İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Ingram tarafından bir milletvekiline yazılan ve The Independent gazetesi tarafından ele geçirilen özel bir mektupta Ingram, bu konuda istemeden de olsa parlementoya yanlış bilgi verdiğini çünkü ABD'nin kendisini aldattığını itiraf ediyor. Ingram mektubunda, "ABD benim yetkililerime Irak'ta hiçbir suretle MK77 kullanılmadığına dair garanti vermişti. Ben de size verdiğim cevabı buna dayandırmıştım. Ama şimdi üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım ki bu doğru değilmiş. Bu durumu düzeltmem gerekiyor" dedi.

Ingram, Irak'ın işgal edildiği sırada 31 Mart ve 2 Nisan 2003 tarihleri arasında ABD Birinci Deniz Piyade Keşif Gücü'nün 30 adet MK77 bombası kullandığını belirtti. Savunma bakan yardımcısı bu bombaların 'sivil hedeflerin uzağındaki' askeri hedeflere karşı kullanıldığını da savundu.

ABD gerçeği örtbas ediyor

1980 Belirli Konvansiyonel Silah Anlaşması bu tür bombaların askeri hedeflere karşı kullanımını kabul ettiği için bu uygulama bir ihlal anlamına gelmiyor. Ancak bu anlaşmanın imzalanması sonrası İngiltere'nin stoklarında bu tür bomba bulundurmama kararı almasına karşın ABD'nin bombaları stoklamaya devam ettiği belirtiliyor. ABD'nin geçtiğimiz yıl Felluce saldırısı sırasında da bu bombaların kullanıldığı iddia edilmiş ancak ABD iddiaların doğru olmadığını ileri sürmüştü. Şimdi bazı İngiliz milletvekilleri, ABD'nin Felluce konusunda da yalan söylemiş olabileceğini ve bu konuda cevaplanması gereken sorular olduğunu söylüyor. Milletvekilleri, hükümetten Felluce'de sivillere karşı napalm bombası kullanılmadığı konusunda garanti vermesini istiyor. Ingram, ABD'li yetkililerin kendisini neden aldattıkları konusuna açıklık getirmedi. ABD ve İngiltere hükümetleri de bu durumu örtbas etmekle suçlandı. Savaşa karşı olan Irak Analiz Grubu, ABD'nin silahların kullandığına dair itirafını, somut kanıtlar ortaya çıktıktan sonra yaptığına dikkat çekti.

Her şeyi yakan gaz

Napalm bombası, yangın bombalarının doldurulmasında kullanılan, alüminyum veya sodyum palmitatla kıvamlaştırılmış maddenin kullanılmasıyla yapılır. Çok etkili bomba. Patladığı zaman ortaya çıkan gaz, herşeyi yakarak yok eder. ABD napalm bombalarını Vietnam savaşından bu yana kullanıyor. 2003 yılında Irak'ı işgal eden ve savaş için gerekçe gösterdiği kitle imha silahlarını bu ülkede bulamayan ABD, 'söz konusu silahların savaş öncesinde ülke dışına çıkarılmış olabileceği' tezini de kanıtlayamadı. ABD istihbarat ve kongre yetkilileri, kitle imha silahları ya da önemli miktarda teçhizatın Irak'tan komşu ülkeleri Suriye, Ürdün ya da başka bir yere nakledildiği yönünde herhangi bir kanıt bulunmadığını açıklamışlardı.

  • LONDRA



  • 19 Haziran 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED